Bebekler Günde Kaç Saat Uyur? Bebeklerin Uyku Düzenleri
Bebeklerin sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri için en önemli unsurlardan biri uyku düzenine sahip olmalarıdır. Bebekler için uyku saatlerinin düzenlenmesi bebeğin gelişiminin desteklenmesinin yanı sıra ebeveynlerin günlük programlarını düzenlemelerine olanak tanımaktadır. Bebeğin belirli bir uyku düzenine oluşturulması hem bebekler için hem de ebeveynler için oldukça rahatlatıcı olacaktır. Düzenli ve rahat bir uykuya alışmış bebeklerin anneleri kendilerine ayırabilecekleri, dinlenebilecekleri zaman yaratmış olurlar. Bu yazımızda bebeğinizin uykuyla ilişkisi hakkında merak ettiğiniz sorulara cevap vereceğiz.
Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebeğiniz için uyku düzeni oluşturmak için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca bu uyku düzenine sadece bebeğin değil sizin de uymanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bebeğinizin gelişimini destekleyecek şekilde uyku düzeni oluşturmak için öncelikle bebeğinizin kaç aylık olduğuna göre ne kadar uyuması gerektiğini bilmelisiniz. Yeni doğan bebekler dünyaya gözlerini açtıkları ilk aylarda sağlıklı gelişimleri için sağlıklı ve kaliteli bir uyku oldukça önemlidir. Yeni doğan bebeğiniz için ilk aylarda uyku düzeni sağlamak daha kolay olacaktır. Çünkü bebeğinizin uykuya geçmesi için karnının tok ve altının temiz olması yeterli olacaktır. Zaman geçip bebeğiniz büyüdükçe ve etrafındaki dünyanın farkına varmaya başladıkça uyku düzeni oluşturmak için çeşitli yöntemlere başvurmanız gerekebilir. Örneğin, bebeğinize ninni söylemek, ılık bir banyo yaptırmak gibi, masal okumak gibi rutin uyku alışkanlıkları kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin Uykusunun Geldiğini Nasıl Anlayabilirsiniz?
Bebekler, uykularının geldiğini bazı hareketlerle belli ederler. Aslında doğumdan itibaren bebeklerin kendilerine özgü bir iletişim dili de oluşmaya başlar. Böylece bebeğin hareketleri takip edildiğinde ne zaman karnı acıktığını ne zaman uykusu geldiğini anlaşılabilir. Göz kapakları düşer, mahmurlaşırlar, gözlerini ovuşturup kulaklarıyla oynamaya başlarlar. Bebeğin uykusu geldiği anlaşılınca sakice yatağına yatırılmalı ve kendi kendine uyuması sağlanmalıdır. Uyku arasında uyandığında kendini aynı konumda bularak güvende hissedecektir.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süresi Ne Kadardır?
Yeni doğan bebeklerin günlerinin 16-18 saatini uykuyla geçirmesi beklenir. Zamanla bu süre yavaş yavaş azalacaktır ve çoğunluğunu gece uykusuna bırakacaktır. 3-12 aylık bebekler yaklaşık 15 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 9-10 saati gece uykusu iken geri kalanı gündüz şekerleme uykusu olmaktadır. Zamanla gündüz uykularının süresi azalacak 3 yaş sonrasında çoğunlukla sadece gece uykusu yeterli hale gelecektir.
1 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
3 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
6 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
Bebeklerde Uyku Problemi: Bebekler Sallanmalı Mı?
Bebekleri uyutmaya çalışırken bazı anneler sallayarak uyutmayı tercih eder. Bu geleneksel yöntem bir seviyeye kadar kabul edilse de bir süre sonra beyinde sarsıntıya neden olabilir ya da bebeklerde bu şekilde uykuya dalma alışkanlık olursa anne ve bebek konforunu oldukça etkiler ve uyku kalitesini düşürür.
Bebek Uykusu ile Yetişkin Uykusu Arasındaki Fark Nedir?
Bebeklerin gelişim sürecinde uyku önemli bir etkendir. Yenidoğan bebeklerde günlük ortalama 16-18 saat uykuya ihtiyaç duyulurken ilerleyen zamanlarda bu süre azalır. Yetişkinler günde ortalama 8 saat uykuya ihtiyaç duymaktadırlar. İlerleyen yaşlarda bu süre ortalama 6 saate kadar düşebilir. Yetişkinlik ve ileri yaşlarda derin uyku süresi daha azdır ve bu gün içinde uyuklama şikayetlerinin artmasına neden olur. Bebek uykusu ve yetişkin uykusu arasındaki bir başka önemli fark ise bebeklerin 2-3 saatte bir beslenme için uyumaları gerekirken yetişkinler beslenmek için uyanmazlar.
Yenidoğan Bebekler Neden Çok Uyur?
Sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açan yenidoğan bebekler günün neredeyse 15-18 saati uyur. Bunun 6 saatini ise gündüz uykusu oluşturmaktadır. Anne karnından yeni çıkan bebeğiniz henüz gündüz ve gece ayrımının farkında değildir. Ayrıca gelişimlerinin en hızlı aşaması ilk aylarında yaşanmaktadır. Bu yüzden bebeğiniz karnının acıkması ya da altının pislenmesi durumunda genellikle uyuyor olacaktır ve bu oldukça normal bir durumdur.
Hüma Tüp Bebek Merkezi ekibi olarak bu yazımızda bebekler günde kaç saat uyur ve bebeklerin uyku düzenleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Ayrıca bebek sağlığı ile ilgili “Bebeğinize Bunları Yedirmeyin! 2 Yaşından Önce Yedirilmesi Yasak Olan Gıdalar” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. Bebeklerin uyku düzenleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak ya da merak ettiklerinizi sormak için bize sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
6 Aralık 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.