Yenidoğan Sağlığı
YENİDOĞAN BEBEK SAĞLIĞI
9 aylık anne karnındaki süreciniz doğumla sonlandı ve bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki şimdi neler oluyor? Anne karnında sıcak bir ortamda olan ve tüm yaşamsal ihtiyaçları anne tarafından karşılanan bebekler, doğumla birlikte solunumları başlayarak dış dünyaya uyum süreci içerisine girerler. Nefes almayı öğrenme ile başlayan bu serüvende hem bebeği hem de anneyi, beslenme, dış dünyaya uyum gibi pek çok adaptasyon süreci bekliyor. Yeni doğanların narin ve kırılgan bir yapıya sahip olmaları nedeni ile özellikle annelerin ilk evrelerde büyük stres ve kaygı yaşadıklarını da söylemek mümkün. Heyecan, mutluluk, korku, endişe, kaygı gibi birçok duygunun aynı anda yaşandığı bu süreç içerisinde annelerin; zor ancak bir o kadar da keyifli olan bu sürece kendilerini hazırlamaları gerekiyor.
Hüma Kadın Hastalıkları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Sonay Gökoğlu’nun aklınıza takılan soruları yanıtladığı bu yazımız, size rehberlik edecek ve endişelerinizi azaltacak.
Bebeğimi Nasıl Giydirmeliyim?
Yenidoğan bebeğiniz için daha çok pamuklu, yumuşak, teri emebilen kumaşlar olmasına dikkat edilmeli. Dikişi az olup üzerinde metal parça, kopabilecek materyalleri olmayan (boncuk gibi) kıyafetler tercih edilmeli. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamamalı, rahat olmasına özen gösterilmelidir.
Bebeklerin el ve ayakları ilk günlerde soğuk olabileceği ve bunun normal olduğu bilinmelidir. Bebeğin vücut ısısını gövdeden veya sırtından kontrol edebilirsiniz. Kıyafetlerinin de yetişkinlerden bir kat fazla giydirilmesi uygun olur. Uyurken üstü mevsime uygun bir örtü ile örtülmelidir.
Bebeğimin Vücudunda Döküntüler Var Ne Yapmalıyım?
Bebeğin vücudunda en sık rastladığımız döküntüler kenarları kırmızı ortası sarımsı toksik eritem dediğimiz döküntülerdir. Çocuk doktorunuz bunu görünce tanıyacak ve size bunun geçici olduğunu ve zararlı bir durum olmadığını açıklayacaktır. Yenidoğanlar da ilk günlerde görülen bu döküntü genellikle 1 hafta içinde kaybolur ve tedavi gerektirmez.
Bir diğer döküntü genellikle burun, alın ve çenede görülen beyaz renkli mink inci beyazı renkte toplu iğne başı büyüklüğünde milia adını verilen döküntüdür. Birkaç haftada kaybolur tedavi gerektirmez.
Bazen bebeklerin yanaklarında sivilceler görünür. Onlar da anneden geçen hormonlar nedeni ile oluşan yenidoğan akneleridir tedavi edilmeden kendiliğinden geçerler.
Mongol lekesi dediğimiz sık rastlanan bir diğer durumsa genelde sırt ve kalçada görülen mavimsi-mor renkte olan lekelerdir. 1 yaşına doğru çoğu kaybolur.
Bebeğimin Bezinde Pembemsi Lekelenmeler Normal Mi?
Yenidoğan bebeklerin ilk üç günüde idrarla atılan ürik asidin yoğun olması nedeni ile bebek bezinde havayla temas eden ürik asit kristallerinin oluşturduğu tuğla rengi görüntü çoğu zaman aileleri ‘’kan olabilir’’ endişesine sürüklese de normaldir. Bebek beslenmesi arttıkça zamanla kaybolur. 3 günden sonra halen devam eden durum varsa, dehidratasyon nedeni ile olması muhtemeldir, bu durumda hekiminizden yardım almalısınız.
Ayrıca kız bebeklerde anneden geçen hormonların etkisi ile genital bölgeden beyaz bir akıntı gelebilir bu da normaldir, bazen yine kız bebeklerde anneden geçen hormonların etkisi ile ilk 15 günlük sürede genital bölgeden kan da gelebilir bu da geçici fizyolojik bir durumdur.
Bebeğim Neden Sarılık Olur, Ne Yapmalıyım?
Yenidoğanlarda sarılığın nedeni bebeğin kanında fazla miktarda biriken bilirubin maddesinden kaynaklanır. Bebeğin doğumdan sonra alyuvar hücrelerinin bir kısmı parçalanarak azalır ortaya bilirubin dediğimiz madde çıkar. Yenidoğan bebeğin karaciğeri çok fazla bilirubin yükünü atacak kapasitede çalışmaması nedeni ile bilirubin kanda artar. Bebeğin göz beyazında ve cildinde sarılık meydana gelir. Başka nedenlerden dolayı da bebeğinizde sarılık görülebilir. Sarılık olduğunda sizin yapmanız gereken doktor kontrollerini aksatmamak ve bebeğinizi sık sık emzirmek olacaktır. Hekiminiz bebeğinizin kontrollerini yapıp bebekten alınan kandan bakılan bilirubin seviyesine göre tedavi ve takip planını yapacaktır.
2 Kasım 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.