Perinatoloji Nedir? Riskli Bebek Takibi için Perinatolog Şart Mıdır?

Perinatoloji nedir sorusuna ceHamilelik ile doğum arasındaki döneme doğum öncesi dönem, gebelikte 20. hafta ile yenidoğanın ilk haftasına kadar geçen süreye ise perinatal dönem adı verilir. Hamilelik, anne ve bebek sağlığı başta olmak üzere birçok faktör üzerinde etkili olan önemli bir gelişimsel süreçtir. Dolayısıyla bu dönemde anne ve fetüsün sağlığının iyileştirilmesi, risklerin değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması oldukça önemlidir.

perinatoloji nedir?

Anne ve bebek sağlığı ile ilgilenen bir bilim dalı olan perinatoloji, gebelik döneminde oluşabilecek riskler üzerinde çalışan bir alandır. Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci için uygun takip ve tedavi planlarını oluşturmak için perinatoloji son derece önemli bir çalışma alanına sahiptir. Bu alanda çalışabilmek için öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmak ve ardından perinatolojide uzmanlık almak gerekir. Bu blog yazımızda uzmanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda perinatoloji alanı ve riskli gebelik takibi için perinatolojinin önemine dair bilgiler paylaşıyor olacağız.

Perinatoloji Nedir? Perinatolog Kime Denir?

Gebelik öncesi, gebelik süresi, doğum ve sonraki dönemlerde anne ya da bebekte meydana gelebilecek olumsuzlukların erken dönemde tespit edilmesi, etkili bir tedavi planı için oldukça önemlidir. Perinatoloji alanının çalışma konuları; fetüsanne kaynaklı birçok hastalığın doğum öncesi teşhis edilmesi, tedavi-takip planlarının yapılması ve gerekli durumlarda invaziv girişimlerin uygulanması, riskli ya da problemli gebeliklerde gebelik sırasında, doğumda ve sonrasında tedavilerinin tamamlanmasını kapsar.

Perinatologlar, perinatolojiyi uygulaması yapan tıp uzmanlarıdır. Bu uzmanlar, anne adaylarının hamilelik sürecini takip eder, riskleri göz önünde bulundurarak herhangi bir komplikasyon ortaya çıktığında müdahalede bulunurlar. Ayrıca, bebeklerin doğum öncesi, doğum anı ve sonrasında ihtiyaç duyabilecekleri tıbbi ihtiyaçları da karşılarlar. Genellikle bir kadının gebelik süreci normal seyrinde olduğunda, bir kadın doğum uzmanı tarafından takip edilir. Fakat yüksek riskli gebelikler veya özel tıbbi durumlar söz konusu olduğunda, perinatologlar devreye girer.

Yüksek Riskli Gebelik Nedir?

Hamilelik süreci genellikle 9 ay boyunca sürer ve anne adaylarının normal bir şekilde doğum yapması beklenir. Bazı durumlarda bu süreç seyrinde ilerlemez. Gebelik sürecinde anne ve bebeğin sağlığını etkileyecek olumsuz durumlar yaşanabilir. Bu durumların yaşanma durumu anne adaylarının sağlık geçmişi yaşı ya da başka bir nedenden dolayı olabilir. Yüksek riskli gebelik yaşayan anne adaylarının gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçte perinatolog, kadın doğum uzmanı, iç hastalıklar, çocuk doktoru gibi alanında uzman kişiler tarafından özenli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

Yüksek Riskli Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Yüksek riskli gebeliklerde en önemli risklerden birisi anne adayının yaşıdır. Anne adayı 35 yaş üstü ise risk faktöründe artış görülür. 40’lı yaşlardan sonra yaşanan hamileliklerde düşük riski artmaktadır. Yüksek riskli gebeliklerin yaşanmasına sebep olan başka bir durum ise anne adayının sağlık geçmişidir. Daha önce yaşadığı hastalıklar veya devam eden kronik rahatsızlıklar yüksek riskli gebelik yaşanmasına neden olabilir. Anne adayı daha önce düşük yapmışsa bu durum da yüksek riskli gebelik durumunu ortaya çıkarabilir.

Yüksek Riskli Gebelikte Anne Adayının Riskleri Nelerdir?

Anne adayının yaş aralığı oldukça önemli bir konudur. 18 yaş altı kadınlarda kadınların bedeni hamileliğin yükünü kaldıramayabilirken 35 yaş üstü kadınlarda hamileliğe bağlı oluşabilecek yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları görülebilir. Aşırı kilo problemine sahip hamileler, gebelik sürecinde “preeklampsi” olarak adlandırılan yüksek tansiyon ve gebelik ile ilişkilendirilen bir hastalığın riskini artırabilirler. Ayrıca, gebe kalan kişinin önceden var olan kalp, akciğer, böbrek, karaciğer veya otoimmün hastalıklar gibi sağlık sorunları varsa, bu rahatsızlıklar gebelik döneminde daha da karmaşık hale gelebilir. Hamilelik sırasında anne adayı, normal dönemlere göre daha savunmasızdır, bu nedenle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi dış etkenlere karşı daha duyarlı olabilir.

Yüksek Riskli Gebelikte Bebek İçin Ne Gibi Riskler Olabilir?

Yüksek riskli gebeliklerde bebeğin sağlığı da tehlike kategorisindedir. Bebek için karşılaşılabilecek risklerden bazıları:

Prematürite: Yüksek riskli gebeliklerde bebek, normalden daha önce doğabilir. Prematüre doğan bebekte solunum sorunları, enfeksiyonlar ve uzun vadeli sağlık sorunlarına ortaya çıkabilir.

Doğum Kusurları: Anne adayının yaşadığı risk faktörleri, bebekte doğum kusurlarının görülme olasılığını artırabilir.

Büyüme Sorunları: Anne karnında yeteri kadar beslenemeyen bebeklerde, büyüme sorunları ile karşılaşılabilir.

Nikotin ve Alkol Maruziyeti: Anne adayının sigara veya alkol tüketmesi, bebekte ciddi sağlık sorunları görülmesine neden olabilir.

Ölü Doğum: Yüksek riskli gebeliklerde bebek ölüm riski artar.

Yüksek riskli gebelikler, yakından titizlikle takip edilmelidir ve gerektiğinde özel tedaviler uygulanmalıdır. Anne adayının ve bebeğinin sağlığının korunması için kritik bir önlem olarak kabul edilir.

perinatolog kimdir

Riskli Gebelik Takibinde Perinatolog Şart Mıdır?

Her kişinin bireysel farklılıkları olduğu gibi, her anne adayının da hamilelik süreci; rutin ve standart bir kalıp içinde ilerlemeyebilir. Riskli gebelik olarak adlandırılan bu durum, içerisinde birçok nedeni barındıran çok boyutlu ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu riskli durumlar anne, bebek ve plasentaya ait riskler olarak gruplandırılabilir. Anne adayının geçirdiği veya mevcut hastalıklar, ameliyatlar genetik anormallikler, aminotik sıvıda görülen artma ya da azalmalar, çoğul gebelikleri, plasentanın doğumdan önce erken ayrılması, yeterli kanı bebeğe taşıyamaması, plasentasnın rahim duvarındaki yapışma anormallikleri gibi durumlar anne ve bebek için risk taşıyan durumlardır.

Perinatoloji alanı daha çok yüksek risk grubunda bulunan anne adaylarını belirler. Yüksek risk grubu altındaki anne adaylarının yaşadığı durumları teşhis ederek uygun bir tedavi planlamasının yapılması gerekir. Bu süreç perinatologlar tarafından yürütülür. Perinatologlar Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olduktan sonra, ek olarak en az 3 yıl süre ile bu konuda yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayan kişilerdir.

Gebeliğin ilk anlarından doğuma ve doğum sonrası döneme kadar anne ve bebeğin ayrıntılı olarak incelenmesi ve mevcut durumların hastalıklar ve riskler hakkındaki değerlendirme sonuçlarının anne adayı ile paylaşılması gerekir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre anne ölümlerinin çoğu, doğumların hemen öncesinde, doğum anında ya da sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı doğumdan önce ve sonra perinatal izlem oldukça önem taşıyan bir konudur. Sağlıklı bir gebelik süreci için bunun alanında uzman perinatologlar tarafından yürütülmesi de son derece önemli olan bir konudur.

Hüma Hastanesi Perinatoloji Bölümü

Anne ve bebek sağlığı için oldukça önemli bir alan olan perinatoloji alanında uzman perinatologlar tarafından yürütülmelidir. Hüma Hastanesi gelişmiş teknolojik alt yapısı ve alanında uzman kadrosu ile bu heyecanlı süreçte çiftleri yanında olmaktadır. Uzman perinatologlar tarafından gerekli testler uygulanarak yapılan değerlendirmeler sonucu elde edilen sonuçlar tedavi planının oluşturulması noktasında büyük paya sahiptir. Hüma Hastanesi kadrosunda yer alan perinatoloji uzmanlarımız hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilir ve bilgi alabilirsiniz. Ayrıca yüksek riskli gebelikler ile ilgilenen birimimize buradan ulaşabilirsiniz.

15 Ocak 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.