International Patients

    Aşılama Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

    Günümüz dünyasında, doğal yollarla çocuk sahibi olma yolunda sıkıntılar yaşayan çiftlere, hayallerine giden yolda daha fazla seçenek sunulmaktadır.

    İnseminasyon olarak da bilinen aşılama tedavisi, doğal yollarla gebe kalamayan çiftler için doğal bir çözümü mümkün kılarak hayallerine kavuşturmayı amaçlar.

    Yardımcı üreme tekniklerinden biri olan ve suni dölleme olarak da bilinen aşılama tedavisi, diğer tedavi türlerine oranla doğal gebeliğe en yakın yöntem olduğu için sağlık geçmişi ve sağlık durumu elverişli olan çiftlerde ilk tercih edilen tedavi seçeneğidir.


    aşılama tedavisi

    aşılama tedavisi

    Aşılama Tedavisi Nedir?

    Aşılama tedavisi, doğal yollar ile hamile kalamayan çiftler için gerçekleştirilen bir üreme tedavisidir. Bu tedavi türü, kadının yumurtalıklarından alınan sağlıklı sperm hücrelerinin uterus (rahim) içine yerleştirilmesini içerir. Bu teknik, spremi doğrudan yumurtayla buluşturarak gebelik olasılığını artırır.

    Aşılama tedavisi, genellikle adetin başladığı günden itibaren 12-14. gün arasında yapılır. Tedavi planlaması ilk olarak yumurtlama döneminin tespit edilmesiyle başlar. Böylece yumurtalıklarda bir yumurta hücresi oluştuğunda, özel bir işlemle toplanabilir. Tedavinin bir diğer tarafı da erkekten alınan spermlerin özel bir solüsyon ile yıkanması ve sağlıklı olan spermlerin ayrıştırılmasıyla gerçekleşir. Bu süreç sonrasında, ince bir kanül vajinanın içerisine yerleştirilir ve spermler kanül yardımıyla rahme gönderilir.

    Tüm bu süreç sonrasında, spermin yumurta ile buluşma şansını artırarak hamilelik olasılığı artırılır.

    Aşılama tedavisi, yumurtalık problemleri, düşük sperm kalitesi ya da servikal faktörler gibi çeşitli üreme sorunlarını çözebilir. Ancak her çift için uygun olmayabilir ve başarı oranları kişiden kişiye değişebilir.

    Aşılama tekniği, tüp bebek tedavisi gibi daha invaziv ve karmaşık üreme prosedürlerine kıyasla daha basit bir prosedürdür. Ancak her işlemde olduğu gibi bir uzman doktor tarafından doğru şekilde yönlendirilmeli ve takip edilmelidir.

    Aşılama Tedavisi Kadınlarda Nasıl Yapılır?

    Yumurtlama fonksiyonu kadınlarda her ay gerçekleştiği gibi polikistik over ve benzeri bazı durumlara bağlı olarak hiç gerçekleşmeyebilir.

    Yumurtlamanın hiç olmadığı veya yumurtanın yeteri kadar gelişemediği bu gibi durumlarda, doktor kontrolü altında yumurta uyarıcı ilaçlar, yumurtlamayı ya da yumurtanın belirli bir olgunluğa ulaşması sağlanabilir.

    Yeterli düzeyde olgunlaşan yumurta, yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinen bir iğne yardımıyla çatlatılır. Yumurta çatladıktan sonraki 24-36 saat içerisinde aşılamanın gerçekleştirilmesi beklenir.

    Aşılama Tedavisi Erkeklerde Nasıl Yapılır?

    Erkeklerde aşılama tedavisi öncesinde; sperm sayısı, kalitesi, hareketlilik durumu ve formu dikkatli bir şekilde teste tabii tutulur. Değerlendirme sonucunda uzmanlar tarafından çiftlerin tedaviye uygun olup olmadığına karar verilir. Her şey uygun olduğu takdirde ve aşılama zamanı geldiğinde laboratuvar ortamında ya da laboratuvardan alınan bir kap yardımıyla ev ortamında sperm örneği verilir. Alınan sperm örneği laboratuvar ortamında zenginleştirilerek tedaviyi bir sonraki aşamaya taşır.

    Aşılama Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler?

    Aşılama öncesinde hem anne adayının hem de baba adayının özen göstermesi gereken bazı konular vardır. Aşılama tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gereken konular şunlardır:

    • Aşılama tedavisi öncesi, uzman doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde kadının yumurta uyarıcı ilaç kullanılması gerekebilir.
    • Tüplerin tıkalı olup olmadığını araştırmak için aşılama tedavisinden önce rahim filmi HSG, histeroskopi veya laparoskopi yapılması gerekebilir.
    • Aşılama tedavisi öncesinde çiftlerin, doktorun uygun gördüğü zaman aralığı itibariyle alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakmaları gerekir.
    • Sperm sayısını ve kalitesini artırmak için doktorun uygun gördüğü zaman aralığında cinsel perhiz uygulanması gerekir. Bu süre çoğunlukla 2-3 gün arasında seyreder.
    • İşlem öncesinde baba adayına sperm testi uygulanması gerekir.
    • Anne adayı aşırı stresli ortamlardan kaçınmalıdır.

    Aşılama Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?

    Aşılama tedavisi genellikle yumurtalıkların uyarılması, çatlatıcı iğne uygulanması, sperm yıkama ve ultrason eşliğinde aşılamanın yapılmasını içerir. Tüm bu aşamalardan gebelik sürecine kadar genellikle 12-14 gün kadar sürer.

    Aşılama Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

    Aşılama tedavisi, nedeni temellendirilemeyen kısırlık durumlarında, hafif sperm bozukluklarında ve erken evre endometriozis problemlerinde tercih edilebilir.

    Aşılama Tedavisi Kimler İçin Uygun Değildir?

    • Kadın yaşının 40 yaşın üzerinde olduğu durumlarda,
    • Düşük yumurtalık rezervi bulunduğunda,
    • Ağır sperm problemi yaşandığında,
    • Çift taraflı tüp-yumurtalık anatomik ilişkisini bozan yapışıklıklar varlığında,
    • Çift taraflı tüp tıkanıklığı olduğunda,
    • Uzun kısırlık süresi olduğunda aşılama tedavisi önerilmemektedir.

    Aşılama Tedavisi Başarı Oranı Nedir?

    Aşılama tedavisinin başarı oranı çiftlerin yaşına, sağlık durumuna ve tedaviye verilen cevaba bağlı olarak değişir.

    Aşılama Tedavisi Kaç Kere Yapılır?

    Aşılama tedavisi, çiftin durumuna ve doktorun tavsiyelerine göre birkaç kez tekrarlanabilir.

    Aşılama Tedavisi Fiyatı Ne Kadardır?

    Aşılama tedavisi, diğer yardımcı üreme tekniklerine kıyasla uygun olarak nitelendirilebilen bir işlemdir.

    Fiyat belirlemede, anne-baba adayının sağlık öyküsü, genel sağlık durumu, hastanenin teknolojik donanımı fiyatların farklılaşmasındaki önemli etkenlerdir.

    Hayallerinize giden yolda bir adım atmak ve aşılama tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak için randevu alabilir, fiyat politikalarımız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

    Aşılama Tedavisi Sonrası Kaç Gün Sonra İlişkiye Girilir?

    Aşılama tedavisi ardından bir gün sonra cinsel ilişkiye girmek için bir engel bulunmaz. İşlem sonrasında çiftler arasında yaşanan cinsel ilişkide, uyarılmış yumurtalıklar ve alınan hormon tedavileri doğal yollarla gebe kalma olasılığını artırabilir.

    Aşılama Tedavisinin Tuttuğu Nasıl Anlaşılır?

    Kadınlarda her ay gerçekleşen adet günü geciktiğinde, kanda gebelik testi yapılarak tedavinin tutup tutmadığı anlaşılabilir.

    30 Nisan 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.