Rahim Alma Operasyonu (Histerektomi) İle İlgili bilinmesi Gerekenler Hüma Hastanesi

Rahim alma operasyonu günümüzde kadınlarda en sık gerçekleşen operasyonlar arasında yer alır. Toplumsal baskı ve çeşitli faktörlerin de etkisiyle rahim alma operasyonu kadınlar için son derece endişe ve kaygı uyandırıcı olabilir. Bu konudaki bilgi eksikliği ya da yanlış bilgiler rahim alma operasyonunu korkutucu bir hale dönüştürebilir. Bu nedenle bu yazımızda rahim alma operasyonu, tıp dünyasında bilinen adıyla histerektomi detaylarına yer veriyoruz.

Rahim Alma Operasyonu (Histerektomi) Nedir?

Rahim alma operasyonu jinekolojik anlamda en sık yapılan cerrahi işlemlerden biridir. Kadınlarda ortaya çıkan miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması ve rahim sarkması gibi durumlarda rahmin alınması gerekebilir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak kadın sağlığı için rahmin alınması işlemi rahim alma operasyonu olarak tanımlanabilir. Rahim alma operasyonu kadınlar üzerinde pek çok endişe yaratabilir. Fakat günümüzün gelişmiş teknolojisi sayesinde son derece konforlu bir rahim alma operasyonu süreci geçirmek mümkün hale gelmiştir.

Hangi Durumlarda Rahim Alma Operasyonu (Histerektomi) Uygulanır?

Rahim alma operasyonunun hangi durumlarda yapılacağı da son derece merak edilir. Tüm dünyada rahim alma operasyonunun gerçekleştirilmesinin en temel sebebi; normal koşullar altında ilaç tedavisinin mümkün olmadığı miyomlardır. Bu durumda miyomlardan kurtulmak için en etkili yöntem rahmin alınmasıdır. Bunun haricinde rahim kanseri veya 45’li yaşların üzerinde üreme fonksiyonu sona erdikten sonra yumurtalıklarında bir problem olan hastalarda rahim alma operasyonu gerçekleştirilebilir. Rahim alma operasyonunun uygulanabileceği durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Rahim kanseri
  • Rahim ağzı kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Çikolata kistinin rahimde görülmesi
  • Miyom ya da miyoma bağlı olarak; bel ağrıları, kabızlık problemleri, idrar yapamama, sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma gibi durumlarda
  • Şiddetli kanama yaşanması
  • Vajinadan dışarı çıkacak şekilde rahim sarkması yaşanması

Rahim Alma Operasyonu (Histerektomi) Sonrasında Hastayı bekleyen Durumlar

Rahim alma operasyonunun olduğu kadar işlem sonrasındaki süreç de kişiler tarafından son derece merak edilir. Rahim alma operasyonu sonrası hasta durumuna göre birkaç gün hastanede kalabilir. Ameliyat sonrası 5 ya da 6. saatte yürümeye başladığında, iyileşme süreci de başlar. Ameliyat sonrası hastaların dikkat etmesi gereken durumlardan bazıları şunlardır;

  • Doktor tarafından verilen ve hasta için uygun olan ağrı kesici genellikle bir hafta boyunca kullanılır. Fakat bu süre geçtiği ve ilaçlar bittiği halde ağrılar dinmemişse doktor ile iletişime geçilmelidir.
  • Rahim alma operasyonu sonrası verilen antibiyotikler doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Rahim alma operasyonu sonrası hastalar ağır kaldırma gibi aktivitelerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
  • Rahim alma operasyonundan 24-48 saat sonra duş alınabilir.
  • Ameliyat sonrası rutin doktor kontrollerine aksatılmadan gidilmelidir. Beklenmeyen durumlarla karşılaşılması halinde doktorla iletişim kurulmalıdır.
  • Hastalar taburcu edildikten sonra günde en az 15-20 dakika yürümelidir. Bu durum iyileşme sürecini de hızlandıracaktır.
  • Rahim alma operasyonu sonrası hastaların merak ettikleri konulardan biri de cinselliktir. Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için operasyonun üstünden 30 ile 45 gün geçmesi gerekir. Bundan önce cinsel ilişkiye girmek kişilerin sağlığı açısından riskli olabilir.
  • Rahim alma operasyonundan sonraki ilk birkaç gün kabızlık oluşmasını önlemek adına sulu diyet uygulanmalıdır. Bundan sonraki süreçte normal beslenme düzenine geri dönülebilir.

Rahim ağzı kanseri ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Rahim alma operasyonu sürecinizde Hüma Hastanesi olarak uzman kadromuz ile yanınızda olmaya devam ediyoruz. Detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan uzmanlarımızı inceleyebilir ve bizlere ulaşabilirsiniz.

7 Nisan 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.