Mide Balonunun Zararları Nelerdir?
Mide balonu, cerrahi bir operasyon gerektirmeden kilo vermek uygulanan tıbbi bir işlemdir. Yutulabilir veya endoskopik yöntemlerle mideye yerleştirilen mide balonu, insanlarda tokluk hissi yaratarak daha az yemek yeme ihtiyacı hissettirir ve bu şekilde kilo kaybı yaşanmasını hedefler.
Peki, mide balonunun zararları nelerdir? Olası yan etkileri nelerdir? gibi soru işaretlerini bu blog yazımızda uzman doktorlarımızdan aldığımız değerli bilgiler doğrultusunda anlatmaya çalışacağız. Mide balonu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için daha önceki blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!
Mide Balonunun Yan Etkileri Nelerdir?
Mide balonu işlemi cerrahi bir operasyon olmadığı için çok büyük yan etkileri bulunmamaktadır. Uzman bir doktor tarafından gerekli kontroller yapılıp dikkatlice uygulandığı sürece yaşanabilecek risk oldukça azdır. Balon yutularak veya endoskopik yöntemlerle mideye yerleştirildikten sonra ortalama 20-25 dakika süren bu işlem tamamlanır. Oldukça kısa ve az risk bulunduran bu müdahale, yapılan her tıbbi müdahelede olduğu gibi çok nadir de olsa bazı yan etkiler yaşanabilir.
Mide balonu tedavisinin size uygun olup olmadığını belirlemek için doktorunuza danışın.
#1: Mide Bulantısı
Mide bulantısı, mide balonu yerleştirildikten sonra sık yaşanabilen oldukça doğar, normal karşılanması gereken bir durumdur. Vücut, mide balonunu yabancı bir cisim olarak algıladığı için ilk birkaç gün bağışıklık sistemini uyarır ve bu mide bulantısına, bazen de kusmaya sebep olur. Bazı kişilerde bu süre birkaç gün daha uzasa da genelde 2-3 gün içinde mide bulantısı geçecektir.
#2: Halsizlik
Mide balonu, daha az porsiyonlar yemenize neden olacağından dolayı ilk birkaç gün beslenmeniz vücudunuz için yeterli gelmeyebilir. Bu sebeple ilk günlerde halsiz hissetmeniz son derece normaldir. Beden yeni beslenme düzenine alıştıkça bu durum geçecektir.
#3: Karın Ağrısı
Mide balonunun sık karşılaşılan başka bir yan etkisi de karın ağrısıdır. Bu ağrı vücudun balona alışana kadar verdiği tepkilerden biridir ve oldukça doğaldır. Birkaç gün içinde geçecektir. Karın ağrısına ek olarak bazı hastalarda ilk günlerde hazımsızlık problemleri de görülebilir.
#4: Kanama Riskleri
Bütün tıbbi işlemlerde yaşanması mümkün olan kanama riski, cerrahi bir operasyon olmadığından dolayı mide balonu operasyonunda çok nadir rastlanan bir durumdur. Mide balona inerken, yerleştirilirken kısacası işlem tamamlanana kadar çok dikkatli ve yavaş hareketler yapılmalıdır. Ani bir hareket sonucu zedelenmeler meydana gelebilir ve kanama yaşanabilir. Fakat bu kanama genellikle ciddi bir durum değildir ve ufak ek tedaviler ile düzeltilir.
#5: Anestezi Riskleri
Mide balonu ameliyatında çok düşük rastlanan bir başka problem anestezi riskleridir. Bu durumun yaşanmaması için kişinin sağlık geçmişi çok iyi bilinmeli, daha önce geçirmiş olduğu sedasyon etkili ameliyatlar var mı, ne tür ilaçlar kullanmış ve bu ilaçların anestezi ile kullanımının etkileri araştırılmalıdır. Bütün bu bilgilere göre ve işlem uzunluğuna göre kişiye uygun bir doz belirlenir ve operasyona başlanır.
#6: Mide Balonu Patlaması
Mide balonu patlaması çok nadir görülen ama çok riskli olabilecek bir durumdur. Mide balonunun patlaması durumunda balon bağırsağa ilerlemeden derhal uzmanlar tarafından çıkarılmalıdır. Aksi takdirde balon bağırsaklara ilerler ve çıkarılması için ek işlemler yapılması gerekmektedir.
Mide balonunun sızdırması durumlarında ise en kısa sürede doktora gidilmesi gerekir. Mide balonu sızdırması ileri teknolojiler sayesinde kolaylıkla fark edilir. Sızıntıdan mavı-yeşil renkli bir sıvı yayılır ve kişinin idrarında ve dışkısında kolaylıkla gözlemlenebilir.
Mide Balonunu Kimler Uygulamamalı?
Mide balonu, sadece daha ince görünmek isteyen kişilere yapılmamalıdır. Vücut kitle endeksi 30 ve üzerinde olan obez sınıfına giren kişiler mide balonu operasyonu için uygundur. Yani kişilerin bu endekse göre boyunu ve kilosu oranlandığında 30’u geçiyorsa obez sınıfında değerlendirilir.
- 18-65 yaşları arasında bulunmayan bireylere mide balonu uygulaması yapılmaz.
- Gebe ve hamile kadınlar için mide balonu uygun değildir.
- Gastrointestinal kanaması olan ya da kanser hastalarına yapılmaz.
- Son 1-2 yıl içinde sezaryen doğum yapmış ya da kapalı cerrahi operasyon geçiren kişilere mide balonu ameliyetı yapılmaz.
- Ayrıca yutmada güçlük yaşayanlar için de uygun değildir.
- Bunlara ek olarak mide ülseri olan insanlar ve geniş mide fıtığı olanlar bu kilo verme yöntemini uygulamamalıdır.
Mide balonu tedavisinin yöntemlerinden biri olan yutulabilir mide balonu ayrıntılarını öğrenmek için Hüma Hastanesi hekimlerimizden Uzm. Dr. Abdurrahman Akay’ın anlatımıyla ‘’Yutulabilir Mide Balonu Nedir?’’ başlıklı videomuzu izleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Doktorunuza Danışın!
Mide balonu ameliyatı dahil olmak üzere yaptırmayı düşündüğünüz cerrahi olan ve cerrahi olamayan bütün tıbbi operasyonlar öncesinde mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Sağlık geçmişiniz, yaşınız, kilonuz, hassasiyetleriniz gibi herkeste farklılık gösteren bütün özellikler değerlendirilerek size uygun bir işlem önerilecektir. Mide balonu işlemini yaptırmayı düşünüyorsanız doktor randevunuzu bizimle iletişime geçerek oluşturabilirsiniz.
15 Ocak 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.