Üretra Darlığı Nedir? Üretra Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun atık ürünlerini ve fazla sıvıları dışarı atmasını sağlayan boşaltım sistemimizin en önemli organlarından biri olan üretra, zaman zaman çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalabilir. Pek çok kişinin yaşam kalitesini düşüren üretra darlığı, tam da bu sağlık sorunlarından biridir.

İdrar yolunun daralması sonucu idrar akışının engellenmesi ile ilişkili olan bu sağlık sorunu; idrar yapmada zorluk, ağrı ve idrar akışının zayıflaması gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Günümüz modern tıbbında, çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilen üretra darlığı problemi doğru teşhis ve uygun tedavi yaklaşımları ile yönetilebilir.

Üretra Darlığı Nedir?

Üretra darlığı, idrar yolu olarak adlandırılan üretranın daralması sonucunda idrar akışının kısıtlanmasıyla meydana gelir. İdrarın vücut dışına taşındığı tüp şeklindeki yapı olan üretrada meydana gelen bu daralma, çeşitli nedenlerle oluşabilir ve hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir.

Anatomik farklılıklar sebebiyle erkeklerde daha yaygın bir şekilde gözlemlenebilen bu sağlık sorunu; idrar yapmada zorluk, idrar akışının zayıflaması, idrar yaparken ağrı ve sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Tüm bu belirtiler idrarın mesane yoluyla kolay bir şekilde dışarı atılamamasına, bu sebeple de idrarın mesanede birikmesine, mesanenin tam olarak boşaltılamamasına sebep olur.

Ayrıca, bazı hastalarda idrar yolu enfeksiyonları ve mesanenin tam boşalamaması gibi komplikasyonlar da görülebilir. Bu durum, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Üretra Darlığı Nedenleri

Üretra darlığına sebep olabilecek birçok sebep bulunur. Belirli vakalarda durumun ana kaynağı tam olarak teşhis edilemese de genellikle aşağıdaki faktörlerin üretra darlığına yol açabileceği düşünülür.

Üretra darlığı iyatrojenik, idiopatik, inflamatuar (iltihabi) ve travmatik olarak dört farklı başlıkta incelenir.

İyatrojenik Üretra Darlığı

İyatrojenik üretra darlığı, tıbbi müdahalelerden kaynaklanan bir sorundur. Cerrahi veya diğer invaziv işlemler sonrasında ortaya çıkan bu durum, üretranın hasar görmesi veya yaralanmaların oluşmasıyla ilişkilidir.

Tıbbi prosedürler sırasında üretraya uygulanan travma veya basınç, üretra dokusunda inflamasyona ve sonrasında darlığa neden olur. Endoskopik prosedürler, kateterizasyon ve ürolojik cerrahi müdahaleler bunlardan bazılarıdır.

İdiopatik Üretra Darlığı

İdiopatik üretra darlığı, belirgin bir neden olmaksızın ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumda, üretra darlığının altında yatan kesin bir neden bulunamaz. İdiopatik üretra darlığı nadir görülse de, bazı vakalarda rastlanabilir.

İnflamatuar (iltihabi) Üretra Darlığı

İnflamatuar üretra darlığı, üretranın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan iltihabi bir durumdur. Bu iltihaplanmalar genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları ya da kronik inflamatuar hastalıklar nedeniyle meydana gelebilir.

İnflamasyona ve doku hasarına yol açabilen enfeksiyonlar üretral dokularda kalıcı hasar meydana getirerek üretra darlığına zemin hazırlayabilir.

Travmatik Üretra Darlığı

Travmatik üretra darlığı, üretranın direkt olarak hasar alması veya travmatik bir etki sonucunda oluşan hasarın etki bırakması durumudur. Bu hasarlar genellikle spor yaralanmaları, üretra kateterizasyonu sırasında yanlışlıkla meydana gelen yaralanmalar gibi kaza veya fiziksel travmalar sonucu meydana gelir. Özellikle genital bölgeye alınan darbeler veya pelvis kemiği kırıkları üretra darlığını tetikleyebilir.

uretrasagligi nedenleri

Üretra Darlığı Belirtileri

Üretra darlığı problemi, idrar yolu olarak da bilinen üretranın idrar akışını engelleyebilecek derecede daralmasıyla meydana gelen bir boşaltım sistemi problemidir. Tedavi edilmediği takdirde birçok sağlık sorununa yol açabilen bu sağlık sorununun farklı kişilerde gözlemlenen farklı semptomları bulunur.

Üretra darlığının yol açtığı semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrar yaparken tam boşalamama hissi
  • İdrar akışının duraklaması veya duraklamaların sık sık tekrarlanması
  • İdrar yaparken çatallanma veya farklı yönlere doğru akış
  • Penis veya üretra bölgesinde şişlik veya hassasiyet
  • İdrar yaparken kan gelmesi veya kanlı idrar
  • İdrar yaparken bel veya kasık bölgesinde ağrı veya rahatsızlık
  • İdrar yaparken sızlama veya yanma hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı veya zorlanma
  • İdrar yaparken daha fazla zorlanma ve çaba sarf etme ihtiyacı

Üretra Darlığı Nasıl Teşhis Edilir?

Üretra darlığı probleminin tanı ve teşhis süreci belirli tıbbi testler ve medikal görüntüleme teknikleri yardımıyla gerçekleştirilir.

Belirli şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvuran kişilerin, uzman bir ürolog tarafından belirtileri ve tıbbi geçmişi değerlendirilir. Fiziksel muayene ile üretra ve çevresindeki bölgelerdeki herhangi bir şişlik, kızarıklık veya hassasiyeti kontrol eder. Ayrıca, üretral açıklığın daralması veya yaralanma oluşumu gibi fiziksel bulguları da değerlendirir.

Gerekli gördüğü takdirde uzmanlar, üretra darlığı probleminin teşhisini desteklemek adına idrar testleri, üretral endoskopi veya bilgisayarlı tomografi(BT) gibi test ve görüntüleme tekniklerinden de faydalanabilir.

Üretra Darlığı Tedavisi

Üretra darlığı probleminin tedavisi, darlığın konumuna, hangi yöntemin tercih edileceğine, kişinin duyduğu rahatsızlığın şiddetine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak şekillenir. Tedavi planı genellikle bir veya birkaç yöntemin kombinasyonunu içerebilir.

Üretra darlığı probleminin tedavi yöntemleri şu şekildedir:

Dilatasyon (Genişletme)

Üretranın daralan bölgesini genişletmek için uygulanan bir tedavi tekniğidir. Bu teknik genellikle üretral dilatörler yad a balon kateterler kullanılarak gerçekleştirilir. Bu işlem, üretra darlığının semptomlarını hafifletmek için geçici bir çözüm olabilir.

Üretral Stent Yerleştirme

Üretral stent yerleştirme tekniği, daralan üretra bölgesini açık tutmak için kullanılan bir cihazdır. Stent, üretranın içine yerleştirilir ve darlık alanını genişleterek idrar akışını düzeltebilir. Ancak, stentler bazı durumlarda enfeksiyon riski taşıyabilir ve uzun vadeli olarak kullanılmayabilir.

Cerrahi Yöntemler

Cerrahi, ileri derecede darlıkları düzeltmek için gerekebilir. Cerrahi seçenekler arasında üretral plasti (dar bölgenin kesilip yeniden şekillendirilmesi), üretral greft (dar bölgenin greft ile genişletilmesi) veya üretral rekonstrüksiyon (üretranın tamir edilmesi) yer alabilir.

İlaç Tedavisi

Bazı durumlarda, iltihabi belirtileri kontrol altına almak için antibiyotikler veya anti-enflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Bu, üretral inflamasyonu hafifletmeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Her hastanın semptomları ve semptomlarının şiddeti farklı olduğu için tedavi planı kişiye özel bir şekilde hazırlanır. Alanında uzman bir üroloji doktoru, hastanın durumunu değerlendirerek en uygun tedavi seçeneklerini belirler.


Üretra darlığı belirtileri yaşıyorsanız, hemen Hüma Hastanesi’ne başvurun. Uzman ürologlarımızla sağlığınızı geri kazanın!

444 0388

22 Temmuz 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.