RİSKLİ VE YÜKSEK RİSKLİ GEBELİK NEDİR?

Gebelik normal ve doğal ilerleyen bir süreçtir. Fakat bazı durumlarda gebelik sürecinde hem anne adayı hem de bebek için risk teşkil edebilecek durumlar ortaya çıkabilir. Riskli gebelik olarak karşımıza çıkan bu durum anne adayı ve bebek için çeşitli problemlere neden olabilir. Riskli gebelik oluşumunda anne adayının yaşı, sigara ve alkol gibi madde kullanımı, anne adayının tıbbi geçmişi ve soygeçmişi, kronik sebepler ile hamilelik sürecinde ortaya çıkan hamilelik komplikasyonları gibi pek çok faktör etkili olabilir. Riskli gebelik hakkında tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Riskli Gebelik Durumu Nedir?

Gebelik sürecinde anne ve bebek açısından çeşitli riskler oluşturabilen her durum riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik kapsamında değerlendirilir. Var olan durum anne ve bebeği için olumsuz bir risk taşıyorsa bu durum riskli gebelik uzmanı yani perinatoloji uzmanı tarafından değerlendirilerek gerekli tedavi planı uygulanır. Riskli gebelik üzerinde pek çok faktörün etkili olabileceği göz önünde bulundurulduğunda kapsamlı tanı ve tedavi sürecini kapsayacağı da anlaşılacaktır.

Riskli Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Riskli gebelik farklı şekillerde kendini gösterebilir. Riskli gebelik belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

• Vajinal kanama

• Sürekli baş ağrısı

• Karnın alt bölgesinde kramp ve şiddetli ağrı

• Vajinal akıntı

• Düzenli veya sık kasılmalar

• Fetal hareketlerde azalma

• İdrar sırasında ağrı ya da yanma hissi

• Bulanık görme gibi görme bozuklukları

Bu tip belirtilerin görülmesi halinde vakit kaybetmeden doktor desteği almak son derece faydalı olacaktır. Hastada görülen belirtiler ve hastanın tıbbi geçmiş öyküsü alınarak yapılan değerlendirmeler sonucu riskli gebelik teşhisi konulabilir.

Riskli Gebelik Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Gerekli değerlendirmeler ve testler yardımıyla riskli gebelik teşhisi alan kişilerin dikkat etmeleri gereken pek çok nokta vardır. Peki, riskli gebelik durumunda neler yapılmalıdır? İlk olarak rutin doktor kontrolleri ile bebeğin ve anne adayının durumu sürekli olarak kontrol edilmeli ve olası durumlara karşı önlemler alınmalıdır. Anne adayının genel sağlık kontrollerini yaptırması, beslenme düzenine dikkat etmesi, sigara ve alkol kullanımı gibi zararlı maddelerden uzak durması, düzenli ve uygun egzersizler yapması riskli gebelik durumunda dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır.

Riskli gebelik durumunda doktor tarafından çeşitli testler istenebilir. Duruma bağlı olarak istenebilecek testler şu şekilde sıralanabilir:

• Detaylı Ultrason: Özel ultrason yardımıyla yüksek ses dalgaları aracılığı  ile rahim için görüntülenir ve fetusa ait yapısal bozukluklar tespit edilir.Genetik hastalıklar ve kromozom hastalıkları için belirtiler varsa bunlar da saptanır.

• Amniyosentez: Rahim içinde yer alan ve bebeğin korunmasını sağlayan amniyon sıvısından bir örnek alınarak gerçekleştirilen bir testtir.16. haftadan itibaren yapılabilen amniyosentez   ile bebekte genetik ve kromozom teşhis edilebilmektedir.

• Koryon Villus Örneklemesi (CVS): Hamileliğin 12-14  haftalarında plasentadan alınan bir örnek ile genetik bozukluklar tespit edebilir.

• Kordosentez: Bebeğin göbek kordonundan kan örneği alınarak yapılan bu test bebeğin genetik ve kromozom bozukluklarını, kan hastalıklarını ve enfeksiyonları tespit edilebilir.

• Servikal uzunluk ölçümü: Gebelik esnasında düşük veya erken doğum riskini belirlemek için rahim ağzı uzunluğunun ultrason eşiliğinde ölçülmesidir.

Riskli gebelik çiftler için son derece zorlu bir süreç olabilir. Bu nedenle bu süreçte gerekli önlemlerin alınması gerekir. Aynı zamanda pozitif kalmak ve stres yapıcı faktörlerden uzak durmak için çiftlerin birbirlerine destek olması son derece önemlidir. Hüma Hastanesi olarak riskli gebelik teşhis edilmesi ve uygun planlamaların yapılarak tedavi sürecinin yapılandırılması için alanında uzman kadromuzla yanınızda olmaya devam ediyoruz. Riskli Gebelik Takibi ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !