Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır?
Yaygın adıyla anjiyo olarak bilinen anjiyografi; kan damarlarında meydana gelen damar tıkanıklıklarının görüntülenmesini ve bu durumun tedavi edilmesini mümkün kılar.
Hem teşhis hem tedavi alanında kritik bir öneme sahip olan bu yöntem; ani kalp krizlerin önlenmesi, kalp yetmezliği gibi durumların yönetilmesi ve koroner arter hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır.
Anjiyo Nedir?
Anjiyografi işlemi, kalp damarlarında meydana gelen tıkanıklıkların seviyesini analiz etmek için uygulanan cerrahi bir görüntüleme işlemdir.
Kalp ve damar hastalıklarının tanı sürecinde uygulanan anjiyo, kan damarlarının tıkalı, hasarlı ya da anormal olduğuna dair belirtiler görüldüğünde yapılır.
Kalp hastalıklarının teşhis sürecinde en çok başvurulan işlemlerden biri olan anjiyografi, damarların tıkanıklığının yüzdesi, yeri, derecesine bağlı olarak tedavi amaçlı da yapılabilir. Hem teşhis hem tedavi sürecinde aktif rol oynayan bu yöntem, ani gelişen kalp krizi durumlarında da kullanılabilir.
Kateter yoluyla gerçekleştirilen ve kalp damarlarının iç yapısını ve kan akışını görüntülenmesine olanak sağlamanın yanı sıra tıkanıklıkların açılması veya stent yerleştirilmesi gibi tedavileri gerçekleştirmek için de uygulanabilir.
Anjiyo Nasıl Yapılır?
Standart bir anjiyo işlemi sürecinde, hastanın işlem öncesi 3-4 saat aç kalması gerekir. Kasık damarlarından, kol damarlarından ya da el bileği damarlarından kalbe kadar ilerleyen kateterler yardımıyla gerçekleştirilir. İşlemin uygulanacağı bölge hastanın genel sağlık durumuna göre şekillenir.
Damarların içerisine yerleştirilebilecek kadar küçük tüpler olan kateterler, kalp damarlarına kontrast madde enjekte ederek görüntülemeyi mümkün kılmasının yanında sıvıların enjekte edilmesine veya dışarı çıkarılmasına yardımcı olur.
Genellikle lokal anestezi kullanılan bu süreçte, küçük bir kesi bölgesinden giriş yapılır. Hasta ağrı veya acı hissetmez, yalnızca vücutta yayılan sıcaklık hissi ile ilişkilendirilebilir.
İşlem sürecinde, hastanın kalbindeki boşluklardan ya da damarlardan basınç ve kan örnekleri alınır, radyoopak madde verilerek damarların ve kalbin tamamen görüntülenmesi sağlanır.
Yaklaşık 30-60 dakika arasında süren anjiyografi işlemi, damar sistemindeki anatomik farklılıklar ve karmaşıklıklar sebebiyle uzayabilir. Hastalar genellikle ameliyat sonrasındaki 6. saatte taburcu edilebilir ve ertesi gün normal hayatına dönüş yapabilir.
Anjiyo Ne Kadar Sürer?
İşlemin süresi, işlem sürecinde başvurulan tekniklere, hastanın genel sağlık durumuna ve yapılan müdahalelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, standart bir anjiyo işlemi 30 dakika ile 1 saat arasında sürebilir. Yine de, , damar sistemindeki anatomik farklılıklar ve karmaşıklıklar gibi bazı durumlarda işlem daha uzun veya daha kısa sürebilir. Örnek olarak, ek detaylı görüntüleme veya tedavi amaçlı müdahaleler gerektiğinde süre uzayabilirken, basit bir teşhis için yapılan anjiyolar daha kısa sürebilir.
Anjiyo Tehlikeli mi?
Genel olarak güvenli bir işlem olarak kabul edilir ve bu yanlış değildir. Komplikasyon riski %1’in altında bulunan bu işlem her cerrahi müdahalede olduğu gibi belirli riskler taşır.
Koroner anjiyografi işleminin risk faktörleri ve komplikasyonları şu şekildedir:
- Enfeksiyon
- Kanama
- Verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon
- Damar hasarı
- Uzun süreli açlığa bağlı mide bulantısı ve baş dönmesi
- Nadiren kalp krizi veya inme
- Böbrek hasarı
- İşlem bölgesinde yanma ve sıcaklık
- İşlem bölgesinde morarma
- Damar zedelenmesi
- Ritim bozukluğu
- Ağrı, şişlik, kızarıklık
İşlemin uygulandığı kişinin genel sağlık durumu, kullanılan yöntemler ve damar yapısının karmaşıklığı gibi etkenlere göre şekillenebilen bu risk faktörlerinin nadir görüldüğü unutulmamalıdır. Alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen anjiyografi işleminde, risk faktörü minimum seviyeye indirilir.
Bilekten Anjiyo Nedir, Bilekten Anjiyo Nasıl Yapılır?
El bileğinden anjiyo uygulaması, el bileğinde birbirine paralel seyreden 2 atar damardan biri olan ve nabız sayılan atar damar olarak da bilinen radial arter kullanılarak gerçekleştirilir.
‘Allen’ adı verilen bir test sonucunda el bileğinden anjiyo yapılmasının uygun olup olmayacağı karar verilir ve kan dolaşımının uygunluğuna göre lokal anestezi verilerek işleme başlanır. Zaman zaman tek zaman zaman da birden fazla kateter yardımıyla el bileğinden girilir ve opak madde enjekte edilerek kalp damarları görünür hale getirilir.
Bu sayede, teşhis ve tedavi süreci mümkün hale getirilir. Tıkalı damarlar tespit edilir ve tıkanıklık yoğunluğuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre tedavi edilebilir.
İşlem sonrasında hasta 1-2 saat gözetim altında tutulur. Hastanın uygulamaya verdiği reaksiyona bağlı olarak 2 saat içerisinde taburcu edilebilir.
Kasıktan Anjiyo Nedir, Kasıktan Anjiyo Nasıl Yapılır?
Kasık bölgesindeki damarlara giriş yapılarak uygulanan bir işlem olan kasık anjiyosu, kateterler yardımıyla kalp damarlarındaki meydana gelen problemlerin teşhis ve tedavi edilmesi sürecini içerir.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen kasıktan anjiyo işleminde, kasık bölgesine küçük bir kesi yapılarak femoral artere ulaşılır ve buradan kateter ile kalp damarlarına ilerlenir.
Birden fazla kateterin kullanıldığı bu işlem sırasında, kontrast madde enjekte edilerek damar yolları görüntülenir. Genellikle tıkanıklıkların tespit edilmesi ve stent takılmasını içeren bu işlem 15 ile 30 dakika arasında sürer. Taburcu olma süreci hemen hemen el bileği anjiyosu ile aynı olsa da bazı durumlarda daha uzun sürebilir.
Bilekten ve Kasıktan Yapılan Anjiyo Arasındaki Farklar?
İki yöntem de birbiriyle benzerlik gösterse de, ilk aşamada erişim ve işlem bölgesi olarak birbirlerinden ayrılır. Kateter yardımıyla damara ulaşılan ve kontrast madde enjekte edilerek damar görüntülenmesi sağlanan bu işlemde, hangi tekniğin kullanılacağı; hastanın durumuna, ihtiyaçlarına ve doktorun önerilerine bağlı olarak şekillenir.
Bilekten ve kasıktan yapılan işlem arasındaki farklar şu şekildedir:
- Kasıktan gerçekleştirilen anjiyo işleminde, el bileğinden anjiyo işlemine göre daha kısa sürede tamamlanır. Ancak, taburcu olma süresi çok daha uzundur. El bileğinden girilen anjiyo işleminde, hasta genel olarak kısa bir süre gözlem altında tutulur ve 2 saat içinde taburcu edilebilir.
- El bileğinden anjiyo işlemi, daha rahat bir pozisyonda gerçekleşirken, kasıktan anjiyoda, bazı hastalar için rahat bir pozisyon olmayabilir.
- Kasıktan anjiyoda komplikasyon riski el bileğinden anjiyoya oranla daha fazladır.
Anjiyografi hakkında bilgi edinin, ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve ne zaman gerekli olduğunu öğrenin.
Kardiyoloji Bölümü sayfamızı ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.
Sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa veya acil bir durum yaşıyorsanız, lütfen en yakın hastaneye gidin veya 112’yi arayın.
444 38 88
11 Haziran 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.