Rota Virüslerinden Kaynaklanan İshallerin Önlenmesi

Rota Virüsü Nedir?

Zehirli ishal ve kanlı ishal olarak da bilinen rota virüsleri, çocuklarda 5 yaşına kadar görülen bir ishal virüsüdür. Özellikle yaz aylarında görülen bu virüs, bebeklerde sulu ishale ve gaza sebep olabilir. Anneler, kanlı ishali genellikle normal ishalle karıştırırlar. Çünkü rota virüsü kolay teşhis edilemez ve gizli belirtileri vardır. Bu sebepten ötürü dünyada bebek ölümlerine en çok neden olan virüstür.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Bu enfeksiyon tensel temasla bile çocuğunuza çabucak bulaşabilir. Bu yüzden, çocuklarınızın rota virüslü insanlarla temas etmesine engel olmalısınız. Hasta gaitasında bu virüsten oldukça fazla bulunması ve çevrede varlığını koruyabilmesinden ötürü rota virüsü; içecekler, oyuncaklar, yiyecekler gibi çeşitli yollarla kolayca bulaşabilmektedir. Asıl bulaşma gaita yoluyla olur ancak solunum yoluyla bulaşabildiğini gösteren kayıtlar da bulunmaktadır.

Bebeklerde Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?

·    Rota virüsü enfeksiyonunun bebeklerdeki en önemli işareti çoğunlukla olan sulu ishaldir. Dışkı genel olarak sudan oluşur.

·    Rota virüsü olan bebeklerde genellikle yüksek ateş görülür. Çünkü vücudun koruma mekanizması devreye girer ve enfeksiyonla savaş vermeye çalışır.

·    Enfeksiyon sebebiyle oluşan ishal, kusmaya da neden olabilir.

·    Rota virüsü enfeksiyonu bebeklerde mide bulantısına da sebep olur. İstifra etme hissi, öğürme ve keyifsizlik belirtileri mide bulantısının olduğunu gösterir.

·    Rota virüsü, kusma ve iştahsızlık yaşayan bebeklerin vücudunda dehidrasyona da sebep olur. Yani vücutlarının susuz kalmasına sebep olur. Ağızda ve dilde kuruluk yaşanır.

·    Çocuklarda rota virüsünün en temel belirtisi az idrara çıkmadır. Bunun yanı sıra yorgunluk, uyuşukluk, gözlerde batma ve huysuzluk gibi etkileri de vardır.

Rota Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

·    Eğer bebeğiniz rota virüsü olduysa yapmanız gereken ilk ve en önemli adım; bir doktora görünmektir.

·    Bu hastalığın ilaçla tedavisi yoktur. Çocuklarda hastalık sebebiyle kaybedilen suyun vücuda geri alınması gerekmektedir.

·    Bebek anne sütü almaya devam ediyorsa, anne sık sık emzirmelidir. Çünkü anne sütü bebeğin vücudunu susuz kalmaktan korumaktadır. Ayrıca anne sütü içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde bebeğin hastalığı daha kısa sürede yenmesini sağlar.