Katarakt Nedir? Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Katarakt, göz merceğinin veya onu çevreleyen şeffaf zarın ışığın geçişini engelleyecek şekilde bulanıklaşmasıdır.

Göz hastalıklarının en sık görülen türlerinden biri olan katarakt, göz merceğinin ya da merceği çevreleyen şeffaf zar yapısının ışık geçişini engelleyecek ölçüde bulanıklaşmasıyla meydana gelir. Bu durum, ışığın retina üzerine düzgün odaklanmasını engelleyerek net görüntünün oluşmasını engeller.

Bulanık görüş, gece görüşünde zorlanma, renklerde solma, kontrast hassasiyetinin azalması gibi belirtiler yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Özellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bu göz problemi, müdahale edilmediği takdirde kalıcı görme kayıplarına kadar ilerleyebilmektedir.

Katarakt Nedir?

Katarakt hastalığı yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak ilişkilendirilse de doğuştan gelen katarakt türleri de bulunabilmektedir.

Katarakt, göz merceğinin ya da onu saran şeffaf zarın bulanıklaşması sonucunda görme kalitesinin azalmasıyla meydana gelen bir göz hastalığıdır. Normal şartlarda net ve şeffaf yapıda olan göz merceği, ışığın retinaya odaklanmasını kolaylaştırır. Ancak katarakt probleminin ilerlemesi merceği bulanıklaştırarak ışığın retinaya ulaşmasını engeller.

Tüm bunların sonucunda bulanık görüş, renklerde solma, gece görüşünde zorlanma, çift görme ve ışığa hassasiyeti gibi semptomlar kendini gösterir. Bu semptomlara müdahale edilmediği takdirde zamanla kötüleşir ve kalıcı görme kayıplarına yol açabilir.

Normalde, göz merceği net ve şeffaf bir yapıdadır ve ışığın retinaya odaklanmasına yardımcı olur. Ancak katarakt geliştikçe, mercek bulanıklaşır ve ışığın retinaya ulaşmasını engeller, böylece bulanık veya bozulmuş bir görüşe neden olur.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

katarakt belirtileri

Belirgin semptomlarını göstermesi yavaş bir şekilde gelişen, genellikle 55-60 yaş üstü kişilerde görülen katarakt hastalığının yaygın belirtileri şunlardır:

  • Bulanık görüş
  • Renklerde solma
  • Kontrast hassasiyetinde azalma
  • Gece görüşünde zorlanma
  • Işığa hassasiyet
  • Çift görme
  • Okuma yaparken daha fazla ışığa ihtiyaç duyma
  • Renklerin parlaklığını kaybetmesi

Bu belirtilerden bir veya birkaçını fark ettiğinizde mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. İleri yaşlarda bu gibi problemlerle maruz kalmak istemeyen kişilerin 40 yaşından sonra düzenli olarak göz doktoruna gitmesi önerilir. Erken teşhis, kataraktın tedavi edilmesine ve ilerlemesinin durdurulmasına veya yavaşlatılmasına yardımcı olabilir.

Katarakt Neden Olur?

Katarakt probleminin ileri yaş dışında bilinen pek çok nedeni vardır. Temel olarak göz merceğinin ya da onu saran şeffaf zarın bulanıklaşması sonucunda meydana gelir.

Bu süreci tetikleyen etkenler ve faktörler şunlardır:

  • İleri yaş(yaşlılık)
  • Genetik erkenler
  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Güneş ışığına fazla maruz kalma
  • Göz yaralanmaları
  • Üveit
  • Aşırı sigara-alkol tüketimi
  • Steroid ilaçların uzun süreli kullanımı
  • Kanser tedavisinde uygulanan radyasyon tedavisi
  • Çevresel etkenler

Katarakt Tanısı Nasıl Konulur?

katarakt tanisi

Katarakt probleminin teşhis edilmesi ve tanı süreci, hastanın sağlık öyküsünün değerlendirilmesi, ardından klinik muayene ile desteklenmesiyle gerçekleşir. Göz hastalıkları uzmanlarının biyomikroskop gibi cihazların yardımıyla uyguladığı göz kontrolleri sonrasında hastalığın varlığı ve derecesi tespit edilir.

Katarakt Tedavisi Nasıl Olur?

Katarakt probleminin tedavisi genellikle cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Kataraktın cerrahi yöntemlerle çıkarılması, yaygın ve etkili bir tedavi yöntemi olarak tercih edilir.

Katarakt cerrahisi, kataraktın bulanıklaşmış doğal merceğinin çıkarılmasını ve yerine bir yapay lensin yerleştirilmesini içerir. Bu işlem, görme kalitesini geri kazanmak ve yaşam kalitesini artırmak için oldukça etkilidir.

Cerrahi işlem sırasında genellikle lokal anesteziye başvurulur ve genellikle kısa bir süre içinde tamamlanır. İşlem sürecinde, cerrah gözün ön kısmındaki kornea üzerinden küçük bir kesi yapar ve bulanıklaşmış doğal merceği parçalara halinde çıkarır.

Daha sonra, yapay bir lens (intraoküler lens) yerleştirilir ve katarak probleminin yer aldığı bölgeye yerleştirilir. Yapay lens, ışığın retina üzerinde düzgün odaklanmasına ve net görüntülerin oluşmasına yardımcı olur.

Ameliyat yöntemleri arasında intrakapsüler katarakt ekstraksiyonu veya yaygın olarak kullanılan ‘ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu’ tekniklerine de başvurulabilir.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen katarakt ameliyatı genellikle bir saatten kısa bir sürede gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde kullanılan damla ya da enjeksiyon yöntemi sayesinde kişinin duyabileceği rahatsızlık hissi minimuma indirilir.

İki göz de katarakt kaynaklı ameliyat gerektiriyorsa iki ameliyat arasına birkaç haftalık boşluk bırakılır.

Katarakt cerrahisi genellikle cerrahi merkezlerde veya hastanelerde gerçekleştirilir ve günübirlik bir prosedürdür. Farklı komplikasyonlar meydana gelmediği takdirde hastalar aynı gün taburcu edilirler.

Cerrahi sonrası dönemde, hastaların genellikle hemen normal aktivitelere dönmesine izin verilir, ancak iyileşme süreci tamamlanana kadar dikkatli olmaları önemlidir.

Katarakt Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

katarakt sss

Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Standart bir katarakt cerrahisi işlemi ortalama 30 dakika ile 60 dakika arasında süreye sahiptir. Ancak bazı durumlarda, karmaşık kataraktlar veya eş zamanlı diğer göz sorunları varsa ameliyat süresi biraz daha uzun olabilir.

Genç Yaşta Katarakt Neden Olur?

Katarakt genellikle 50 yaşından sonra görülen bir görme bozukluğu problemi olsa da doğuştan kaynaklanan nedenlerden veya trafik kazaları, yoğun ilaç kullanımı, UV ışığına maruz kalmak, aşırı alkol ve sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak da genç yaşta katarakt oluşumu tetiklenebilir.

Katarakt Baş Ağrısı Yapar mı?

Kataraktın baş ağrısıyla doğrudan bir ilişkisi bulunmamakla birlikte kataraktın sebep olduğu semptomlar sonucunda hastalar iyi görmedikleri için gözünü kısıp bakmaya çalışır. Bu durumda katarakt baş ağrısına sebep olarak kişinin hayat kalitesini düşürür.

Katarakt Ameliyatı Fiyatları

Katarakt ameliyatı fiyatları 2024 yılında bir dizi faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kişinin genel sağlık durumu, kataraktın derecesi, hastanede kullanılan teknolojiler ve tedavi tercihleri gibi çeşitli faktörler fiyatı etkileyebilir.

HÜMA Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde katarakt ameliyatı fiyatlarıyla ilgili net bir fiyatlandırma bilgisine ulaşmak için hastanemizin resmi internet sitesinden veya doğrudan arayarak randevu alabilirsiniz. Kapsamlı değerlendirme ve muayene sonrasında fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.


Katarakt hastalığına ilişkin, Hüma Hastanesi uzmanlarına 444 3888 numaralı telefondan ulaşabilir; detaylı bilgi alabilirsiniz.

11 Haziran 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.