International Patients

    Laparoskopi Nedir? Laparoskopi Neden Yapılır?

    Günümüz tıbbında laparoskopi işlemi, güvenli ve konfor odaklı olmasıyla giderek önemi artan minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir.

    Birçok hastayı endişe ve korkuya sürükleyen geleneksel yöntemlere kıyasla daha pratik olarak görülen bu teknik, daha az invazif olması, daha az postoperatif ağrı barındırması, daha az kan kaybı, daha kısa iyileşme süresi gibi birçok avantajı da beraberinde getirir.

    Genellikle karın operasyonlarında başvurulan bir tedavi tekniği olsa da, son zamanlarda tanı amaçlı kullanımıyla da önem kazanan laparoskopi, cerrahi pratiğin ve minimal invaziv yöntemlerin gelişiminde önemli bir role sahiptir.

    Laparoskopi Nedir?

    Laparoskopi yöntemi, doku üzerinde deformasyona yol açabilecek kesikler olmadan karın boşluğunda ve pelvis bölgesinde işlem yapılmasına olanak sağlayan minimal invaziv bir yöntemdir.

    Minimal invaziv bir yöntem olmasının avantajı olarak bu teknik, geleneksel cerrahi yöntemlerde sıkça rastlandığı gibi büyük kesiler yerine, genellikle 0.5 ile 1.5 cm arasında küçük kesi bölgelerinden cerrahi aletlerin ve bir kameranın karın bölgesine girilmesiyle gerçekleştirilir.

    Karın bölgesine yerleştirilen kamera, uygulama yapan cerraha gerçek zamanlı görüntü aktararak işlemi yönlendirmesine ve doku üzerinde hassas bir şekilde işlem yapmasına olanak sağlar. Bu da cerrahın operasyonu daha etkin ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar.

    Gerçek zamanlı görüntüleme uygulaması, Laparoskop adı verilen cihazların yardımıyla gerçekleştirilir. Uç kısmında yüksek çözünürlüklü kamera bulunan laparaskop, karın ya da pelvis içinin rahatlıkla görüntülenmesine imkân verir.

    Safra kesesi ameliyatlarından jinekolojik ameliyatlara kadar birçok cerrahi alanda kullanabilen bu teknik; karaciğer, bağırsaklar ve diğer pek çok organ için teşhis ve tedavi amaçlı tercih edilir.

    Laparoskopi Neden Yapılır?

    Laparoskopi işlemi, tıp biliminin çeşitli alanlarında geniş bir yelpazede kendine yer edinen ve hastaların tedavi süreçlerinde önemli bir etkiye sahip olan minimal invaziv cerrahi bir yöntemdir.

    Modern tıbbın getirisi olan laparoskopi tekniği, hem tanısal hem de tedavi amaçlı birçok farklı durumda kullanılabilir.

    Laparoskopinin başvurulduğu yaygın nedenler arasında şu başlıklar bulunur:

    Tedavi Amacıyla Uygulanması

    Laparoskopi, çeşitli tıbbi durumların tedavisi için kullanılabilir. Örnek olarak, safra kesesi taşı, apandisit, reflü hastalığı, bağırsak obstrüksiyonu, endometriozis, kistler, böbrek taşları gibi durumların tedavisi laparoskopik yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

    Tanısal Amaçlarla Uygulanması

    Laparoskopi işlemi, tedavi işlevinin yanı sıra tanısal amaçlarla da yapılabilir. Belirli hastalıkların teşhisi ya da organlardaki anormalliklerin değerlendirilmesi amacıyla başvurulabilir.

    Özellikle karın ağrısı, karın içi kanamalar, kitleler veya tümörler gibi semptomları taşıyan hastalarda, laparoskopi tanısal bir araç olarak kullanılabilir.

    Onkolojik Cerrahi Uygulamaları

    Laparoskopi işlemi, kanserli tümörlerin cerrahi olarak çıkarılması için de tercih edilebilen bir tekniktir. Özellikle, kolon, mide, bağırsak, rahim, over gibi kanserlerin cerrahi tedavisinde laparoskopi tercih edilebilir.

    Jinekolojik ve Üreme Organı Hastalıkları

    Kadın hastalıklarıyla bağlantılı pek çok durumda laparoskopi kullanılabilir. Endometriozis, miyomlar, tüplerin tıkanıklığı, rahim ve yumurtalık hastalıkları gibi jinekolojik sorunların tedavisinde sıkça tercih edilebilir

     Böbrek Hastalıkları

    Laparoskopi işlemi, böbrek taşlarının çıkarılması ya da böbrek kanserinin tedavisi gibi böbrekle ilgili cerrahi müdahalelerde de kullanılabilir.

    Laparoskopinin tanı veya tedavi amacıyla başvurulduğu diğer hastalıklar şu şekildedir:

    • Karaciğer tümörleri
    • Pankreas kistleri
    • Lenf nodu biyopsisi
    • Endometriyal kistler
    • İntestinal obstrüksiyonlar
    • İnflamatuar bağırsak hastalıkları
    • Mide veya barsak ülserleri
    • Gastroözofageal reflü hastalığı
    • Yumurtalık tümörleri
    • Üreter veya idrar kesesi taşları
    • Safra kesesi hastalıkları
    • Kist ve miyomlar
    • Apandist hastalıkları
    • Fıtık tedavisi

    Geniş bir yelpazede hizmet sunan laparoskopi tekniği, modern tıbbın getirdiği önemli bir teknik olarak kabul edilir. Bu yöntemin kullanılması, hastaların iyileşme sürecini hızlandırırken, cerrahların da daha etkin bir şekilde müdahale etmesine olanak tanır.

    Laparoskopi tekniğinin cerrah tarafından önerilmesi, hasta durumuna ve cerrahi gerekliliklere göre değerlendirilir.

    Laparoskopi Nasıl Yapılır?

    Her invaziv ve non-invaziv yöntemde olduğu gibi minimal invaziv bir yöntem olan laparoskopi tekniğinde uygulanması gereken bir dizi faktör bulunmaktadır.

    Laparoskopi işleminin aşamaları şu şekildedir:

    İşlem Hazırlığı

    Ameliyat işleminin yaklaşık olarak 12 saat öncesinde, hasta yemek yemeyi ve su içmeyi bırakır. Kan sulandırıcı ilaçlar gibi ameliyat esnasında komplikasyonlara neden olabilecek ilaçlar cerrahın belirlediği zaman içerisinde ara verilir.

    Anestezi Uygulaması

    Laparoskopi işlemi, genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Hastanın bilincinin kapalı olması hasta için daha konforludur. Hekim değerlendirmesi ve hasta istekleri doğrultusunda nadiren de olsa lokal anestezi ya da  sedasyon da kullanılabilir.

    Karın İçine Girilmesi

    Cerrah, karın boşluğuna girmek için genellikle göbek bölgesinde veya alt karın bölgesinde küçük bir kesik yapar (0.5 ile 1.5 cm arasında). Bu kesiklere “trokarlar” denilen özel tüpler sokulur. Trokarlar, karın içine diğer cerrahi aletlerin ve laparoskop olarak da bilinen kameranın sokulmasını sağlar.

    Karın İçinin Gözlenmesi

    Bu kamera, cerraha gerçek zamanlı görüntü sağlayarak karın içindeki organların gözlemlemesine olanak sağlar. Bu sayede cerrah, cerrahi işlemin gereksinimlerine göre nokta atışı eylemler gerçekleştirebilir.

    Cerrahi İşlem

    Cerrah, ekran üzerinden kamera görüntüsünü kullanarak cerrahi işlemi gerçekleştirir. Organlara ulaşmak, hastalıklı dokuları çıkarmak veya diğer cerrahi müdahaleler bu teknik yardımıyla gerçekleştirilir.

    Kesilerin Kapatılması ve İyileşme

    Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra, trokarlar çıkarılır ve kesikler kapatılır. Küçük kesilerin kapatılması için dikişler veya yapışkan bantlar kullanılabilir. Hastanın iyileşme süreci başlar ve genellikle kısa bir hastanede kalış süresi gerektirir.

    Laparoskopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

    Laparoskopi sonrası iyileşme süreci, minimal invaziv işlemlerin doğası gereği genellikle daha hızlı ve daha az ağrılıdır. Hastalar, operasyondan hemen sonra mobilize olabilir ve genellikle birkaç gün içinde normal günlük aktivitelerine dönebilirler.

    Ancak, tam iyileşme süreci ve aktivitelere geri dönüş, cerrahın tavsiyelerine ve hastanın bireysel durumuna bağlı olarak değişebilir. Laparoskopik cerrahi sonrasında:

    • ateş,
    • şiddetli karın ağrısı
    • kusma,
    • anormal vajinal akıntı,
    • yara çevresinde kaşıntı,
    • şişlik ve akıntı gibi sorunlar yaşayan hastaların uzman görüşüne başvurması ve bir an önce kontrollerini gerçekleştirmesi gerekebilir.

    22 Şubat 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.