Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

hamilelikte mide yanması neden olur

Hamilelikte mide yanması ve hamilelikte mide ekşimesi sık görülen bir sıkıntıdır. Hamileliğe genellikle hamileliğin salgıladığı hormonlar ve bebeğin anne karnındaki baskısı neden olur. Gebeliğin hormonlarından biri olan progesteron, metabolizmada sindirimi yavaşlatır, besinler kana karışır ve mide gecikir. Bunun sonucunda hamilelikte mide yanması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Hamilelik sırasında kas yavaşlaması meydana gelir, bu durum mide kapağı olarak bilinen kasın zayıflamasına neden olur, asitin yemek borusundan kaçması nedeniyle bu kasın normal seyri çalışmaz ve midede yanma gibi mide sorunları ile karşılaşılır.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Normal yaşamda reflüden mustarip olan insanlar mide ekşimesi yaşarlar. Bu gibi sorunu olan kişiler mide yanmasını artıran yiyeceklerden uzak durması gerekir. Domates, domates, sarımsak, asitli yemek, çikolata, dondurma, şerbetli tatlılar, çikolata, domatesli, salça yemekler, turşu, biber gibi yiyecekler, mide yanmasına neden olur. Hamilelikte de aynı şekilde bu yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Hamilelikte mide yanmasının nasıl iyileşeceğine dair anne adayına ilişkin yapılması gereken basittir. İlk olarak, kullanılması gereken besin ılık süttür. Ilık süt mide yanmasını azaltır ve mideyi rahatlatır. Benzer şekilde reflüye de iyi gelir.

Yemekte ağırdan küçük ve yağlı katılardan kaçınarak yemek yemek de önemlidir. Fast food yemelerden uzak durmak da mideyi iyileştirir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Karşı Yenmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?

image 17

Yukarıda bahsedilen besinler mide yanmasını tetiklerken, hamile kadın hamileyken fizyolojik bir gerçektir, ancak mide ekşimesi şikayetlerine daha fazla dikkat edilir.

Gebelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Hamilelik süreci vücutta yoğun değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu süreçte değişen hormon seviyesinin yarattığı farklılıkları da vücut farklı sinyallerle iletir. Bu nedenle birçok anne adayı çeşitli problemlerle karşılaşabilir. Vücudun verdiği sinyallerden birisi de gebelikte mide yanması hissidir. Hamilelik sürecinin başlarında ortaya çıkan bu durum anne adaylarının sıklıkla mide yanması şikayetiyle doktora gitme nedenleri arasındadır.

Gebelikte mide yanması, gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkar ve tüm hamilelik süresi boyunca devam edebilir. İlk 3 ay hem anne adayı hem bebek için büyük bir değişim süreci olarak bilinir. Anne adayında hormonal değişiklikler ortaya çıkarken bebek de anne karnında gelişmeye ve büyümeye başlar. Bu değişimler bazı yan etkiler ile kendini göstererek anne adayında rahatsızlık oluşturabilir. Hamilelik sürecinden önce de mide problemi yaşayan kişilerde hamileliğin başlamasıyla birlikte bu problem artmaya başlayabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kaslarda meydana gelen yavaşlama ve rahmin büyümesine bağlı olarak mide üzerindeki basınç artar. Bunun sonucunda da mide yanması şiddeti de artış gösterir.

Gebelikte Mide Yanması Ne Zaman Geçer?

Mide yanması birkaç dakika ile birkaç saat arasında kendini gösterebilir. Gebelikte mide yanmasının nasıl ortaya çıktığının cevabı, mide yanması belirtileridir. Bu belirtiler arasında genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan ve geceleri görülen göğüste bir yanma hissi yer alır. Yanmanın zaman içinde göğüsten ağza doğru yükselmesi ve bazen de boyun ve ağızda yoğun olarak hissedilmesi de mide yanmasını tanımlar niteliktedir.

Gebelikte mide yanması sebepleri ise temelde gebelik hormonlarına bağlı olarak mide öğütmesinde yavaşlama ve gebelik ilerledikçe bebek tarafından midenin yukarı doğru itilmesi yer alır. Anne ve bebek sağlığı açısından herhangi ciddi bir probleme neden olmasa da mide ve göğüste hissedilen yanma anne adayı için son derece rahatsız edicidir.

Gelişimin en yoğun olduğu ilk 3 ay içinde ortaya çıkan mide yanması hamileliğin son dönemlerine doğru zaman içinde azalmaya başlar. Hamileliğin sonlarına doğru bebeğin kafası doğum kanalına doğru iner. Bununla birlikte göğüs boşluğu ve diyafram üzerindeki baskı azalır. Bu sayede, anne adayı biraz daha rahatlar ve gebelikte mide yanması problemi de yavaş yavaş ortadan kalkmış olur.

Bu süreçte gerekli durumlarda doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Doktorlar gebelikte mide yanması hissinin şiddetine, anne ve bebek sağlığı açısından durumuna bakarak ilaç desteğine başvurabilir. Fakat en önemli nokta anne adayının beslenmesine dikkat etmesi ve rahatsızlık verici yiyeceklerden uzak durmasıdır.

28 Mart 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.