İdeal Bebek Odası Nasıl Dizayn Edilmelidir?
İdeal Bebek Odası Nasıl Dizayn Edilmelidir? Hayattaki en güzel duygulardan biridir ailenin minik bireyi için hazırlık yapmak öyle değil mi? Ona giysiler oyuncaklar almak, bebek odasını dekore etmek…. Bunlar işin belki de en eğlenceli tarafı. Ancak bunları yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar var.
Biz bu yazımızda bebek odasını dekore ederken nelere dikkat edilmelidir sorusunu cevaplandıracağız.
Anne babalar ilk başlarda anne-baba yatak yanı beşikleri ile bebeklerini yatak odalarında yatırmayı düşünse de uzmanlar ilk günden itibaren bebeğin ayrı bir odasının gelişim için çok önemli olduğunu belirtmektedir.
Bebek odasının konumunu seçerken dikkat edilecek hususlar;
· Ebeveyn odasına yakın olması
· Havadar ve güneş alan bir oda olması
· Nem oranının ideal olması, %40-60 arasında olması.
Bebek odasını boyarken dikkat edilmesi gereken ilk nokta boyanın sağlıklı olması. Bir boyanın sağlıklı olup olmadığını anlamak için içeriğine bakmalısınız. Anti bakteriyel, su bazlı, kokusuz duvar boyaları ilk tercih edecekleriniz olmalıdır.
Odanın hangi renkte olacağını seçerken cinsiyetine göre tercih etmekte zorunda değilsiniz. Hem kız hem erkek bebekler için uygun olabilecek doğal tonları deneyerek bebek odasında daha dingin ve sakinleştirici etkiye sahip bir ortam yaratabilirsiniz.
Bebek odasını dekore ederken en önemli ögelerden biri mobilyadır. Bütün bu mobilyaları sığdırabileceğiniz genişlikte bir bebek odasının olduğundan emin olmayı unutmayın. Aksi takdirde asla doğru bir şekilde yerleştiremeyeceğiniz sıkışık bir bebek odasına sahip olabilirsiniz. İhtiyacınız olmayan mobilyaları belirleyerek alışveriş listenizden çıkarmalısınız.
Mobilyaların ölçüsü yani genişliği ve büyüklüğü bebek odasının ölçüleri ile orantılı olmalı. Yoksa bebek odasında hareket alanını sınırlayabilir. Bebek odası mobilyası alırken toksik içermeyen ahşap malzeme seçtiğinizden emin olun. Mobilya aldığınız yere mutlaka üretimde kullanılan ağacın ve boyanın özelliklerini sorun.
Mobilyalarda anti-alerjik ve kokusuz sertifikalı boyalar kullanıldığından emin olun. Üretici firmadan mutlaa sertifika göstermesini isteyin.
Bebek odası mobilyası seçerken dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir noktada güvenliktir.
Özellikle bebek karyolası alırken parmaklıklarının sık olmasına dikkat edin.
Bebeğinizin hareketlenip yürümeye başladığı dönemleri düşünerek sivri köşeli mobilyalardan, parmaklıklardan uzak durmaya çalışın.
Eğer odanın büyüklüğü müsaitse bebek karyolası ortalanmış bir konumda olmalıdır. Bunun da en büyük nedeni ısı ve ışığa yüksek oranda bebeği maruz bırakmamaktır.
Bu sebeple bebek karyolasını pencere kenarına ya da kalorifer yanına yerleştirmemelisiniz. Karyolayı odanın orta bölümüne koyacak genişlikte bir odanız yoksa pencereden uzak köşeye baş kısmını duvara dayayacak şekilde konumlandırabilirsiniz.
Bebek yatağında kullanılacak çarşaf, nevresim, örtü, yastık gibi tekstil ürünlerini seçerken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Bebek nevresim ve çarşafların 100% pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır. Sentetik madde içeren ürünlerin bebek teninde alerjik sonuçlara sebebiyet verebileceğini unutmayın.
Ayrıca renkli ve desenli tekstil ürünlerinde kullanılan boyar maddelerin organik olmasına da dikkat edilmelidir.
15 Mayıs 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.