International Patients

    Günden güne gelişen ve başarı şansını artırmak adına çiftler için özelleştirilmiş tedavilerin uygulandığı tüp bebek tedavisinde yelpaze genişliyor!  Tüp bebek tedavisinin başarı şansını artıran destekleyici uygulamalardan biri olan embriyo tıraşlama tekniği, tedavi sırasında farklı durumlar altında uygulanarak tedavinin seyrini belirliyor.

    Tüp bebek prosedürü sırasında türlü nedenlerle başarısız sonuçlar yaşayan çiftler için uygulanan bu yöntem, tedavinin başarı şansını artırarak çiftlere umut kaynağı oluyor.

    Siz de hayalinizdeki aileyi kurmak için tüp bebek tedavisine başvuruyorsanız, embriyo tıraşlama terimiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Peki, bu yöntem nedir ve kimlere uygulanır?

     

    Embriyo Tıraşlama Nedir?

    Embriyo tıraşlama tekniğinin neleri içerdiğini ve ne zaman uygulandığını açıklamak için öncelikli olarak tüp bebek tedavisinden ve tedavinin aşamalarından bahsedilmesi gerekir.

    Tüp bebek tedavisi, infertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık problemi yaşayan çiftler için umut kaynağı olan bir üreme teknolojisidir. Bu tedavi tekniği, doğal yöntemlerle hamile kalmayı başaramayan çiftleri desteklemek amacıyla geliştirilmiştir.

     


     

    Doğal yollarla hamile kalmaya en yakın yöntemlerden biri olan aşılama tedavisini de araştırabilir,
    hekiminiz ile tedavi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

     


    Bu tedavi kapsamında, kadından alınan yumurta örnekleri ve erkekten alınan sperm örnekleri laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllendirilir. Döllenen yumurtalar (embriyolar) laboratuvar ortamında birkaç gün boyunca geliştirilir. Tüm bu süreç sonrasında gelişen en kaliteli embriyo, anne rahmine transfer edilir

    Embriyo tıraşlama tekniğine, tam olarak tüp bebek tedavisinin embriyo transferi aşamasından önce başvurulur. Bunun temel nedenlerinden biri çoğunlukla en iyi kalitede embriyo seçilse bile transfer sürecinin başarısız olmasıdır.

    Embriyoda bulunan zona pellucida tabakasının normalde kalın olduğu kişilerde embriyonun rahme tutunmasını zorlaşabilir. Bu tekniğin uygulama aşaması, geliştirilen embriyonun dış zarını oluşturan zona pellucida adı verilen katman inceltilmesini ya da delinmesini içerir. Bu yöntem embriyonun rahme daha kolay bir şekilde tutunmasını sağlayarak tedavinin başarıya ulaşmasını kolaylaştırır.

     

    Embriyo Tıraşlama Nasıl Yapılır?

    Embriyo tıraşlama tekniği, tüp bebek tedavisinin embriyo transferi aşamasında uygulanan ve embriyonun rahme tutunma olasılığını artırmayı amaçlayan destekleyici bir tekniktir. Laboratuvar ortamında döllenen yumurta ve bunun sonucunda oluşan embriyo geliştirilerek zenginleştirilir. Bu teknikte, embriyonun dış zarını oluşturan zona pellucida adı verilen katman inceltilir veya delinir.

    Embriyo tıraşlama tekniğinin uygulanma süresi, kullanılan yönteme göre değişmekle birlikte 15-20 dakika arasında sürebilir.

    Embriyo tıraşlama tekniğinin yöntem olarak farklı uygulanma stilleri vardır ve yöntemler hastanenin donanımına ve hekimin uygun gördüğü durumlara göre şekillenir.

    Embriyo tıraşlama yönteminde, 3 farklı teknik yaygın olarak kullanılmaktadır.

     

    Embriyo Tıraşlama Yöntemleri

     

    Kimyasal Tıraşlama

    Embriyo tıraşlama yöntemleri arasında yaygın olarak kullanılan bu uygulama türü, zona pellucida tabakasını delmek veya inceltmek için tyrode çözeltisi olarak bilinen asidik bir solüsyonun kullanılmasını içerir. Özel bir tutma pipeti ile embriyo sabitlenerek asit solüsyonun embriyonun yüzeyinde küçük bir delik açması sağlanır.  Bu işlem sonrasında yıkanan embriyo, transfer edilene kadar kültür ortamında muhafaza edilir.

     

    Mekanik Tıraşlama

    Mekanik tıraşlama uygulaması, diğer yöntemler kadar yaygın olmasa da tercih edilen bir yöntemdir. Uygulama sırasında tutma pipeti ile sabitlenen embriyo çevresindeki zara, mikro iğne aracılığıyla delik açılır. Ardından zarda çizgi şeklinde çapraz bir açıklık oluşturmak için aynı işlem bir kez daha uygulanır.

     

    Lazer ile Traşlama

    Embriyo tıraşlama yönteminin en yaygın uygulama stili olan lazer ile tıraşlama, kolay uygulanabilirliği ve daha kısa sürmesi nedeniyle en çok tercih edilen uygulama stilidir. 3.gün ve 5. gün embriyolarında uygulanır. Rahme transferinden kısa süre önce, lazer yardımıyla embriyonun zonasına küçük bir delik açılması sağlanır. Lazer işlemine tabii tutularak inceltilen embriyo, transfer için hazır hale getirilir.

     

    Embriyo Tıraşlama Kimlere Uygulanır?

     

    embriyo tıraşlama kimlere uygulanır

    Embriyo tıraşlama tekniği, tüp bebek tedavisinde embriyonun rahme tutunma şansını artırarak pek çok çiftin tedavi yolculuğunu başarıya ulaştıran destekleyici bir yöntemdir. Embriyo tıraşlama tekniği her ne kadar başarı şansını artıran bir yöntem olsa da uygulanması için hastaların bazı kriterleri taşıması gerekir.

    Embriyo tıraşlama tekniğinin uygulanması için tedavi uygulanan çiftlerde bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

    Embriyo tıraşlama tekniğinin uygulanabileceği hastalar şu şekildedir:

     

      • 35 yaş üstü kadınlar,
      • Daha önceki tüp bebek denemelerinde başarısızlık yaşayan çiftler,
      • Embriyoda bulunan zona pellucida katmanının kalın olması durumunu yaşayan kadınlar,
      • Dondurulmuş embriyo transferi yaptıranlar,
      • Yumurta rezervi düşük olan hastalar,
      • FSH (folikül uyarıcı hormon) seviyesi yüksek olan hastalar,
      • Kaliteli embriyo transferine rağmen gebelik oluşmayan hastalar embriyo tıraşlama tekniğinden faydalanabilirler.

    Bu tarz problemlere sahip olmayan kişilerde embriyo transferi uygulanması doğru olmayacağı gibi tedavinin başarı şansını etkilemede de herhangi bir etkisi olmaz. Bu sebeple, tedavinin uygulanıp uygulanmayacağına yalnızca tüp bebek tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar karar verebilir.

    Embriyo tıraşlama tekniğinin uygulanıp uygulanmayacağına karar vermeden önce yaşanan problemler kadar kişilerin genel sağlık durumu ya da sağlık öyküsü de göz önünde bulundurulmalıdır.

    Embriyo tıraşlama tekniğinin uygulanıp uygulanmayacağına karar vermeden önce şu faktörlere dikkat edilir:

     

      • Hastanın yaşı
      • Yumurta rezervi
      • Embriyo kalitesi
      • Daha önceki tüp bebek denemelerinin sonuçları
      • Hastanın genel sağlık durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulur.

    Sağlık hizmetlerimizden faydalanmak ve uzman hekimlerimizden randevu almak için Hüma Hastanesi Tüp Bebek sayfamızı ziyaret

     

    30 Nisan 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.