International Patients

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Hakkında

    Kayseri Hüma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü, Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın tam sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesinde “hekim – anne” işbirliği çok önemlidir. Sağlıklı bilinen çocukların düzenli aralıklarla sağlık kontrollerinin yapılması, bazı sorunların tesadüfen yakalanabilmesi için önemli bir fırsattır.

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü, çocukların en sağlıklı ve mutlu şekilde büyümesi için kapsamlı bir sağlık hizmeti sunmayı amaçlar ve bu doğrultuda multidisipliner bir yaklaşım benimser. Bebeklikten adolesan dönemine kadar olan kapsamlı bir yaş aralığını içeren çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü, aşılar, büyüme ve gelişim izlemesi, beslenme, enfeksiyonlar, genetik hastalıklar, çocuk psikiyatrisi ve pediatrik cerrahi gibi birçok konuyu kapsar.

    Bu alandaki uzmanlar, çocukların doğumdan ergenliğe kadar olan dönemlerinde fiziksel, zihinsel,  duygusal sağlıklarını korumak  ve çocuk hastalıklarının teşhiş ve tedavisini yaparak sağlıklı olmalarını sağlamak için çalışırlar.

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Nedir?

    çocuk sağlığı ve hastalıkları

    çocuk sağlığı ve hastalıkları bö

    Çocuk sağlığı ve hastalıkları, yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar tüm çocukların koruyucu sağlık hizmetleri, teşhis ve tedavilerinin yapan bilim dalıdır. Öncelikle sağlıklı çocukların takibi, gelişimlerinin izlenmesi, hastalıklara karşı koruyucu önlemlerin alınması esastır.

    Buna rağmen hastalalık gelişirse, tetkik tedavi ve izlemleri çocuk hastalıkları hekimleri tarafından yapılmaktadır. Bu süreçte yapılan rutin muayenelerde bebeklerin boy, kilo, beslenme ve benzeri gelişiminin yanı sıra günlük yaşam becerilerinin, ifade ve anlamalarının gelişimi, nörolojik ve psikolojik gelişimleri gibi pek çok süreç kontrol ve takip edilir.

    Henüz iletişim becerisi gelişmemiş bebeklerin hastalıklarının zorlu tanı ve tedavisi ile ilgilenen hekimler, çocukluk döneminde bulunan bireylerin muayenelerini ise onların psikolojilerini göz önünde bulundurularak yapar.

    Çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimleri 6 yıl tıp fakültesi eğitimi aldıktan sonra 4 yıl da pediatri bölümünde ihtisas yaparlar. Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünün pek çok yan dalı da mevcuttur. Bu dallarda uzmanlaşan pediatristler, ek eğitim sürecinden geçerler.

    Pediatri Nedir?

    Pediatri olarak tanımlanan bu bölüm adını antik Yunancada çocuk anlamına gelen “pais” ve iyileştirici anlamına gelen “iatros” kelimelerinden meydana gelir. 19. yüzyılın ortalarından itibaren başlayan ve günümüze kadar birçok alt uzmanlık dalına ayrılarak oldukça geniş bir tıp alanını kapsayan çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü, bebek, çocuk ve gençlerin fiziksel, mental ve duygusal olarak iyilik halinin korunması adına çalışmalarını sürdürür.

    Pediatrik uzmanlar, çocukların özel ihtiyaçlarına ve fizyolojik özelliklerine odaklanarak, geniş bir yelpazedeki konularda hizmet verirler. Bu konular arasında aşılar, büyüme ve gelişim izlemesi, beslenme, çocuk psikiyatrisi, genetik hastalıklar, enfeksiyonlar ve pediatrik cerrahi bulunmaktadır.

    Pediatrik doktorlar, aynı zamanda aileleri çocukların sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemeleri konusunda eğitmekte ve çocukların sağlıklı bir geleceğe yönlendirilmesine katkıda bulunmaktadırlar. Pediatri, genç yaşlarda sağlığın temelini atan ve gelecekteki yaşam kalitesini artırmaya odaklanan önemli bir tıbbi alan olarak kabul edilir.

    Genel Pediatri Nedir?

    Genel Pediatri, tıbbın geniş bir yelpazesini kapsayan ve doğumdan adolesan döneminin sonuna kadar olan çocuk sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bir tıp alt dalıdır. Genel Pediatrik uzmanlar, çocukları bir bütün olarak ele alarak, hem fiziksel hem de duygusal sağlıklarını desteklemeye çalışırlar.

    Bu tıp dalındaki profesyoneller, çocukların büyüme süreçlerini yakından takip eder ve her bir çocuğun benzersiz ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yaklaşarak tedavi planlarını kişiselleştirirler.

    Gelişimsel Pediatri Nedir?

    Gelişimsel Pediatri, çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimini inceleyen ve bu alanlarda ortaya çıkan sorunları tanımlayan, değerlendiren ve tedavi eden bir tıp alt dalıdır. Bu uzmanlık alanı, genellikle doğumdan önce başlayarak ergenliğin sonuna kadar olan süreçteki çocukların gelişimini kapsar.

    Gelişimsel Pediatri uzmanları, çocuklarda gelişimle ilgili sorunlar, öğrenme güçlükleri, davranışsal zorluklar, dil gelişimi bozuklukları ve diğer benzer durumlarla ilgilenir. Gelişimsel Pediatrik uzmanlar, çocukların potansiyellerini maksimize etmelerine yardımcı olacak tedavi ve destek planları geliştirirler.

    Sosyal Pediatri Nedir?

    Sosyal Pediatri, çocuk sağlığına daha geniş bir bakış açısı sunan ve çocukların sağlığını etkileyen sosyal faktörleri inceleyen bir tıp dalıdır. Bu alan, çocuk sağlığına sadece biyolojik ve klinik bir perspektiften değil, aynı zamanda çocukların yaşadığı sosyal, ekonomik ve çevresel etmenleri de göz önünde bulundurarak yaklaşır.

    Bu uzmanlık dalı, çocukların sosyal ve duygusal refahlarını önemser ve bu bağlamda toplum sağlığına odaklanır. Sosyal Pediatri, çocuk sağlığını geliştirmek ve korumak için sosyal politika önerileri sunabilir ve sağlık eşitsizliklerini azaltmaya yönelik stratejiler geliştirebilir. Aynı zamanda, çocuklara ve ailelere yönelik sosyal hizmetlere ve desteklere yönlendirme yapabilir.

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Neye Bakar?

    Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü birçok farklı rahatsızlığın tedavi edildiği bir bölümdür. Genel pediatri polikliniklerinde tedavisi gerçekleştirilen ve sık görülen rahatsızlıkların bir kısmı şu şekilde özetlenebilir:

    Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

    Grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları çocukluk çağının en sık karşılaşılan rahatsızlıkları arasında yer alır. Soğuk algınlığı gibi durumlar genellikle virüslere bağlı meydana gelen hastalıklar arasında olup özellikle yakın temasla, kişiler arasında kolaylıkla yayılabileceği için bilinçli olunmalıdır.

    Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

    Çocukluk çağında sık görülen bir diğer rahatsızlık olan orta kulak iltihabı, çocukların bu duruma anatomik nedenlerle daha yatkın olmasından kaynaklanan bir enfeksiyon halidir.

    Kulakta meydana gelen enfeksiyonlar, bakteriyel ya da viral kaynaklı olabilir. Kulak ağrısı, ateş, huzursuzluk, uyku problemi ve kulakta dolgunluk hissi gibi şikayetlere neden olabilen orta kulak iltihabının erken tanı ve tedavisi, oluşabilecek komplikasyonları önlemek adına oldukça önemlidir.

    Bronşiolit

    Akciğerlerdeki hava yollarının, mukus gibi salgılar ile dolması ve ödemlenmesini ifade eden bronşiolt; öksürük, hırıltılı solunum göğüste dolgunluk hissi, halsizlik, vücut ağrısı ve boğaz ağrısı gibi birçok farklı belirti ile kendini gösterebilen acil tanısı ve tedavisi yapılması gereken bir klinik durumdur.

    RSV Enfeksiyonu

    RSV olarak kısaltılan respiratuar sinsityal virüs, çocukluk çağında solunum sistemini sık olarak etkileyen virüstür. Çocuklarda genellikle grip benzeri semptomlar ile seyreden bu rahatsızlık, daha küçük yaştaki bebeklerde tehlikeli bir seyir izleyebileceği için dikkatli olunmalıdır.

    Küçük bebeklerde RSV enfeksiyonu, hava yollarında iltihaplanmanın ardından pnömoni (zatürre) gelişimine karşı yatkınlığın artması ile sonuçlanabilen bir durumdur.

    El, Ayak, Ağız Hastalığı

    El, ayak, ağız hastalığı oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur klinik olarak hafif bir gribal enfeksiyon bulguları ile seyredebileceği gibi çoğunlukla ağızdaki yaralar nedeniyle beslenme zorluğuna bağlı hastanede yatarak tedavi edilmesi gereken bir klinik tabloda olabilir.

    En sık 5 yaşından küçük çocuklarda gözlenen el ayak ağız hastalığının daha büyük yaşlarda da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Ciltte döküntü, ateş, ağız içerisinde yara ve grip benzeri şikayetler, bu rahatsızlığın gelişmesi ile birlikte oluşabilecek semptomlar arasında yer alır.

    Konjonktivit

    Konjonktivit olarak isimlendirilen göz iltihaplanması kızarıklık, gözde akıntı, kaşıntı ve tek taraflı veya her iki gözü de etkileyen ödem gibi birçok şikayetin oluşmasına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Her ne kadar birçok farklı konjonktivit türü olsa da bulaşıcı konjonktivitlerin en sık nedeni bakteriyel veya viral enfeksiyonlardır.

    Gastroenterit

    Gastroenterit, oldukça bulaşıcı olan virüsler nedeniyle gelişen rahatsızlıktır. Bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerin gelişebileceği gastroenterit rahatsızlığında genellikle ilk başta mevcut olan bulantı ve kusma semptomlarını takiben ishal gelişmesi şeklinde bir seyir izler. Gastroenterit gelişmesi halinde erken tanı ve tedavi kadar sıvı alımının da önemli olduğunun unutulmaması gerekir.

    Sinüzit

    Sinüsler, kafatası içerisinde yer alan hava boşluklarıdır. Bu yapılarda meydana gelen iltihaplanma, sinüzit olarak isimlendirilir. Sinüslerde sıvı birikimi, bu bölgede hastalık oluşturma potansiyeline sahip olan mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırıcı etki gösterir.

    Sinüzit gelişiminde en sık tespit edilen etken ise virüslerdir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde basınç hissi, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve ağız kokusu gibi belirtiler ile kendisini gösteren sinüzit için uygulanabilecek birçok farklı tedavi girişimi mevcuttur.

    Bakteriyel Tonsillit

    Bademcik olarak bilinen tonsillerin streptococcus türü bir bakteri tarafından enfekte olması halinde gelişen bakteriyel tonsillit, çocukluk çağında yüksek ateş olgularının en sık nedenleri arasında yer alır.

    Bu sık görülen rahatsızlıklar dışında çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümü tarafından aşı takvimi takibi gibi yapılan pek çok işlem ve tedavisi gerçekleştirilen birçok farklı hastalık mevcuttur. Bunların bir kısmı şu şekilde listelenebilir:

    • Addison hastalığı,
    • Adet düzensizlikleri, kızlarda aşırı tüylenme,
    • Altıncı hastalık,
    • Ateşli hastalıklar,
    • Besin alerjileri,
    • Beşinci hastalık,
    • Boğmaca,
    • Bronşiolit,
    • Cinsel gelişim bozuklukları (erken ergenlik, gecikmiş ergenlik),
    • Cushing sendromu,
    • Çocuk kalp hastalıkları,
    • Çocuk romatoloji hastalıkları,
    • Çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu
    • Çocuklarda gelişim basamaklarında duraklama durumları
    • Çocuklarda atopik dermatit (alerjik egzama),
    • Yenidoğan ilk muayene,
    • Çocuklarda ishal, kusma,
    • Çocuklarda saman nezlesi,
    • Çocuklarda tiroit ve büyüme hormonu düzensizlikleri,
    • Çocukta akut romatizmal ateş,
    • Çocukta astım,
    • Çocukta aşı takvimi,
    • Çocukta böbrek üstü bezi hastalıkları,
    • Çocukta demir eksikliği anemisi,
    • Çocukta doğumsal kalp hastalıkları,
    • Çocukta görülebilen edinsel kalp hastalıkları,
    • Çocukta hipofiz bezi hastalıkları,
    • Çocukta infeksiyöz miyokardit (miyokard kas tabakasının iltihabı),
    • Çocukta kalp romatizması,
    • Çocukta kasık fıtığı,
    • Çocukta peteşi,
    • Çocukta purpura ve ekimoz,
    • Çocukta TTP (trombotik trombositopenik purpura),
    • Çocukta turner sendromu ve diğer büyüme ile ilgili sendromlar,
    • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB),
    • Ergenlikte anoreksiya ve bulimia,
    • Erişkin yaşa gelmiş doğumsal kalp hastalıkları,
    • Hipospadias (Peygamber sünneti),
    • İnmemiş testis,
    • Kawasaki sendromu,
    • Kızamık, kızamıkçık, kızıl,
    • Molluskum kontagiozum,
    • Norovirüs enfeksiyonu,
    • Otizm,
    • Serebral palsi,
    • Spina bifida,
    • Spinal musküler atrofi (SMA),
    • Su çiçeği,
    • Sünnet,
    • Yenidoğan sarılığı, solunum sıkıntısı,
    • Bademcik, akut üst solunum yolu enfeksiyonu, otit, glomerülonefrit,
    • Adelasan,
    • Kansızlık,
    • Ergenlikte beslenme bozuklukları.

    ÇOCUK Polikliniğimiz 0-18 yaş grubuna hizmet vermektedir.Randevu sistemi ile çalışmaktadır.

    Hafta içi:    08:00-22:00

    Cumartesi :08:00-22:00

    Randevu için 4440388 dahili 146

    Hemen randevu talep etmek için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

    Sağlık hizmetlerimizden yararlanmak ve uzmanlarımızdan hemen randevu almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz. Size en uygun zamanda ve uzmanlık alanında hizmet almak için randevunuzu şimdi planlayın.

    6 Mart 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.