Kulak Burun Boğaz Polikliniğimizde kulak enfeksiyonları, işitme kayıpları, denge bozuklukları ve çınlamalar gibi kulak hastalıkları, burun tıkanıklığı, burun akıntısı , koku alma bozuklukları, sinüzitler, alerjik rinit gibi burun hastalıkları, farenjit, bademcik iltihapları, ağız-boğazın diğer nadir hastalıkları gibi boğaz hastalıkları; ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve konuşma bozukluklarının yanı sıra boyun ile ilgili kanser tanı ve tedavisi yapılmaktadır.KBB polikliniğimiz klasik muayene gereçlerine ilave olarak endoskopik muayenelere de olanak sağlayan cihaz ve ekipmanlarla donatılmıştır.
Burun Estetiği (Rinoplasti)
Burun estetiği (Rinoplasti) burnun görünüşü düzeltmek ya da yeniden yapılandırmak amacıyla yapılan estetik operasyondur. Rinoplasti görsel amaç haricinde nefes alma sorunlarına yol açan yapısal bozuklukların giderilmesi için de yapılır. Yine burun kırıklarının tedavisinde sıklıkla uygulanan bir ameliyattır.
Estetik ameliyatlar arasında en sık tercih edilen operasyon olan ve yüze uyumlu, kişinin kendisi ve çevresi tarafından beğenilen güzel bir burun edilmesi için gerçekleştirilen Rinoplasti (burun estetiği) ile burun büyüklüğü, burnun şekli ve açısı değiştirilebilir.
Burun estetiği hangi durumlarda gereklidir?
- Hastanın estetik kaygıları varsa
- Çeşitli fonksiyonel bozukluklar nedeniyle nefes alma problemleri varsa
- Sinüs problemlerinde
- Burun kırıklarında
- Yarık dudak durumunda (diğer operasyonlarla birlikte)
- Ciddi yüz yanıklarında
Rinoplasti Nasıl Yapılır?
Cerrah tarafından gerçekleştirilecek ilk muayene ile hastanın şikayetleri, istenen görsel değişiklikler ve bunların burun ya da yüz yapısına uygun olup olmadığı , doktor ve hasta arasında yapılacak fikir paylaşımı ile değerlendirilir. Yapılacak detaylı muayene ile burunda rinoplasti operasyonuna engel oluşturabilecek herhangi bir sorunun var olup olmadığı da tespit edilebilir. Yapısal bir sorunun görülmemesi halinde genel sağlık kontrolleri de gerçekleştirilmeli, kanama hastalıkları gibi cerrahi operasyona engel yaratabilecek durumların varlığı araştırılmalıdır. Operasyon için uygun olduğu belirlenen hastalarda burunda yapılacak şekil değişiklikleri açısından doktor ve hastanın iyi bir iletişim kurması, hastanın beklentilerini doktoruna iyi bir şekilde anlatması oldukça önemlidir. Burnun çeşitli açılardan fotoğrafları çekilerek planlama aşaması tamamlanır.
Operasyon günü geldiğinde ameliyatın türüne göre çoğu zaman genel anestezi uygulanır. Ameliyat süresi de yapılacak işlemlere göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak bir rinoplasti operasyonunun yaklaşık 1,5-2 saat sürmesi beklenir. Açık veya kapalı yöntemlerden hasta için en uygun olanı tercih edilerek gerçekleştirilen operasyonun sonrasında hastalar belirli bir süre gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir.
Rinoplastide iyileşme süreci ne kadar sürer?
Rinoplasti operasyonu sonrasında burun şeklinin ve burunda gerçekleştirilen tedavi uygulamalarının başarılı olabilmesi için ameliyat bölgesinin korunması büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla burun şeklini olumsuz etkileyecek herhangi bir travmadan kaçınılması gerekir. Travmaların haricinde bir süre boyunca ağır gözlük kullanmamak, yan yatmamak veya burun bölgesine baskı uygulamamak son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında özellikle ilk iki üç gün boyunca yeterli şekilde istirahat etmek, bir hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca hekim tarafından reçetelendirilmiş ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Verilen kontrol muayeneleri aksatılmamalı, pansuman önerisi var ise bunların düzenli olarak yapılmalıdır.
Günümüzde burun estetiği ameliyatı, uygulanan tekniklerin gelişmişliği sayesinde son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Burun estetiğinde başarı hem hastanın görsel olarak memnuniyet duyduğu hem de fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yetiren getiren bir burun demektir.