Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Mide ekşimesi ve mide ekşimesi hamilelikte sık görülen bir sıkıntıdır. Hamileliğe genellikle hamileliğin salgıladığı hormonlar ve bebeğin anne karnındaki baskısı neden olur. Gebeliğin hormonlarından biri olan progesteron, metabolizmada sindirimi yavaşlatır, besinler kana karışır ve mide gecikir. Bunun sonucunda hamilelikte mide yanması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Hamilelik sırasında kas yavaşlaması meydana gelir, bu durum mide kapağı olarak bilinen kasın zayıflamasına neden olur, asitin yemek borusundan kaçması nedeniyle bu kasın normal seyri çalışmaz ve midede yanma gibi mide sorunları ile karşılaşılır.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

-Normal yaşamda reflüden mustarip olan insanlar mide ekşimesi yaşarlar. Bu gibi sorunu olan kişiler mide yanmasını artıran yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bu yiyeceklere; domates, domates, sarımsak, asitli yemek, çikolata, dondurma, şerbetli tatlılar, çikolata, domatesli, salça yemekler, turşu, biber örnek verilebilir. Hamilelikte de aynı şekilde bu yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

- Hamilelikte mide ekşimesi durumunda ilk kullanılması gereken besin ılık süttür. Ilık süt mide yanmasını azaltır ve mideyi rahatlatır. Benzer şekilde reflüye de iyi gelir.

- Yemekte ağırdan küçük ve yağlı katılardan kaçınarak yemek yemek de önemlidir.  Fast food yemelerden uzak durmak da mideyi iyileştirir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Karşı Yenmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?

· Turuncu

· Greyfurt

· Domates

· Biber salçası / Domates salçası

· Acı biber

· Turşu

· Baharatlar

· Kızartma ile yapılan yiyecekler

· Patates kızartması

· Ketçap, mayonez

· Çikolata

· Dondurma

Yukarıda bahsedilen besinler mide yanmasını tetiklerken, hamile kadın hamileyken fizyolojik bir gerçektir, ancak mide ekşimesi şikayetlerine daha fazla dikkat edilir.