Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik) Nedir?
Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik); Gebelik dönemi, ebeveynler için oldukça heyecan verici bir dönüm noktasıdır; umutların, değişimlerin ve heyecanlı bekleyişin başlangıcıdır. Tüm bu süreç içerisinde de anne sağlığından bebek sağlığına kadar birçok konu uzmanlar tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Yüksek riskli gebeliklerde ise bu durumun daha da ciddiye alınması gerekir.
Gebelik ve doğum sürecinde yüksek riskli gebelerle ilgilenen bir dal olan perinatoloji, gebelerin ve bebeklerin sağlığını korumak için gelişmiş tıbbi yaklaşımlar kullanır.
Yüksek Riskli Gebelik Nedir?
Yüksek riskli gebelik, gebelik sırasında veya kronik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonların, genetik faktörlerin ve diğer bütün risklerin genel tanımıdır. Yüksek risk tanısı alan kişilerin, tedavi ve takip süreçlerinin normal gebeliklerden ayrılması önerilir.
Gebelik sürecinde bulunan risk faktörleri yalnızca bebeği değil aynı zamanda anne adayını da etkiler. Bu sebeple, yüksek riskli gebelik tanısı alan kişilerin, anne ve bebek sağlığını korumak için özel eğitim almış uzmanların bulunduğu perinatoloji biriminde takip altına alınması gerekir. Yüksek riskli gebelik süreci, özellikle dikkatli izleme, özel testler ve kişiye özel medikal müdahaleler gerektirebilir. Bu müdahale süreci, anne adayını ve bebeğini en iyi şekilde korumak için multidisipliner bir sağlık yaklaşımını içerir.
Perinatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Perinatoloji birimi; anne adayı ve bebeği için olası risk faktörlerini araştırır ve bu risk faktörlerinin doğuracağı komplikasyonları önlemek için çalışır.
Yüksek risk taşıyan gebelik vakalarını inceleyen perinatoloji alanına, aşağıdaki durumların neden olduğu durumlar dahil olur:
- İleri yaşta gerçekleşen hamilelikler,
- Kronik hastalıkları (hipertansiyon, diyabet) olan anne adaylarının hamilelikleri,
- Hamilelik sırasında ortaya çıkan diyabet hastalığı diyabet hastalığı,
- Hamilelik sırasında ortaya çıkan yüksek tansiyon,
- Preeklampsi ya da eklampsi gibi durumlar,
- Plasentanın anatomik yerleşim problemleri, aşağı yerleşimli veya derin yerleşimli plasenta (plasenta previa),
- İkiz ya da çoklu gebelikler,
- Rh veya kan uyuşmazlığı,
- Büyüme ya da gelişim geriliği,
- Amniyon sıvısının fazla veya az olmasıyla ilgili sorunlar,
- Bebeklerin anne karnında aldığı pozisyondan kaynaklanan sorunlar,
- Gebelik sürecinde ortaya çıkan enfeksiyonlar veya anne adayındaki kronik enfeksiyonlar,
- Genetik rahatsızlıklar veya gelişimsel sorunlar, organ eksiklikleri veya anomalileri,
- İri bebekler.
Anne adaylarının hamilelik öncesinde veya gebelik sırasında sıkça karşılaştığı sağlık sorunları, aynı zamanda anne ve bebeği etkileyebilecek çeşitli risk faktörlerinden kaynaklanabilir.
Peki, bu risk faktörleri nelerdir?
Perinatoloji Risk Faktörleri
Yüksek riskli gebelikte, anne adaylarını ve bebeklerini etkileyebilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler perinatoloji uzmanları tarafından titizlikle incelenerek, gebeliğin her aşamasında dikkatlice yönetilmelidir. Bu faktörlerin bilinçli bir şekilde üzerinde durulması ve önemsenmesi hem anne hem de bebeği için sağlıklı sonuçlar elde etme olasılığını artırır.
Aşağıda yer alan risk faktörleri perinatoloji uzmanları tarafından dikkatle takip edilmesi gereken önemli unsurlardır.
Anne Adayının Yaşı
Anne-baba adaylarının ileri yaşlarda olması hem vücut fizyolojisi olarak hem de genetik olarak risk faktörlerini artırır. Bebekte gelişim geriliğine zemin hazırlayabilecek bir dizi sağlık sorununun gelişme olasılığını da yükseltir. Bu sebepten dolayı ileri yaşlarda anneliğe adım atacak kişilerin gebelik sürecini perinatoloji uzmanlarının takibi altında geçirmesi gerekebilir.
Kronik Hastalıklar
Hamilelik sürecinin de öncesinde kişinin bünyesinde gelişen hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), böbrek yetmezliği ve kan hastalıkları gibi kronik hastalıklar, hamilelik döneminin risk seviyesini artırır. Bu sebeple, bu tip kronik hastalıklara sahip olan anne adayları uzman kontrolü altına alınabilir.
Genetik Hastalıklar
Ailede genetik bir hastalık bulunması ya da kromozom yapısında bir değişiklik olması durumunda, bebekte genetik bir sağlık sorunu gelişme riski arttığından dolayı perinatolojik takip gerekli olabilir.
İlaç Kullanımı
Anne adaylarının belirli nedenlerden dolayı düzenli olarak kullanması gereken ilaçlar, hamilelik sürecinde bebeğin gelişimi için sakıncalı olabilir. Düzenli periyodda ilaç tüketen ve ilaç kullanımının kesildiği takdirde anne adayının sağlığını etkileyebilecek durumlardaki süreç, perinatoloji uzmanı tarafından verilecek direktifler ve yönlendirmelerle takip altına alınmalıdır.
Riskli Gebelik Öyküsü
Geçmiş gebelik dönemlerinde çeşitli sağlık sorunları yaşamış olan anneler, sonraki gebeliklerinde benzer komplikasyonlarla karşılaşabilirler. Daha önce dış gebelik, erken doğum, plasenta konum anomalileri, gebelik sırasında kanama, zorlu doğum, gebelikle ilişkili hipertansiyon veya diyabet, preeklampsi gibi durumları tecrübe etmiş annelerin perinatologlar tarafından yakından izlenmeleri önerilir.
Perinatoloji Birimine Kimler Başvurmalıdır?
Sağlıklı gebelikler genellikle bilinçli ebeveynler ve kadın doğum uzmanının iş birliğiyle başarılı bir şekilde takip edilebilir. Ancak, yüksek risk taşıyan veya bu riski taşıma olasılığı bulunan anne adayları için, perinatoloji uzmanlarına başvurmak önemlidir. Bu bağlamda, aşağıdaki kategorilere giren hamilelerin takiplerinin perinatoloji bölümünde gerçekleştirilmesi önerilir:
- Kronik hastalıkları olan anne adayları (örneğin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, epilepsi, kanama problemleri).
- Önceki gebeliklerinde erken doğum, preeklampsi, plasenta yerleşim sorunları gibi gebelikle ilişkili sorunlar yaşamış olan anne adayları.
- Çoğul gebeliği bulunan hamileler.
- Anatomik olarak rahim dokusunda anomaliye sahip anne adayları.
- Kronik enfeksiyon hastalığı öyküsü olan anne adayları.
- Gebelik takibi sırasında bebekte genetik hastalık, gelişim geriliği, anatomik yerleşimle ilgili uygunsuzluk gibi problemler tespit edilen anne adayları.
- Gebelik sırasında yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkların geliştiği gebeler.
- Doğum sırasında anne veya bebeğin sağlık durumunu tehdit edebilecek sorunlar yaşayan gebeler.
Perinatoloji uzmanları özel bilgi ve deneyime sahip sağlık uzmanlarıdır. Bu gibi durumlarda, anne adaylarının ve bebeklerinin sağlık sürecini daha yakından takip etme ve gebelik sürecinde ortaya çıkabilecek olası riskleri önceden tespit etme potansiyeline sahiptir. Gelişmiş tıbbi teknoloji ve modern yöntemlerle, anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığı için holistik bir yaklaşımı benimseler.
Perinatoloji Birimimizden Yardım Alın!
Sağlık hizmetlerimizden yararlanmak ve perinatoloji alanında deneyimli uzmanlarımızdan hemen randevu almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilir, aşağıda yer alan numaradan randevunuzu oluşturabilirsiniz.