Sünnet

Sünnet

Sünnet penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır.

Yenidoğan sünnetinin faydaları nelerdir?

Bebeğin doğduğu günü 0 kabul edersek, yenidoğan süresi 0-28 gün olarak kabul ediliyor. Bir problem yoksa, doğumdan sonraki 1’inci gün itibariyle sünnet yapılabiliyor. Ancak bazen yenidoğan sarılığı ya da solunum sıkıntıları gibi nedenlerle beklenebiliyor. Yani 1-28 gün arasında sünnet uygun kabul ediliyor. Yenidoğan sünnetinin en önemli avantajı lokal anestezi ile yapılabilmesi ve dokuların daha hızlı iyileşebilmesidir. 6 yaşından sona bir haftada iyileşen sünnet yarası, yeni doğan sünnetinde 2-3 günde iyileşiyor. Dolayısıyla yenidoğan sünnetlerinde bakım, aile açısından da daha kolay oluyor.

Sünneti kimler yapmalı?

Sünnet ciddi bir cerrahi müdahaledir. Psikolojik yaklaşım açısından, anestezi tekniği ve riskleri açısından, cerrahi estetik ve teknik açısından uzman hekim tarafından uygulanmalıdır.

Hastane ortamında yapılmasının önemi ve yararları nelerdir?

Her cerrahi işlemde enfeksiyondan arındırılmış steril alan şarttır. Steriliteyi koruyacak donanım ekipman olmalıdır. Cerrahi ve anesteziye bağlı gelişebilecek komplikasyonlara acil ve etkin müdahale edilebilecek ekip ve ekipmalar bulunmalıdır.

Lokal mi? yoksa Genel Anestezi mi?

Lokal ya da genel anestezi (sedasyon) altında sünnet uygulanabilir. Burada tercihi yaparken çocuğun yaşı ve daha önemlisi sünnetin çocuk üzerinde korku, stres, travma yaratma ihtimali göz önüne alınır. 24 ay öncesi farkındalık oluşmamışsa veya çocuk durumu anlayıp kabullenmiş olgunluktaysa lokal anestezi altında sünnet yapılabilir. Diğer durumlarda hem çocuğu üzmemek için hem yapılan hassas cerrahinin başarısı ve kalitesi açısından genel anestezi tercih edilmelidir.

2 Kasım 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.