International Patients

    Kayseri Hüma Hastanesi Tüp Bebek Tedavisi; Modern tıbbın bir mucizesi olan tüp bebek tedavisi, doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin en çok tercih ettiği tedavi yöntemlerinin başında gelir.

    Bu tedavi türü, sürekli olarak teknolojik ve bilimsel yeniliklerle desteklenerek, kısırlık olarak da bilinen infertilite problemine karşı çözümler getirir.

    Üreme ile ilgili birtakım problemlere sahip olan çiftlerin çocuk sahibi olmasını sağlayan yöntemlerden biri olan tüp bebek tedavisi, kişiye özel birçok farklı yöntemi içinde barındırır.

    HÜMA Hastanesi Tüp Bebek Merkezimiz, yıllar içinde bilimsel çalışmalar ve teknolojik gelişmelerle daima kendini yenileyerek, hastalarına kişiselleştirilmiş çözümler sunar ve tedavinin başarı şansını artıracak girişimlerde bulunur.

    Tüp bebek tedavisinin başarı şansı nedir? Kaç kez denenebilir? Tüm sorularınızın ve çok daha fazlasının cevabını bu yazıda bulacaksınız.

    Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

    Tüp bebek tedavisi, kısaca infertilite (kısırlık) sorunu yaşayan çiftlere bir çözüm olarak geliştirilmiş üreme tedavisidir.

    Bu tedavi, kadının yumurtalıklarından alınan olgunlaşmış yumurtaların, erkekten alınan sprem hücreleriyle laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve bu işlem sonucunda döllenme işleminin gerçekleştirilmesiyle meydana gelir.

    Bu süreç sonrasında embriyolar rahim içerisine yerleştirilir ve gebelik beklenir. Genel itibariyle hamilelik sürecinin doğal yöntemlerle kalınan gebelikten hiçbir farkı yoktur. Doğal yöntemlerle olan gebelik sürecinden ayrışabilecek belirgin tek fark, döllenme sürecinin en uygun standartlara sahip bir şekilde gerçekleşmesi adına laboratuvar ortamında özenle uygulanmasıdır.

    Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Yapılır

    Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Yapılır

    Tüp bebek tedavisi, çiftlerin yuvasını bir bebekle neşelendirmesinin önündeki en büyük engel olan kısırlık sorununa getirdiği çözümlerle çiftlere umut verir.

    Teknolojik ve bilimsel gelişmelerle devamlı olarak desteklenen bu tedavi yöntemi, birçok çiftin ailelerine sevimli bir bebek ekleme arzularını gerçeğe dönüştürme fırsatını sunar.

    Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

    Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir

    Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir

    Tüp bebek tedavisi, her aşamasıyla özen gösterilmesi ve dikkatle yaklaşılması gereken bir süreçtir.

    Bu süreçte, her bir adımın uzman yaklaşımı ile doğru ve etkin bir şekilde planlanması, tedavinin seyrini belirleyen ve başarı olasılığını artıran en önemli etkenlerdir.

    Her çiftin sağlık öyküsü birbirinden farklı olsa da standart bir tüp bebek işlemi prosedürünün temel aşamaları şu şekildedir.

    Ön Görüşme ve Bilgilendirme

    Bu aşama tüm tedavi sürecinin başlangıcıdır. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin prosedür hakkında detaylı bilgi edinmelerini ve kararlarını sağlam bir temele oturtmalarını sağlar. Ön görüşme genellikle bir üreme sağlığı uzmanı veya tüp bebek  alanında deneyimli bir doktor ile gerçekleştirilir.

    Bu görüşme sırasında, çiftlere tüp bebek sürecinin işleyişini, hangi adımları içerdiğini, başarı olasılıklarını, riskleri ve yan etkileri gibi konuları mercek altına alarak detaylı bilgi verilir. Yine bu aşamada çiftlerin tıbbi öyküsü incelenir ve tedaviye uygunlukları değerlendirilir.

    Yumurtalıkların Uyarılması

    Tüp bebek tedavisinde ikinci aşama, kadının yumurtalıklarını daha fazla yumurta üretmeye yöneltmek etmek için belirli ilaçlarla uyarılmasını içerir. Bu işlemin amacı makul miktarda döllenmeye meyilli yumurta elde etmektir. Birden fazla döllenmeye uygun yumurta elde etmekteki amaç, daha çok miktarda embriyo elde edilmesine ve sonraki aşamalar için en kaliteli ve elverişli olanın seçilebilmesine olanak sağlamaktır. Kaliteli embriyo demek tüp bebek tedavisinde başarılı bir gebeliğin anahtarı demektir.

    Yumurtalıkların uyarılma süreci hastadan hastaya değişebilmekle birlikte 8 – 12 gün kadar sürebilir. Yumurtalık uyarılması sürecinde hekimler, yumurtalıklardaki gelişimi yakından takip eder ve bazı testler ışığında yumurta olgunlaşmasını analiz eder. Yeterli sayıda olgun yumurta elde edildiğinde tedavinin sonraki aşaması olan yumurtaların toplanması adına bir tarih belirlenir.

    Yumurtalıkların Toplanması

    Tüp bebek tedavisinin en önemli safhalarından biri olan yumurtalıkların toplanması, anne adayının yumurtalıklarından olgunlaşmış yumurtaların alınmasıyla gerçekleşir. Bu işlem uyutma tekniği olarak da bilinen sedasyon altında gerçekleştirilir.

    Yumurta toplama işlemi, genel olarak bir ultrason yardımıyla uygulanır. Kadının vajinasına bir ultrason probu yerleştirilerek yumurtalıklar görüntülenir. Sonrasında ince bir iğne yardımıyla vajinal duvardan geçerek yumurta foliküllerine ulaşılır. Yumurta foliküllerinden olgunlaşmış yumurtalar toplanır.

    Bir sonraki aşamada toplanan yumurtalar, aynı gün baba adayından alınacak kaliteli sperm örnekleriyle birleştirilmesi adına laboratuvar ortamına gönderilir.

    Sperm Numunesi Alınması

    Anne adayına uygulanan yumurta toplama işlemi ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bu işlem, baba adayından sperm örneği alınması ve alınan sperm örneğinin laboratuvar ortamında meni sıvısından ayrılmasını içerir. Elde edilen numune, yine laboratuvar ortamında kadından toplanan yumurtalarla bir araya getirilmeyi bekler.

    Yumurta ve Spermin Birleştirilmesi

    Yumurta ve sperm numuneleri hazırlandıktan hemen sonrasında birleştirme işlemine geçilir.

    Yumurta ve spermin birleştirilme işlemi kişinin sağlık öyküsüne göre iki farklı yolu içerebilir:

    1. Sperm ve yumurta numunelerinin bir araya bırakıldığı ilk yöntemde, sperm hücrelerinin yumurtaları döllemesi beklenir.
    2. Yumurtanın döllenme aşamasında mikroenjeksiyon olarak da bilinen ICSI yöntemi de kullanılır. Mikroenjeksiyon işleminde Mikroenjeksiyonda meni spermi veya azospermi (menide sperm bulunmaması) halinde testisinden TESE, MESA, PESA yöntemleriyle elde edilen spermler kullanılabilir. Bu yöntemde yumurtanın içerisine tek bir sperm enjekte edilerek döllenme sağlanabilmektedir.

    Yumurta ve sperm örneklerinin bir araya getirilmesinin ardından, döllenme olayı 16-18 saatlik bir sürenin ardından kontrol edilir. Bu aşamaya kadar her işlem başarılıysa, tedavinin bir sonraki safhası olan embriyo transferi işlemine geçilir.

    Embriyo Transferi

    Bu aşamada, laboratuvar ortamında döllenmiş olan sağlıklı embriyolar, kadının rahim içine transfer edilir.  Transfer süreci, kişilerin sağlık öyküsüne, embriyo gelişimine ve embriyo kalitesine ve daha önce uygulanan tedavilere göre değişkenlik gösterebilir.

    Her hasta için uygun olan transfer zamanlaması ve yöntemi, tedaviyi yürüten uzmanlar tarafından dikkatle belirlenir ve titizlikle planlanır. Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin önemli bir kilometre taşıdır ve başarı şansını etkileyebilecek birçok faktörün dikkate alınmasını gerektirir.

    Embriyo transferinin yapılacağı gün ince bir kateter yardımı ile kadının rahmine embriyo transfer edilir.

    Transfer edilen embriyo sayısı ile gebelik faktörü arasında doğrudan bir ilişki vardır. Transfer edilen embriyo sayısı arttıkça gebelik şansı da artmaktadır.

    Ancak durum bu kadar basit değildir. Fazla embriyo transferi beraberinde çoğul gebelik ve erken doğum gibi bazı etkileri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar tarafından, çoğul gebelik durumu komplikasyonların artmasından dolayı transfer sürecinde bir ya da iki embriyo transferinin uygun olduğu önerilir.

    Bir anesteziye ihtiyaç duyulmadan minimum ağrı ve rahatsızlık hissiyle gerçekleşen bu işlem bazı yan etkileri içinde barındırabilir.

    • İşlemden sonrasında serviksin sürüntülenmesi nedeniyle az miktarda berrak veya kanlı sıvı gelmesi mümkündür.
    • Yüksek östrojen oranına bağlı olarak meme hassasiyeti yaşanabilir.
    • Hafif bir şişkinlik hissi olabilir.
    • Hafif kramp hissi hissedilebilir.
    • Kabızlık görülebilir.
    • Adet dönemi ağrılarına benzer bel ve kasık ağrıları hissedilebilir.

    Gebelik Testi

    Embriyo transferinden yaklaşık 12 gün sonra, ilk idrarda sonrasında ise kanda olmak üzere iki gebelik testi yapılır. Yapılan testler sonucunda tedavinin başarılı olup olmadığı yani gebeliğin pozitif olup olmadığı belirlenir. Gebelik kesesinin durumunun görüntülenmesi için yaklaşık 10 gün sonrasında ultrason kontrolü yapılır. Test sonuçları arasındaki ilişki değerlendirilir ve gebeliğin devam süreci planlanır.

    Hangi Koşullarda Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?

    Tüp Bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan, belirli üreme sağlığı sorunları yaşayan çifter için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

    Bu tedavi yöntemine genellikle şu nedenlerle başvurulur:

    Tüplerin tıkalı olması veya hasar görmüş olması

    Fallop tüplerinin normal bir şekilde çalışmaması durumunda, döllenme gerçekleşemez ve tüp bebek tedavisi gerekli olabilir.

    Sperm kalitesinin düşük olması

    Erkekten alınan sperm örneğinin kalitesiz veya yetersiz olması durumunda tüp bebek tedavisi tercih edilebilir. İntracytoplasmic Sperm Injection (ICSI) gibi teknikler, sperm kalitesi düşük olan çiftler için özellikle etkilidir.

    Endometriozis

    Endometriozis, rahim içindeki doku tabakasının rahim dışında büyümesi durumudur. Bu durum, hamileliği önleyebilir veya riskli hale getirebilir. Tüp bebek tedavisi, endometriozis sorunu olan çiftler için bir seçenek olabilir.

    Polikistik Over Sendromu (PCOS)

    PCOS, yumurtalıklarda folikül gelişiminin bozulmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, düzensiz adet dönemlerine, yumurtlama bozukluklarına ve infertiliteye yol açabilir. Tüp bebek tedavisi, PCOS’lu kadınlar için bir seçenek olabilir.

    Erken menopoz

    Erken menopoz, kadının yumurtalıklarının normalden daha erken bir yaşta fonksiyonlarını kaybetmesidir. Bu durumda, tüp bebek tedavisi ile dondurulmuş yumurta veya donör yumurta kullanılabilir.

    Tüm bu sorunların yanında tekrarlayan düşükler, sperm ya da yumurta miktarındaki düşük seviyeler, genetik hastalıklar gibi sağlık sorunları da tüp bebek tedavisini gerektirebilir. Ebeveyn olma hayallerini gerçekleştirmek isteyen çiftler, bu sağlık problemlerinden bir veya birkaçının kombinasyonuna sahipse mutlaka tüp bebek seçeneğini değerlendirmelidir.

    Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

    Anne adayının yaşı

    Genç yaşlarda başvurulan tüp bebek tedavisi, hamileliği ve sağlıklı bebek doğurma olasılığını artırır.

    Embriyo durumu

    Embriyo kalitesindeki düşüş, gelişimin durmasına veya olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

    Doğum geçmişi

    Daha önce doğum yapmış kadınlar, hamile kalma olasılığı açısından avantajlıdır.

    Kısırlık nedeni

    Normal yumurta kaynağına sahip olmak, hamilelik şansını artırır. Endometriozis gibi belirli faktörler, hamile kalma olasılığını etkileyebilir.

    Kişisel ve çevresel faktörler

    Sigara içmek, sigara dumanına maruz kalmak ve obezite gibi belirli etkenler, hamilelik şansını azaltan mühim konulardır. Alkol tüketimi ve bazı ilaçlar da tüp bebek tedavisini olumsuz etkileyebilir.

    Tüp Bebek Tedavisinde Risk Var mıdır?

    Tüp bebek tedavisinde ihtimaller her ne kadar düşük olsa da tedavinin her aşamasında kullanılan hormonlara ve süreçlere bağlı olarak bazı riskler ve yan etkiler bulunur.

    Tüp bebek (IVF) tedavisinin içinde barındırdığı bazı riskler şunlardır:

    Çoklu Gebelikler

    Tedavinin başarı şansını artırmak için transfer sürecinde birden fazla embriyonun transfer edilmesi durumunda, ikiz veya daha fazla gebelik riski artar, bu durum da gebelik komplikasyonlarını ve erken doğum riskini artırabilir.

    Over Stimulation Sendromu (OHSS)

    Yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucu oluşan bu sendrom, şişkinlik, karın ağrısı ve nadiren ciddi durumlarda böbrek yetmezliği gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

    Gebelik Komplikasyonları

    Tüp bebek ile gebe kalan kadınlar, normal hamileliklerde olduğu gibi gebelik komplikasyonlarına maruz kalabilir, özellikle de çoklu gebelik durumunda bu risk daha da artar.

    Düşük ve Doğum Kusurları

    Tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınların düşük yapma riski normalden biraz daha yüksek olabilir.

    Duygusal ve Finansal Stres

    Tüp bebek tedavisi, başvuran kişinin bünyesine ve sağlık geçmişine göre farklı aşamalarda birkaç deneme gerektirebilir. Bu durum, duygusal ve finansal olarak zorlayıcı bir süreç olabilir.

    Tüp Bebek Tedavisinde Sık Sorulan Sorular

    Tüp bebek tedavisi, anne-baba olmak isteyen her çift için çeşitli soruları da beraberinde getirebilen bir süreçtir.

    Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenir?

    Tedavi sürecinde belirli aşamalarda birden fazla deneme gerekebilir. Ancak, her deneme başarısız olsa bile, çiftlerin durumuna bağlı olarak tedaviye devam edilebilir.

    Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

    Kadınların 40 yaşına kadar tüp bebek tedavisi görmesi önerilebilir, ancak belirli durumlarda daha ileri yaşlarda da tedavi uygulanabilir.

    Tüp Bebek Tedavisi Ne Sıklıkta Denenir?

    İki tüp bebek işlemi arasında en az iki ay süre olması ve muayene bulgularının normal olması durumunda tekrar uygulanabilir.

     

    Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Tüp bebek tedavisi, tedavinin niteliğine ve çiftlerin özel durumlarına bağlı olarak değişir. Genellikle bir döngü, yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplama, döllenme ve embriyo transferi gibi aşamaları içerir ve bu süreç birkaç hafta sürebilir.

    Ancak, tedavinin başarıya ulaşması ya da başarısız olması gibi durumlarda daha fazla döngü gerekebilir.

    Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları

    Tüp bebek  fiyatları kişiden kişiye değişebilen prosedürleri içinde barındıran kişiselleştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Fiyat belirlemede hastanın durumu, tedavi planlaması ve kullanılacak metoda bağlı olarak etkili olur.

    Bu sebeple, tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyan çiftlerin genel sağlık durumu ve sağlık öyküsü analiz edilmeden net fiyat bilgisi vermek mümkün değildir.

    HÜMA Hastanesi Tüp Bebek Merkezinden detaylı bilgi almak için aşağıdaki numara ile iletişime geçebilir, tüp bebek uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.

    444 8 513

    Hemen randevu talep etmek için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

    Sağlık hizmetlerimizden yararlanmak ve uzmanlarımızdan hemen randevu almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz. Size en uygun zamanda ve uzmanlık alanında hizmet almak için randevunuzu şimdi planlayın.

      27 Mart 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.