Meme Ultrasonu Nasıl Çekilir? Kimler Meme Ultrasonu Çektirmelidir?

Kanser ile karşı karşıya kalındığında erken teşhisin önemi anlaşılıyor. Her kanser de olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayati öneme sahiptir. Eğer kişide kanser varsa kanserin erken teşhis edilebilmesi için meme ultrasonu, radyasyon riski olmadan meme dokusundaki tüm detayları ortaya çıkarabilen bir işlem olarak karşımıza çıkar. Sizler için “Meme ultrasonu nasıl çekilir, kimler meme ultrasonu çektirmelidir?” başlığı altında meme ultrasonunu ayrıntılı şekilde ele alacağız. Siz de meme ultrasonu hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Meme Ultrasonu Nedir? Kimler Çektirir?

Meme ultrasonu, ses dalgaları aracılığı ile memenin detaylı şekilde incelenmesini sağlayan görüntüleme sistemidir. Özel bir jel yardımı cihaz meme üzerinde gezdirilir. Ve elde edilen görüntü monitöre yansıtılır ve bu şekilde bir inceleme yapılır. Meme ultrasonu yapılırken hasta herhangi bir ağrı acı hissetmez. Peki, meme ultrasonu kimlere çekilir diye bir soru aklınıza geldiyse meme ultrasonu çekilen kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Meme başında kanlı akıntı olan kişilere (kanser belirtisi olabilir)

• Meme ultrasonu 35 yaş üstündeki kadınlara kanser taraması için

• Memesinde kızarıklık veya ağrı gibi şikayetleri olan kadınlara

• Memesinde ele gelen kitlelere sahip olan kişilere

• Memesinde rahatsızlık hisseden ve bu nedenle farklı şikayetleri olan hamile veya emzirmekte olan kişilere

• Tüp bebek tedavi sürecinde ya da menopoz döneminde hormon tedavisi alan kadınlara

• Meme silikonuna sahip kadınlarda

• Muayene esnasında herhangi şüpheli bulgulara sahip olan kişilere

• Memesinden bir şikayeti olan erkek hastalara

• Kanser teşhisi konulan hastalara meme alınması ya da kısmi işlemler yapılacak kişilere meme ultrasonu çekilir.

Meme Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Meme ultrasonu çektirmek oldukça kısa süren bir işlemdir yaklaşık 15-25 dakika sürmektedir. Bu nedenle Meme ultrasonu çektirecek hastaların herhangi bir endişe duymalarına gerek yoktur. Meme ultrasonu çektirecek hastalar öncelikle yatma pozisyonu alır ve meme üzerine kayganlaştırıcı özel bir jel sürülür. Sonrasında prob adı verilen ultrason aparatı meme üzerinde gezdirilerek görüntü ultrason monitörüne yansıtılır. Bu esnada monitörde şüpheli bir durumun var olup olmadığı incelenir. Eğer herhangi bir şüpheli bulguya rastlanırsa görüntüler kaydedilir. Son derece basit bir işlem olan meme kontrolü bu şekilde sağlanmış olur. Düzenli meme kontrolünün yapılması varsa kanserinin erken teşhis edilmesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca ultrason radyasyon içermediği için rahatlıkla yaptırılabilir.

Göğüs Ultrasonu Ne Zaman Çekilmeli?

Meme ultrasonu, kanser teşhisi konulma aşamasında büyük önem taşıyor. Bu nedenle kadınlar belirli aralıklarla meme ultrasonu çektirmelidir. Özellikle ailesinde kanser geçmişi bulunan hastalar 25-26 yaşından sonra yıllık kontrollerini yaptırmalıdır. Ailesinde meme kanseri geçmişi olmayanlar ise 35 yaşından sonra meme ultrasonu çektirerek kontrol sağlayabilirler.

Ultrasonda Kanser Belli Olur mu?

Ultrason ile memede farklı kitlelere rastlanabilir. Memede rastlanılan kitlelerin % 90’ı kanser değildir. Bunlar meme içinde büyüyen fibrokistlerdir. Ultrason, memede bulunan kitlenin yapısı hakkında bizlere bilgi verir. Bizlere kitlenin kist mi, solid kitle mi olduğunun ayırt edilmesinde yardımcı olur. Buna ek olarak kitlenin çevresinin ve iç yapısının düzenli olup olmaması da kitlenin kanser olup olmadığı konusunda bilgi verir.

Meme ultrasonu nedir, bu işlem kimlere uygulanır, meme ultrasonu nasıl uygulanır ve meme ultrasonu ne zaman çekilmeli, meme ultrasonu ile kanser belli olur mu?” Sorularını sizler için detaylı şekilde açıkladık. Ayrıca “Meme Biyopsisi Nasıl Uygulanır?” adlı blog içeriğimize de göz atabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

7 Nisan 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.