Sırt Ağrısı Nedir?
Sırt ağrıları ; modern yaşamın temposuyla birlikte, giderek daha fazla insanın hayat kalitesini etkileyen yaygın bir sorun haline geliyor. İş stresi, okul yaşamı ve günlük aktivitelerin getirdiği zorluklar ağrının önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Birçok insanın hayatını etkileyen bu ağrı, belirli bir bölgede ya da sırtın genelinde duyulan rahatsızlık veya acı hissi ile meydana geliyor. Bu ağrı durumu, omurganın farklı kısımlarında (boyun, üst sırt, bel veya kuyruk sokumu) gerçekleşerek kendini gösterebiliyor.
En yaygın nedenleri arasında bulunan fiziksel etkenler, gün içerisinde çok fazla insanın hayatını farkında olarak veya olmayarak etkiliyor. Bu fiziksel etkenler arasında; duruş bozuklukları, yanlış ağrı kaldırma yöntemleri, uzun süreli oturma ya da ayakta bekleme, kas gerginliği ya da zayıflığı, travma veya yaralanmalar yer alıyor. Ayrıca, yaşlanma süreciyle birlikte omurga disklerinin dejenerasyonu da sırt ağrısına katkıda bulunabiliyor.
Ancak, sadece fiziksel etkenlere ve zorluklara odaklanarak bu sorunu anlamaya çalışmak uzmanlara sınırlı bir bakış açısı sunuyor. Fiziksel etkenler kadar duygusal durumların da sırt ağrısının altında yatan nedenler arasında yer alacağı bilinciyle hareket ederek HÜMA Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji birimimizde sırt ağrılarını bütünsel bir yaklaşım ile ele alıyoruz.
Sırt Ağrısı Neden Olur?
Sırt ağrıları genellikle ağır kaldırma, ani yapılan yanlış hareketler, hareketsiz yaşam ve duruş bozukluklarına bağlı olarak gerçekleşir.
Kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde meydana gelen bu sağlık problemi; eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji sırt ağrısına direkt etki eden faktörlerin yanı sıra stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo gibi etkenleri de içinde barındırır.
Tüm doğrudan ve doğrudan olmayan fiziksel etkenlerin yanında sırt ağrılarını tetikleyebilecek duygusal ve psikolojik faktörler de vardır. Depresyon, stres, anksiyete ve benzeri sorunlar da ağrıya sebep gösterilebilir.
Sırt ağrılarının yaygın fiziksel ve duygusal nedenleri şu şekildedir:
Sinir sıkışması ve kas spazmı
Sinirlerin sıkışması ya da kasların istemsiz bir şekilde kasılması ağrıya neden olabilecek yaralanmalara yol açabilir.
Ağırlık kaldırma
Yanlış teknikle ya da omurgaya aşırı yük bindirerek yapılan ağırlık kaldırma işlemi sırtın, dolayısıyla da omurganın zorlanmasına ve ağrıya yol açabilir.
Anksiyete
Stres ve anksiyete, vücutta kas gerginliğine ve spazmlarına neden olarak sırt ağrısına neden olabilir.
Ani gerçekleştirilen hareketler
Eğilme, dönme ya da ani kalkma gibi bir anda gerçekleşen ani hareketler kasları yaralayabilir ve sırt ağrılarına neden olabilir.
Aşırı kilo
Aşırı kilo, omurgaya binen yükü artırarak sırt ağrısına sebep olabilir.
Kas ve bağ yaralanmaları
Düşme ya da kaza gibi travmatik olaylar kas ve bağlarda yırtılmalara ve ağrıya neden olabilir.
Egzersiz eksikliği
Yetersiz egzersiz kasların zayıflamasına ve omurganın desteksiz kalmasına yol açarak ağrıya sebep olabilir.
Gebelik
Karın içerisinde gelişen bebek omurgaya baskı uygulayabilir. Eklemleri gevşetme ihtimali bulunan bu olay ağrıya neden olabilir.
Duruş bozukluğu
Uzun süre kambur durmak veya ayakta durmak gibi duruş bozuklukları kaslarda gerginlik ve sırt ağrısına yol açabilir.
Disk kayması
Omurgadaki disklerin yerinden oynaması sinirlere baskı uygulayarak ağrıya neden olabilir.
Böbrek taşı
Böbrek taşları idrar yolunda tıkanmaya ve sırtın alt kısmında ağrıya yol açabilir.
Aşırı stres
Uzun süreli stres kas gerginliği ve spazmlarına yol açarak ağrıya sebep olabilir.
Artrit ve osteoporoz benzeri hastalıklar
Eklem iltihabı ve kemik erimesi gibi hastalıklar omurgayı etkileyerek ağrıya neden olabilir.
Doktorunuz, ağrınızın nedenini teşhis edecek ve sizleri en uygun tedavi yöntemi için bilgilendirecektir.
Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?
Sırt ağrıları yaşayanlara verilebilecek en uygun tavsiye hareketli bir yaşam tarzı ve hafif egzersizler ile sırt kaslarını güçlendirmektir. Bu durum, uygulanacak yaşam tarzı değişiklikleri ile ağrıları hafifletmeye yardım edebilir.
Ancak, her hastanın ağrı sebeplerinin ve ağrı seviyelerinin birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır. Sırt ağrısında, ağrıyı geçirmek için uzmanların tavsiye ettiği ve uyguladığı belirli yöntemler şunlardır:
- Soğuk veya sıcak kompres uygulamak,
- Masaj veya fizyoterapi yardımı almak,
- Kaslarda kasılmalarını önlemek için kas gevşetici krem veya hap almak,
- Sırtı zorlayacak çanta vb. gibi ağır yüklerden kaçınmak
- Büyük göğüslere sahip kişilerde göğüs destekleyici sütyen kullanılması,
- D vitamini takviyesi ile kemikleri güçlendirmek,
- Stres yönetimi veya psikolojik desteklerden yararlanmak,
- Yoga ve Pilates gibi denge egzersizlerinden faydalanmak
Sırt Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?
Sırt ağrıları için hangi birime başvurulacağı genel itibariyle ağrının nedenine ve şiddetine göre farklılık gösterir. Ortopedi, fizik tedavi, beyin cerrahisi ve algoloji bölümleri sırt ağrısı için başvurabilecek seçenekler arasındadır.
Acil bir durumda gerçekleşmeyen ağrı problemlerinde kişiler Ortopedi ve Travmatoloji birimine başvurmalıdır. Muayene sonrasında uzmanlar, gerekli gördüğü takdirde hastalarını nöroloji, algoloji ve fizik tedavi gibi bölümlere yönlendirebilir.
Sırt Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Günümüzde yaygın bir durum haline gelen bu sorun, beraberinde birçok soruya da zemin hazırlayabilmektedir.
Sırt ağrısı hakkında sıkça sorulan sorular şunlardır:
Kadınlarda Sırt Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda sırt ağrıları, regl döngüsü, endometriozis ve gebelik gibi faktörlerden etkilenebilir. Hormonal değişiklikler, doku büyümesi ve bebeğin omurgaya yaptığı baskılar ağrıya sebep olabilir.
Geçmeyen Sırt Ağrısı Neyin Belirtisidir?
Kilo kaybı, ateş, yorgunluk, gece ağrısı ve bacaklarda uyuşma/karıncalanma gibi belirtiler, altta yatan daha ciddi bir sorunun göstergesi olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzman doktora başvurmak önemlidir.
Sırt Ağrısı için Ne Yapmalı?
Dinlenmek, sıcak veya soğuk kompres uygulamak, ağrı kesici kullanmak ve fiziksel egzersizler yapmak ağrının azaltılması için faydalı olabilir. Bireysel alınabilecek önlemler ve eylemlerin sınırlı ve geçici bir çözüm olduğu unutulmamalıdır. Geçmeyen ve sık tekrarlayan ağrı problemlerinde mutlaka bir uzmana başvurulması önerilir.
Strese Bağlı Sırt Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
- Kas gerginliği
- Baş ağrısı
- Uyku problemleri
- Yorgunluk gibi belirtiler strese bağlı sırt ağrısının en büyük belirtilerindendir.
Sırt Ağrısı Olanlar Nasıl Yatmalı?
Sırt ağrısı olan kişiler yan yatmalı ve dizlerini yastıkla destekleyerek dengelemelidir. Sırt üstü yatarken dizlerin altına yastık koymak ve sert bir yatakta yatmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümümüzden bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
24 Mayıs 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.