Çocuklarda Kalça Çıkığı nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda kalça çıkığı Bazı bebekler doğduklarında farklı rahatsızlıklara sahip olurlar. Bu rahatsızlıkların bazıları genetik faktörlere dayanırken bazıları da bu genetik faktörlerle ilgisi olmayabilir. Doğuştan meydana gelen kalça çıkığı da bu rahatsızlıklara örnek gösterilebilir.
Çocuklarda kalça çıkığı çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilmediğinde ciddi problemlere yol açabilen kalça çıkığı riskli bir rahatsızlıktır. Çocuklarda kalça çıkığı ultrason ile fark edilir. Bunun yanı sıra evde ailelerde çocukta kalça çıkığı problemi varsa fark edebilir. 2.ayda yapılan rutin kalça ultrasonu ile ilk tanı konulabilir.
Peki, çocuklarda kalça çıkığı problemi nasıl tedavi edilir? İşte bu sorunun cevabını sizler için yanıtladık. Siz de bu sorunun cevabını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Çocuklarda Kalça Çıkığı Nedir?
Çocuklarda kalça çıkığı doğuştan gelen ve sonradan fark edilen bir rahatsızlıktır. Çocukların bir bacağının diğerine göre daha kısa olması ya da bir bacağın esnek olup diğer bacağın esnek olmaması gibi durumlarla anlaşılır. Böyle bir durumla karşılaşan anne babalar hemen bir doktora başvurmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Fark edilmeyen ve buna bağlı tedavi de edilmeyen çocuklarda kalça çıkığı çocuğun yürümeye başladığı dönemde fark edilebilir.
Eğer çocukta kalça çıkığı varsa ve bu durum fark edilmediyse çocuk yürümeye başladığında aksak yürüyecektir. Yine fark edilmeyen kalça çıkığı problemleri ergenlikte ve genç yetişkinlik dönemlerinde kendini gösterebilir. Bu kişilerde şiddetli kalça eklemi ağrısı görülür. Tabi ki kalça çıkığı problemlerinde en sağlıklı çözüm olanı erken tedavidir.
Çocuklarda Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda kalça çıkığı tedavisi en iyi erken dönemde fark edilen vakalarda olur. Bu vakalar diğerlerine göre daha kolay tedavi edilir. 0-6 aylık bebeklerde kalça çıkığı pavlik bandaj Tubingen ortezi ya da Rhino ortezi uygulaması ile tedavi edilir. Pavlik bandaj, Tubingen ortezi veya Rhino ortezi bebeğin kalçasının aynı pozisyonda kalmasını sağlar ve zamanla bu kalçanın düzelmesini sağlar. Diğer tedavi şekli ise kapalı redüksiyondur.
6-12 aylık bebeklerde kullanılan bu tedavi, bebeğin kalçasının genel anestezi altında kapalı olarak yerine gelmesini sağlar ve sonrasında alçıya alınır. Bir diğer tedavi yöntemi ise açık redüksiyondur. 18 aylıktan büyük bebeklere uygulanan bir tedavi şeklidir. Açık redüksiyon yönteminde bebeğin kalça eklemi cerrahi olarak açılır. Kalçanın yerine oturması sağlanır ve uygun pozisyonda bebeğe alçı yapılır.
Uygulanan bu tedaviler sonucunda kalça çıkığı düzelir ancak düşük oranda da olsa kalça çıkığı tekrar edebilir. Tabi erken tedavi edilen bebeklerde bu oran daha da düşüktür. Erken dönemde tedavi edilen kalça çıkığı probleminin tamamen iyileşme oranı %100’e yakındır.
Çocuklarda Kalça Çıkığının Tedavi Süreci Nasıldır?
Çocuklarda kalça çıkığı problemi sık sık karşılaşılan bir durumdur. Önemli olan kalça çıkığı problemini hemen fark edip tedaviye başlamaktır. İlk olarak çocukta fark edilen kalça çıkığı için doktora gidilir. Doktor çocuğu ultrasonografi ile kalça eklemini farklı açılardan inceleyerek muayene eder. Doktor incelemeler sonucunda tanı koyar ve tedavi süreci başlar. Her tedavi bebeğin durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir.
Örneğin, bebek 0-6 aylık ise pavlik bandaj, tubigen ortezi ya da rhino ortezi kullanılır. 6-12 aylık bebeklerde uygulanan tedavi yöntemi ise bebeğin kalçasının genel anestezi altında kapalı olarak yerine oturulma işlemidir. Ve son olarak 18 aylıktan büyük bebeklere uygulanan tedavi şekli ise açık redüksiyondur. Bu nedenle tedavi süreçleri birbirinden farklılık gösterir.
Bu yazımızda sizler için çocuklarda kalça çıkığı konusunu detaylı şekilde ele aldık. Kalça çıkığı nedir, nasıl olur, tedavisi nelerdir gibi konulara değindik.
15 Mayıs 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.