International Patients

    Azospermi Nedir?

    Azospermi , erkeğin menisinde sperme rastlanmaması ( sperm bulunmaması ) anlamına gelir. 

    ​Dünyada ve ülkemizde çocuk sahibi olamayan çiftlerde problemin %50 si erkeğe bağlı sperm sorunlarından kaynaklanmaktadır. Her yüz erkekten birinde rastlanan azospermi, genellikle tedavisi olan bir hastalıktır. 

    Azospermi Tedavisi

    Azospermi Tedavisi

    Azospermi Nedenleri Nelerdir?

    Azospermi nedenleri, sperm kanallarındaki tıkanıklık sonucu ortaya çıkabilir veya sperm üretimindeki bir bozukluğa bağlı olarak görülebilir. Bazen de genetik nedenler azospermiye neden olabilir.

    Tıkanıklığa Bağlı Nedenler:

    Bu hastalarda testislerde sperm üretimi olmaktadır fakat sperm iletim kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle meni ile dışarı atılamaz.

    Sperm Üretimindeki Bozukluğa Bağlı Nedenler

    Testislerin doğuştan yukarıda kalması (inmemiş testis – kriptorşidizm), hormon eksiklikleri, bazı enfeksiyonlar ve radyasyon gibi nedenlere bağlı olarak vücutta sperm üretimi bozulabilir. Azospermilerin %60 ıtıkanıklığa bağlı değildir.

    Bu hastalarda çocuk sahibi olmanın tek yolu cerrahi olarak testisten sperm alınması (micro TESE) ve sonrasında mikroenjeksiyon uygulanmasıdır. Bu grup hastaların yaklaşık olarak %30-40 ında cerrahi olarak sperm elde edilebilmektedir.

    Genetik Nedenler

    Erkek infertilitesinde, obstrüktif olmayan azospermiye neden olabilecek birçok genetik neden vardır. Bunlar, Y kromozomu mikrodelesyonları gibi kromozomal anormallikleri ve karyotipik anormallikleri içerir. En yaygın karyotipik anormallik, azoospermi olan erkeklerin yüzde 7-13’ünü etkileyen Klinefelter Sendromudur.

    Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Azospermi tedavisi için öncelikle azospermi nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Teşhis sırasında hastalardan şu tahliller istenir:

    • Spermiogram tekrarı
    • Hormon analizler
    • Genetik incelemeler
    • Testis ultrasonu

    Tüm tetkiklerin tamamlanması ve üroloji doktorunun muayenesi sonucunda nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilir.

    Eğer tıkanıklığa bağlı azospermi tespit edilmişse, kanallardaki tıkanıklık cerrahi operasyonla açılarak spermin dışarı çıkması sağlanır. Kanalların açılmasının ardından doğal yolla gebelik beklenir. Üretim bozukluğuna bağlı azospermi durumunda, tüp bebek tedavisi için gerekli olan sperm testislerden cerrahi işlem ile toplanır.

    Bu cerrahi işleme mikro-TESE adı verilir. Mikro-TESE işlemi sırasında, operasyon mikroskobu aracılığı ile sperm üretebilecek olan kanalcıklar testis içerisinde saptanır ve bu bölgelerden örnekler alınır. Mikro-TESE sayesinde testisten çok küçük parçalar alınarak testisin fazla zarar görmemesi sağlanır ve sperm bulma şansı artar.

    4 Şubat 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.