International Patients

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü Hakkında

    Kayseri Hüma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Sağlıklı bir yaşam geçirebilmek ve hayat kalitemizin yüksek kalmasını sağlamak için vücutta yer alan organların ve sistemlerin doğru şekilde çalışması çok önemlidir.

    Birbiriyle bağlantılı olan vücut sistemi organlarından birinde yaşanacak en küçük sorun, diğer organların da doğru çalışmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Kulak, burun ve boğaz ise bu sistem elemanlarının temel taşları arasında yer almaktadır.

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümlerinde, deneyimli uzman hekimler tarafından modern, teknolojik donanımlı cihazlar kullanılarak tüm KBB hastalıklarının tedavileri yapılmaktadır. Poliklinik, laboratuvar, radyolojik tetkikler ve odiyolojik tetkikler sonrası hastaların kulak, burun veya boğaz hastalıklarına doğru teşhişler konulup hemen tedaviye başlanır.

    Kulak Burun Boğaz (KBB) Nedir?

    kulak burun boğaz hastalıkları

    kulak burun boğaz hastalıkları

    Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır. Baş ağrısı, kronik nezle, sinüzitler, boğaz ağrısı, kulak çınlaması, akıntı, iltihap ve horlama gibi temel hastalıklar dışında baş ve boyun bölgesinde kitle tespiti, tiroid ve paratiroid hastalıkları ve tümörleri, tükürük bezi hastalıkları ve tümörleri, baş boyun tümörleri (gırtlak, geniz, ağız içi, sinüs ve kafatabanı tümörleri gibi…)burun  estetiği ve yüze yönelik estetik girişimler, işitme kayıplarının ve kulak zarının  tedavisi ve cerrahi müdahale gerektiren her türlü işlem, kulak burun boğaz biriminin alanına girmektedir.

    Bununla beraber bademcik ve geniz eti gibi genellikle çocuklarda görülen ve kulak burun boğaz biriminin alanına giren özel hastalıklar da tedavi kapsamında yer almaktadır.

    Kulak burun boğaz birimine her yaş grubundan kişiler başvurabilmektedir. KBB uzmanları tarafından hastanın şikayetleri dinlendikten sonra tanı konulabilmesi için öncelikle detaylı muayene ve endoskopik değerlendirme ile birlikte bir dizi test ve analizler uygulanır.

    Yapılan testler sonucunda hastalığın ciddiyetine göre tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi doğrudan kulak burun boğaz birimi uzmanları tarafından gerçekleştirildiği gibi, hastalığın seyrine göre farklı alanlardaki uzmanların görüşlerinden de faydalanılmaktadır.

    Yeni hastaların yanı sıra bu alanlarda kronik rahatsızlık yaşayan hastalar da tedavilerinin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi için birime müracaat etmektedir. Özellikle KBB’nin cerrahi alanına giren estetik müdahale gibi periyodik olarak kontrol edilmesi gereken hastalar, belirli aralıklarla uzman muayenesinden geçmek zorundadır. Böylece tedavi sonrası rehabilitasyon sürecinin sağlıklı bir şekilde sürdüğünden emin olunmaktadır.

    Genel KBB ve Pediatrik KBB Nedir?

    Genel KBB (Kulak Burun Boğaz)

    Genel KBB, tıp alanında kulak, burun, boğaz, baş ve boyun bölgeleriyle ilgilenen ve geniş bir yelpazede hizmet sunan bir uzmanlık dalıdır. Bu alan, çeşitli kulak, burun, boğaz hastalıkları ve baş-boyun cerrahisi gerektiren durumları kapsar. Genel KBB doktorları, işitme kayıpları, sinüzit, boğaz enfeksiyonları, burun tıkanıklıkları ve tümörler gibi çeşitli konularda uzmanlaşarak hastaların sağlıklarını değerlendirir ve tedavi eder. Aynı zamanda, baş-boyun bölgesindeki estetik ve fonksiyonel sorunlarla da ilgilenirler.

    Pediatrik KBB (Çocuk Kulak Burun Boğaz)

    Pediatrik KBB, çocuklarda (doğumdan ergenliğe kadar olan yaş grubunda) görülen kulak, burun, boğaz ve baş-boyun bölgesi hastalıklarıyla özel olarak ilgilenen bir uzmanlık dalıdır. Pediatrik KBB doktorları, çocukların anatomik ve fizyolojik özelliklerini dikkate alarak, özel tedavi ve değerlendirme yöntemleri kullanırlar. Bu uzmanlar, çocuklarda sıkça görülen işitme kayıpları, bademcik ve geniz eti problemleri, doğumsal kulak anomalileri gibi konularda uzmanlaşmışlardır. Pediatrik KBB, çocukların sağlıklı gelişimini desteklemek ve onların özel ihtiyaçlarına uygun tedaviler sunmak amacıyla önemli bir tıbbi alt alanı temsil eder.

    Kulak Burun Boğaz Hangi Hastalıklara Bakar?

    Kulak burun boğaz birimi, barındırdığı geniş uzmanlık alanından ötürü pek çok hastalığa cevap bulan bir tedavi alanına sahiptir. Kişinin kulak, burun ve boğazına dair şikayetleri, uzmanlar tarafından detaylı şekilde incelenmektedir. Uzmanları, konservatif ve cerrahi tedavileri entegre ederek hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Ayrıca, bu uzmanlar, hastalarıyla bireysel olarak ilgilenerek, her birinin benzersiz sağlık ihtiyaçlarına uygun çözümler sunarlar.

    KBB uzmanları, işitme ve denge organları olan kulak ile ilgili sorunları değerlendirir. İşitme kayıpları, iç kulak iltihapları, kulak zarı perforasyonları gibi durumları tanılar ve tedavi eder. Ayrıca, kulakla ilgili estetik ve fonksiyonel sorunları da ele alabilirler.

    Burun boşluğu ve sinüslerle ilgili KBB uzmanları, burun tıkanıklıkları, sinüzit, burun kemiği eğriliği gibi durumları inceler ve çeşitli tedavi yöntemleri uygular. Endoskopik cerrahi gibi modern tekniklerle burun problemlerini çözmeye odaklanırlar.

    KBB doktorları, ses telleri ve boğazla ilgili sorunları ele alır. Ses kısıklığı, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı gibi durumları değerlendirir ve cerrahi müdahale veya medikal tedavi ile hastaların ses ve yutma fonksiyonlarını düzeltmeye çalışırlar. Ayrıca, Ağız İçinin iltihabi, kistik ve tümöral hastalıkları, bademciklerin ve geniz etinin iltihapları ve büyümeleri, horlama sebepleri ve tedavileri ile ilgilenirler.

    Larengoloji olarak adlandırılan ses teli ve civarının iltihabi hastalıkları(Larenjitler), ses teli nodüller, gırtlak kanserleri de KBB doktorlarının uzmanlık alanındadır.

    Konuşma bozuklukları

    KBB’nin bir alt dalı olan baş ve boyun cerrahisi, bu bölgelerdeki tümörler, kistler, şişlikler gibi durumları cerrahi yöntemlerle tedavi eder. Estetik ve rekonstrüktif cerrahi de bu uzmanlık alanının bir parçasıdır.

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, baş-boyun bölgesinde yer alan kulak, burun ve boğaz ile ilgili çeşitli sağlık sorunlarını kapsayan geniş bir spektrumu içerir. Bu hastalıklar, genellikle fonksiyonel sorunlar, enfeksiyonlar, tümörler, travmalar ve doğumsal durumlar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. İşte KBB Hastalıkları arasında sıkça görülen bazı durumlar:

    İşitme Kayıpları:

    Kulak içindeki yapısal bozukluklar, kulak enfeksiyonları, yaşa bağlı işitme kaybı gibi nedenlerle gelişebilen durumlar.

    Sinüzit:

    Burun sinüslerinin iltihaplanması sonucu meydana gelen bir durum. Ağız kokusu, baş ağrısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

    Bademcik ve Geniz Eti Sorunları:

    Bademcik ve geniz eti, enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanabilir ve genç çocuklarda özellikle sık görülen bir sağlık sorunudur.

    Kulak Enfeksiyonları:

    Kulak zarında iltihaplanma sonucu ortaya çıkan durumlar, genellikle çocuklarda sık rastlanan bir KBB problemidir.

    Burun Tıkanıklıkları ve Polipler:

    Burun içindeki polipler veya burun kemiği eğriliği gibi durumlar, solunum problemlerine ve kronik burun tıkanıklıklarına yol açabilir.

    Ses Teli Hastalıkları:

    Ses kısıklığına neden olan ses telleri üzerindeki enfeksiyonlar, nodüller veya diğer anormallikler.

    Baş ve Boyun Tümörleri:

    KBB bölgesinde gelişen benign (iyi huylu) veya malign (kötü huylu) tümörler, genellikle cerrahi müdahale gerektiren ciddi durumları içerir.

    Vertigo ve Denge Sorunları:

    İç kulaktaki denge organlarından kaynaklanan baş dönmesi ve denge kayıpları, KBB uzmanlarının değerlendirmesi ve tedavisi gereken önemli sorunlardan biridir.

    KBB Hastalıkları genellikle çeşitli semptomlarla kendini gösterir ve tedavi genellikle ilaç kullanımı, cerrahi müdahale veya terapi gibi yöntemleri içerebilir. KBB uzmanları, bu hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir ve genellikle multidisipliner bir yaklaşım benimserler.

    Kulak Burun Boğaz Ameliyatları

    Kulak, burun, boğaz ve baş boyun bölgesindeki rahatsızlıkların tedavisi için uygulanan ameliyatlardır. Bu ameliyatlar, yaşam kalitesini artırabilir ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarını önleyebilir. ameliyatlar genellikle hastalığın tipine ve şiddetine, semptomlara ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir.

    Kulak Ameliyatları

    Tüp Takılması (Timpanostomi):

    Sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarına karşı, kulak zarına küçük tüpler yerleştirilir.

    Kulak Zarı Onarımı (Timpanoplasti):

    Kulak zarındaki delikleri tamir etmek amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir.

    Kulak Kemikçik Ameliyatları:

    Kulak kemikçiklerindeki sorunların düzeltilmesine yönelik ameliyatlar, işitme kayıplarını düzeltebilir.

    Burun Ameliyatları

    Septum Düzeltme (Septoplasti):

    Burun septumu adı verilen kıkırdak ve kemik bölümün düzeltilmesi amacıyla yapılır, burun tıkanıklıklarını giderir.

    Sinüs Cerrahisi:

    Kronik sinüzit durumlarında, sinüs boşluklarını temizlemek ve drenajı sağlamak amacıyla uygulanan cerrahi müdahalelerdir.

    Burun Estetiği (Rinoplasti):

    Burun estetiği (Rinoplasti); Burun şeklinin düzeltilmesi ve estetik iyileştirmelerin yapılması amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir prosedürdür.

    Boğaz Ameliyatları

    Bademcik Ameliyatları (Tonsillektomi):

    Tekrarlayan bademcik iltihaplarına veya nefes almayı zorlaştıran büyük bademciklere yönelik yapılan cerrahi müdahale.

    Adenoid Ameliyatı (Adenotonsillektomi):

    Geniz etinin alınması amacıyla yapılan bir işlemdir.

    Gırtlak Cerrahisi (Laringeal Cerrahi):

    Ses telleri, gırtlak tümörleri veya sesin diğer problemleri için gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler.

    Uvulopalatofaringoplasti (UPPP):

    UPPP, uyku apnesi tedavisi için yapılan bir prosedürdür. Bu prosedür, boğazın arka kısmındaki yumuşak dokuların çıkarılması ve/veya yeniden şekillendirilmesini içerir. Bu, hava akışını artırarak uyku apnesi semptomlarını hafifletir

    Baş ve Boyun Tümör Cerrahisi

    Tiroid Cerrahisi:

    Tiroid bezindeki nodüllerin veya tümörlerin alınması amacıyla uygulanan bir cerrahi prosedür.

    Boyundaki Lenf Bezlerinin Alınması (Boyun Diseksiyonu):

    Baş ve boyun bölgesindeki lenf bezlerindeki tümörlerin çıkarılması için yapılan cerrahi bir işlemdir.

    Yüz Cerrahisi:

    Yüzdeki tümörlerin çıkarılması veya yüz felci gibi durumların tedavisi için gerçekleştirilen cerrahi müdahalelerdir.

    Hemen randevu talep etmek için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

    Sağlık hizmetlerimizden yararlanmak ve uzmanlarımızdan hemen randevu almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz. Size en uygun zamanda ve uzmanlık alanında hizmet almak için randevunuzu şimdi planlayın.

    27 Mart 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.