Kurdeşen(Ürtiker) Nedir? Kurdeşen(Ürtiker) Nasıl Geçer?

Cilt üzerinde başlayan ve ani oluşan bir cilt hastalığı olan Kurdeşen(Ürtiker), kaşıntı, kabarıklık ve kızarıklıklarla birlikte meydana gelir.

Kritik bir cilt hastalığı olan Kurdeşen(Ürtiker),  dudak ve göz kapağı gibi bölgelerde oluşan kırmızı lekeler ve şişliklerle sadece estetik açıdan değil hayat kalitesi ve sağlık açısından da kişiyi olumsuz etkiler.

Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçebilse de, bazı durumlarda daha uzun sürebilir, hatta kronik bir hal alabilir.

Bu nedenle, kurdeşenin doğru bir şekilde yönetilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.

Kurdeşen(Ürtiker) Nedir?

Tıbbi adıyla ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, çeşitli nedenlerle cilt üzerinde aniden oluşan kabarıklıklar, kaşıntılar ve kızarıklıklarla ilişkilendirilir. Halk arasında yaygın gözlemlenen bir cilt problemi olan bu hastalık, neden olduğu semptomlarla sadece estetik açıdan değil, hayat kalitesi ve sağlık açısından da kişiyi olumsuz etkiler.

Kurdeşen hastalığı tüm vücudu etkileyebileceği gibi zaman zaman belli bir bölgede de gözlemlenebilir. Kurdeşen, semptomların süresine ve sıklığına göre akut ve kronik olmak üzere iki türe ayrılır.

Kurdeşen(Ürtiker) Dökmek Ne Demek?

“Kurdeşen (Ürtiker) Dökmek” ifadesi, yaygın bir şekilde cilt üzerinde meydana gelen kurdeşen döküntülerinin ortaya çıkması anlamına gelir.

Bu tanım, kurdeşen belirtilerinin ciltte görünür hale gelmesini ve semptomların ilerlemesini ifade eder.

Kurdeşen döküntüleri, ciltte ani olarak oluşan kabarıklıklar, kaşıntılar ve kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar ve genellikle bir alerjik reaksiyon sonucu meydana gelir.

Kurdeşen(Ürtiker) Neden Olur?

Kurdeşen probleminin oluşma nedeni türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Akut kurdeşen türünün oluşumunda tüketilen besinler ve kullanılan ilaçlara verilen alerjik reaksiyonlar etkili olurken, kronik kurdeşen türünde bakteri oluşumu, virüs ya da enfeksiyon oluşumu gibi faktörler etkili olabilir.

İnsan vücudunda doğal olarak bulunabilen biyolojik bir amin olan histamin, Vücudun çeşitli nedenlerle uyarılması sonucunda ciltte bulunan kan damarlarında genişlemeye yol açar ve damarları kan için geçirgen hale getirir. Alt dokuda bulunan kan, damar dışına çıkarak deriye yayılır, biriktiği bölgede kurdeşen adı verilen izlere neden olur.

Bu etkenlerden ayrı olarak, kurdeşen oluşumunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Basınç, soğuk, sıcak veya güneşe maruz kalma
  • Tiroid hastalığı, romatizmal hastalıklar
  • Lösemi, lenfoma
  • Yiyecek, içecek veya ilaca karşı alerji
  • Bakteri, virüs ve enfeksiyonlar
  • Böcek, arı ve sivrisinek sokması
  • Evcil hayvan tüyü, polen veya bazı bitkiler
  • Aşırı Stres

Kurdeşen(Ürtiker) Kimlerde Görülür?

Kurdeşen (Ürtiker), her yaş grubundan ve her cinsiyetten insanda görülebilir. Kimi durumlarda belirli bir yaş grubunda veya cinsiyette daha yaygın olabilir, ancak temelde herkesi etkileyebilir. Ayrıca, genetik yatkınlık, kişinin kurdeşen geliştirme riskini artırabilir. Özellikle alerjik reaksiyonlara eğilimli bireylerde ve stresle başa çıkma zorluğu yaşayanlarda kurdeşen daha sık görülebilir. Bununla birlikte, herhangi bir insanda, herhangi bir zamanda kurdeşen gelişebilir.

kurdesen kimlerde nasil nezaman gorulur

Ciddi bir cilt hastalığı olan Kurdeşen(Ürtiker) probleminin görülme ihtimali bulunan kişiler şu şekildedir:

  • Alerjik reaksiyonlara yatkın bireyler
  • Stresli yaşam tarzına sahip olanlar
  • Belirli gıda alerjileri olanlar
  • İlaçlara karşı duyarlılık gösterenler
  • Enfeksiyonlarla mücadele edenler
  • Genetik yatkınlığı olanlar
  • Çeşitli fiziksel uyarıcılara hassasiyeti olanlar
  • Geçmişte kurdeşen atağı geçirmiş olanlar
  • Hormonal değişikliklere duyarlı bireyler (örneğin, hamilelik dönemi)
  • Soğuk veya sıcak hava koşullarına duyarlı olanlar

Kurdeşen(Ürtiker) Belirtileri

Kurdeşen (Ürtiker) probleminin belirtileri genellikle semptomatik ve rahatsız edici olsa da çoğu vakada ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermezler.

Genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçen semptomlar şiddetli seyrettiği veya uzun süre devam ettiği takdirde bir sağlık kuruluşuna danışmak önemlidir.

kurdesen kimlerdegorullur

Kurdeşen(Ürtiker) probleminin yaygın belirtileri şu şekildedir:

  • Kaşıntı
  • Deride meydana gelen kırmızı lekeler
  • Ciltte meydana gelen yanma, batma ve şişlikler
  • Ten rengine bağlı olarak ortaya çıkan lekeler
  • Döküntülerin zamanla yer değiştirmesi veya kaybolup tekrar ortaya çıkması

Kurdeşen(Ürtiker) Tipleri

Kurdeşen(Ürtiker), kişiye verdiği rahatsızlıkların ve semptomların süresine ve sıklığına bağlı olarak akut ve kronik olmak üzere iki türe ayrılır. 6 hafta veya daha kısa süren kurdeşen hastalıkları akut olarak tanımlanırken daha uzun süren kurdeşen hastalıklarında ise kronik kurdeşen olarak adlandırılır.

Kurdeşen(Ürtiker) hastalığının türleri şu şekildedir:

Akut Kurdeşen(Ürtiker)

6 haftadan daha az süren kurdeşeni ifade eder. Bir alerjenle temas sonucu veya bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir.

Kronik Kurdeşen

Altı haftadan daha uzun süren veya aralıklı olarak altı haftadan daha sık olarak tekrarlayan kurdeşen türüdür. Kronik kurdeşen, altta yatan bir neden belirlenemese de devam edebilir.

Kurdeşen(Ürtiker) Tanısı

Kurdeşen (Ürtiker) probleminin tanı ve teşhis süreci, hastanın genellikle bir dermatolog tarafından klinik muayene edilmesi sonucunda gerçekleşir. Fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda farklı tanı ve teşhis yöntemlerine başvurulabilir.

Kurdeşen(Ürtiker) probleminin teşhis sürecinde başvurulan diğer yöntemler şu şekildedir:

Alerji Testleri

Bazı durumlarda, alerjik reaksiyonları belirlemek için alerji testleri yapılabilir. Bu testler, belirli gıda, ilaç veya diğer alerjenlere karşı hassasiyeti tespit etmeye yardımcı olabilir.

Kan Testleri

Eosinofillerin sayısını ve ciltteki inflamasyonu belirlemek için bazı kan testleri yapılabilir.

Cilt Biyopsisi

Nadiren, döküntülerin kesilip incelenmesi için bir cilt biyopsisi gerekebilir. Bu, diğer cilt rahatsızlıklarını dışlamak veya daha ciddi durumları belirlemek için yapılabilir.

Kurdeşen(Ürtiker) Ne İyi Gelir?

Kurdeşen(Ürtiker) problemi histamin kaynaklı bir cilt hastalığı olduğu için ilk akla gelen tedavi yöntemlerinden biri antihistaminik ilaç kullanımıdır. Kaşıntı ve döküntüleri hafifletmek için doktor tarafından reçete edilmiş antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.

Ayrıca, kurdeşen dökülen bölgeye soğuk kompres uygulamak ve aloe vera özü gibi doğal yöntemler uygulamak rahatsızlık hissini azaltabilir.

Kurdeşen(Ürtiker) Tedavisi

Kurdeşen(Ürtiker) probleminin tedavi sürecinde tedavinin amacı semptomların minimize edilmesidir. Kurdeşeni tetikleyici faktörlerin teşhis edilmesi ve tetikleyicilerden korunulması gerekir.

Kurdeşen tedavisi, her bireyde farklı olabilir ve belirli bir tedavi planı, semptomların şiddetine, sıklığına ve tetikleyicilere bağlı olarak belirlenir.

Kimi vakalarda doğal yöntemler etkili olurken kimi vakalarda da antihistaminik ilaçlar tercih edilebilir.

Ürtiker probleminin tedavi sürecinde uygulanan, hastaların kabarıklık sayısını ve kaşıntı şiddetini içeren ürtiker aktivite skoru kullanılır.

Ürtiker aktivite skoru, doktorun tedaviyi değerlendirmesine ve gerekirse tedavi planını ayarlamasına yardımcı olur.

Kurdeşen(Ürtiker) Bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen (ürtiker) bulaşıcı değildir. Kurdeşen, başka bir kişiden diğerine temas veya enfeksiyon yoluyla geçmez.

Kurdeşene(Ürtiker) Hangi Bölüm Bakar?

Kurdeşen (ürtiker) problemiyle başa çıkmak için Dermatoloji (Cildiye) bölümünde hizmet veren bir dermatologdan yardım alabilirsiniz.


Kurdeşen belirtileri yaşıyorsanız, hemen Hüma Hastanesi‘ne başvurun. Uzmanlarımızın sunmuş olduğu tedavi seçenekleri ile tanışın.

444 0338

22 Temmuz 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.