Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin farkında mısınız? Peki, erken tedavi edildiğinde %100 başarı edilebilir kanser türü olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda sık görülen kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Rahim ağzı kanserine %98 oranla HPV virüsü neden olmaktadır. Erken teşhis edildiğinde çok büyük oranla başarıya ulaştığı görülmüştür. Bu blog yazımızda uzmanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda rahim ağzı kanserine dair merak ettiklerinizi cevaplıyor olacağız.
Rahim ğzı kanseri ile ilgili sorularınız için Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümümüze başvurabilirsiniz.
İçindekiler
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Neden Olur?
HPV, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu virüs cinsel temas ile insandan insana bulaşabilir ve bazı yüksek riskli HPV tipleri, rahim ağzı hücrelerinde anormal değişiklikler görülmesine neden olabilir. Düzenli Pap smear testleri ile bu değişiklikler erken teşhis edilebilir. Bağışıklık sistemi, insan vücudunu enfeksiyonlardan korur. Zayıf bağışıklık sistemi, HPV gibi enfeksiyonların vücutta daha uzun süre varlığını sürdürmesine ve kanser riskini artırabilir. Aile sağlık geçmişi, kanser riskini artırabilir.
Aile üyelerinde rahim ağzı kanseri geçmişi olan insanlarda risk daha yüksek olabilir. Erken yaşta cinsel aktivite, HPV gibi enfeksiyonların yaşanma riskini artırabilir. Ayrıca birden fazla partnerle cinsel ilişki, HPV benzeri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yaşanma riskini artırabilir. Kanser riskini minimuma indirmek için HPV aşısı yaptırmak, düzenli jinekolojik kontrollere gitmek, sigara tüketmemek ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek oldukça önemlidir.
Rahim Ağzı Kanserinden Korunmanın Yolları
Bu kanserin gelişimindeki en büyük risk faktörlerinden biri HPV virüsüdür. HPV enfeksiyonlarını önlemek amacıyla geliştirilmiş HPV virüsleri olarak rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok hastalığın önüne geçebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi koruyarak kanseri önleyebilir, vücudunuzun olası enfeksiyonlar ile mücadele edebilmesini sağlayabilirsiniz. Cinsel yollarla bulaşan rahatsızlıklardan korunmak oldukça önemlidir. Çok partnerli olmaktan kaçınıp doğum kontrol yöntemleri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Korunmanın yanı sıra düzenli smear testleri yaptırarak sağlığınızı takip etmelisiniz. Düzenli testler ve düzenli doktor kontrolü sayesinde olası rahatsızlıkların erken teşhis ile tedavi şansını oldukça arttırabilirsiniz.
Bütün bunların yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeniz, düzenli egzersiz yapmanız, sigara, alkol tüketimini sınırlandırmanız rahim ağzı kanseri dahil olmak üzere birçok hastalıktan kaçınmanızı sağlar.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler, erken evrelerde belirgin olmayabilir. Dolayısıyla düzenli tarama testleri yaptırmak oldukça önemlidir. Fakat kanser ilerledikçe, serviks dokusunda değişiklikler oluştukça bazı belirtiler görülebilir. Bu belirtilerden bazıları:
- Anormal Vajinal Kanama: Genellikle anormal vajinal kanama yaşanması ile kendini gösterir. Bu kanama adet dönemi haricinde, cinsel ilişki esnasında veya menopoz sonrasında görülebilir.
- Ağrılı Cinsel İlişki: Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bu ağrı çoğunlukla pelvik bölgesinde hissedilir.
Pelvik Ağrı, Sırt Ağrısı: Pelvik bölgede veya sırtta sürekli ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bu ağrı, kanserin yayıldığı bölgelere göre değişebilir.
İdrar ve Bağırsak Problemleri: Kanser mesane ve bağırsaklara baskı yapar ve idrar yapma veya dışkılama problemlerine neden olabilir.
Vajinal Akıntı: Rahim ağzı kanseri ilerledikçe kötü kokulu, kanlı ya da irinli bir vajinal akıntı görülebilir.
Kilo Kaybı ve Halsizlik: İleri safhalarında, iştah kaybı, kilo kaybı ve halsizliğe sebep olabilir.
Belirtilerin rahim ağzı kanserini ya da başka bir rahatsızlığı belirtebileceğini unutmayınız. Belirtilerden bir ya da birkaç tanesine sahipseniz mutlaka bir uzman görüşü almanız gerekmektedir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinde Erken Teşhisin Önemi
Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi olasılığı çok yüksek olan bir hastalıktır. Erken teşhis, hastalığın ilerlemesini engellemede ve tedavi şansını artırmada oldukça kritik bir öneme sahiptir. Rahim ağzı kanseri başlangıcında çoğunlukla belirti görülmez. Fakat HPV enfeksiyonu gibi diğer risk faktörlerinden dolayı hastalığın gelişim süreci başlar.
Erken teşhis ile kanser hücrelerinin bölgeye yayılması engellenebilir ve tam anlamıyla tedavi edilebilme şansını artırabilir. Kanser hücreleri gelişimi belirli bir alanla sınırlıysa, cerrahi müdahale ile tamamı çıkarılabilir. Erken teşhis ile hastaların hayatta kalma ve yaşam kalitesini artırma olasılıkları oldukça yüksektir. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarabilir.
Rahim ağzı kanserinin yanı sıra yumurtalık kanseri, rahim kanseri ve meme kanseri birçok hastalığın erken teşhisinde önemli olan şeylerden birisi de düzenli check-up yaptırmaktır. Check-up’ın önemini anlattığımız videomuzu izleyerek bilgi sahibi olabilir; randevu almak için hastanemize başvurabilirsiniz.
21 Aralık 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.