Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Nedir?
Ameliyatsız bel fıtığı işleminden önce, bel fıtığını ele alalım. Tıbbi literatürde Lomber Disk Hernisi olarak adlandırılan bel fıtığı, erişkin bireyler arasında giderek artan ortopedik bir sağlık sorunudur.
Omurgayı oluşturan kemiklerin arasında konumlanan lastiksi yapılarda (disklerde) meydana gelen kopma, yırtılma ve yıpranma sonrası sinir köklerinin sıkışması sonucunda ortaya çıkan ciddi bir problemdir.
Bu sağlık sorunun en büyük belirtisi, bel fıtığına sahip kişilerde günlük aktivitelerini kısıtlayacak derecede ağrıya neden olmasıdır.
Kişinin yaşam kalitesini yüksek düzeyde etkileyebilen bu durum; bel fıtığı, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve felce kadar uzanabilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple, bel fıtığı teşhisi konulan kişilerin tedavi ve takip süreçleri çok önemlidir.
Bel fıtığı tedavisinde cerrahi müdahale ilk akla gelen yöntemlerden biri olsa da, modern tıbbın getirileriyle birlikte ameliyatsız yöntemler de giderek daha fazla önem kazanmaktadır.
İlaç tedavilerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleriyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bel fıtığının fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi kapsamında enjeksiyon ve lazer tedavileri gibi çeşitli yöntemler de kullanılmaktadır.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi, cerrahi riskleri ve rehabilitasyon sürecinin getirdiği zorlukları minimize ederek, hastaların hızlı ve efektif bir şekilde gündelik yaşamına dönmesine olanak tanır.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Yöntemleri
Bel fıtığı, cerrahi müdahale olmadan ameliyatsız yöntemlerle tedaviye olanak tanıyan bir sağlık sorunudur. Non-invaziv olarak gerçekleştirilen bu tedavi yöntemleri hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve fıtığın evresi göz önünde bulundurularak uzmanlar tarafından karar verilir.
Bel fıtığı tedavisinde her hastaya uygulanan işlem farklıdır ve farklı olması gerekir. HÜMA Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon biriminde tedavi süreci kişiye özel yaklaşımlarla planlanır.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde başvurulan yöntemler şu şekildedir:
- Fizik Tedavi Programı
- İlaç Tedavisi
- Epidural Enjeksiyon Tedavisi
- Epiduroskopi Tedavisi
- Kriyoterapi Tedavisi
- Ozon Tedavisi
- Radyofrekans Tedavisi
- Regresyon Terapisi
- Robotik Lazer Tedavisi
Bu yöntemler, teknikler ve terapiler hastanın belirtileri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir uzman tarafından dikkatle seçilir ve uygulanır. Tedavi seçeneklerinin hedefleri arasında, bel fıtığı semptomlarını minimize etmek ve hastanın genel yaşam kalitesini artırmak bulunur.
Fizik Tedavi Programı
Fizik tedavi, ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde önemli yere sahip bir yöntemdir. Bu terapiler, bel fıtığı belirtilerini hafifletmek, fonksiyonelliği, hareketliliği artırmak ve bel bölgesinin stabilitesini sağlamak için en uygun seçenektir.
Fizik tedavi işlemi, hastanın belirtilerini ve bel fıtığının derecesini içeren değerlendirme sonrasında, uzman fizyoterapistler tarafından hastanın şikayetlerine ve belirtilerine göre kişiselleştirilmiş egzersiz ve rehabilitasyon programı oluşturulur.
İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi, bel fıtığının belirtilerini minimize etmek ve inflamasyonu azaltmak için başvurulan önemli bir tedavi seçeneğidir.
- Ağrı kesiciler (analjezikler)
- Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)
- Kas gevşetici ilaçlar
- Steroid enjeksiyonları
- Nöropatik ağrı ilaçları, bel fıtığı sorunun tedavisinde kullanılabilir.
Bazı durumlarda ilaç tedavisi tek seçenek olsada zaman zaman farklı tedavi yöntemleri ile de kombine edilebilir. Bu durum, uzman değerlendirmeleri ardından uygulanacak tedavi planıyla da ilgilidir.
Epidural Enjeksiyon Tedavisi
Epidural enjeksiyon işlemi, ağrı duyulan bölgede baskının oluştuğu yapıya, medikal görüntüleme yöntemleri yardımıyla ulaşılarak, steroid, lokal anestezik veya hyaluronidaz gibi ilaçların verilmesi işlemidir.
Bu işlemin amacı, ağrı duyulan bölgede diskin sinir üzerinde baskı sonucu ortaya çıkan ödemin, sinir üzerindeki baskının kaldırılmasıdır.
Epiduroskopi Tedavisi
Epiduroskopi işlemi, omurga kanalının içerisine, kemik vesinir arasındaki bölgeye ulaşılmasını sağlayan non-invaziv bir tekniktir.
Yarım santimetrelik bir kesi ve çok ince bir kamera sistemiyle omurganın alt bölgesine ulaşılmasını içerir. Omuga içindeki yapı kamera yardımıyla görüntülenerek teşhis ve tedavi işlemi gerçekleştirilir.
Kriyoterapi Tedavisi
Bel fıtığında tedavisinde kriyoterapi, ağrı duyulan bölgede ağrıyı hafifletmek ve inflamasyonu azaltmak için soğuk tedavisinin kullanılması ile gerçekleşir.
Kriyoterapi işlemi genellikle lokal olarak uygulansa da uygunluk durumuna göre tüm vücuda da uygulanabilir.
Ozon Terapisi
Ozon terapisi, bel fıtığı tedavisinde alternatif bir tedavi yöntemi olarak tercih edilir. Bu tedavi tekniği, oksijen ve ozon gazının karışımının belirli bir konsantrasyonda hastanın vücuduna enjekte edilmesini içerir.
Radyofrekans Tedavisi
Radyofrekans tedavisi, omurga problemlerinin genelinde tedavi amaçlı başvurulan minimal invaziv bir yöntemdir. Bu tedavi tekniği, sinirleri ileten ağrı sinyallerini engellemek için yüksek frekanslı elektrik akımının kullanılmasını içerir.
Regresyon Terapisi
Regresyon terapisinde, bel fıtığı sorunlarının tedavisinde başvurulan alternatif terapi yöntemlerinden biridir. Bu terapi yöntemi, zihinsel ve duygusal düzeyde derin rahatlama ve iyileşme sağlamayı amaçlar.
Robotik Lazer Tedavisi
Robotik lazer tedavisi, lazer enerjisinin robotik kollar aracılığıyla belirli bir bölgeye odaklanmasını ve kullanılmasını içerir. Geleneksel cerrahi yöntemlere kıyasla daha minimal invaziv bir seçenek olan bu tedavi tekniği, hastanın iyileşme sürecini hızlandırarakve postoperatif ağrıyı azaltabilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Aşamaları
Bel fıtığı tedavisinde, hastanın genel sağlık durumunu ve hastalığın seviyesinin değerlendirilmesi ve değerlendirme sonucunda tedavi seçeneklerine karar verilmesini içeren aşamalar bulunur.
Standart bir bel fıtığı tedavisinin aşamaları şu şekildedir:
Tedavi Öncesi Değerlendirme
HÜMA Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde, kişinin genel sağlık durumu, ağrı durumu ve fıtık seviyesi gibi bilgiler değerlendirilir. Değerlendirme aşamasında medikal görüntüleme cihazlarından klinik muayenelere kadar birçok parametre göz önünde bulundurulur.
Tedavi Süreci
Fıtığın hangi bölgede ve hangi seviyede olduğu net olrak belirlendiğinde hastaya hangi ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemlerinin uygulanacağına karar verilir. Karar verme aşamasında tüm işlemler detaylı bir şekilde hastaya anlatılır. Karar süreci hastanın isteklerine ve uzmanlarımızın görüşüne tabiidir. Değerlendirme ve bilgilendirme sürecinin sonucunda ameliyatsız bel fıtığı tedavisi olmak isteyen hasta işleme alınır.
Her seçeneğin farklı uygulama süreleri ve etkileri olsa da genellikle kısa süreli seanslar ile hastanın ağrıları çok büyük ölçüde azaltılır.
Tedavi Sonrası Takip
Tedavi sonucunda sağlığına kavuşan hastanın sağlık durumu detaylı bir şekilde takip edilir. Belirli periyotlarla uzman kontrolüne riayet etmesi gereken hasta muayene edilir ve genel sağlık durumu değerlendirilir. Hastanın iyileşme sürecinde ihtiyacı olabilecek egzersiz ve diyet programı oluşturulur ve takibi gerçekleştirilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümümüze başvurabilir; uzman hekim kadromuz ile sağlık sorunlarınız ile ilgili görüşebilirsiniz.
7 Haziran 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.