Rahim Kanseri Nedir? Önemli Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Rahim kanseri, meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü sırada görülen kanser türüdür. Normalden farklı bir rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisi olarak bilinmektedir. Bu kanamanın yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında baskı hissi de rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer alır.
Rahim kanserinin erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli tedavilerin yapılması sonucu olumlu sonuçlar alınabilir. Uzmanlar, anormal rahim kanaması olan özellikle de postmenopozal hastaların hiç vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına kontrole gitmelerinin rahim kanserinin erken teşhis edilmesinde oldukça önemli olduğunu belirtmektedir. Peki rahim kanseri nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Rahim Kanseri Nedir?
Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biri olan rahim kanseri, endometrium kanseri olarak da bilinmektedir.
Rahim (endometrium) kanseri, rahim iç duvarını döşeyen tabakadaki hücrelerden gelişmektedir. Meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra en sık görülen dördüncü kanser olan rahim kanseri, erken tanı ile teşhis edilebilen bir hastalıktır. Rahim kanserinin erken teşhisi sayesinde erken dönemde tedavi süreci başlayabilir ve tedavide başarı şansı artar.
Rahim Kanseri Belirtileri
Rahim iç duvarı yani endometrium kanseri, genellikle erken dönemde anormal rahim (uterin) kanaması nedeniyle erken teşhis edilebilir. Bu sayede de rahim kanseri tedavisi erken dönemde yapılabilmektedir. Önemli bir risk faktörü olan yaş konusunu es geçmemek gerekiyor. Özellikle, 45 yaşın üzerindeki kadınların anormal rahim kanaması şikâyeti varsa hiç ihmal etmeden erken dönemde bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerektiğidir.
Anormal rahim kanamasını anlayabileceğiniz bazı hususlar ise aşağıdaki gibidir:
- 1. Adet miktarında ve süresinde artış,
- 2. Adet aralarında ara kanamalar,
- 3. Menopoz sonrası dönemde kanama
Anormal rahim kanaması dışında ise vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında baskı hissi rahim kanserinin diğer belirtileri olarak bilinmektedir.
Özellikle postmenopozal (menopozdan sonra yaşlılık dönem) bir hastada vajinal kanama ve akıntı şikâyetleri mevcutsa hiç ihmal etmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerekir. Bu durum, erken teşhis ve tedavi açısından büyük önem taşır.
Rahim Kanseri Tedavi Yöntemleri
Rahim kanserinde temel tedavi yöntemi ameliyat olarak bilinmektedir. Ameliyat sırasında ise rahim, tüpler ve yumurtalıklar alınır aynı zamanda frozen dediğimiz hızlı patolojik değerlendirme de yapılır. Kanser tanısı için yapılacak hızlı patolojik değerlendirme neticesinde tümörün;
· Çapı
· Histolojik tipi
· Agresifliği
Hakkında detaylı bilgi elde edilir. Ayrıca rahim kas tabakasına invazyonu ve diğer bölgelere yayılımı belirlenir. Bu bulgular sonucunda ise gerekirse lenf nodlarının diseksiyonu da mutlaka yapılmalıdır.
Cerrahi süreç sonucunda alınan dokular, patolojik olarak incelenir. Daha sonra ise hastalığın evresi net olarak belirlenir. Bu evre 1b ve üzerinde olgulara sahipse yüksek olasılıkla cerrahi sonrası (adjuvan) kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri gerekli görülebilir. Bunun yanı sıra rahim kanserinden korunmak için uygulayabileceğiniz bazı kriterler aşağıdaki gibidir:
· Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek
· Normal kiloda olmaya özen göstermek
· Düzenli spor yaparak metabolizma hızını uygun seviyede tutmak
Hüma Hastanesi olarak bu yazımızda sizler ile rahim kanseri konusu hakkında merak edilenleri paylaştık. Ayrıca rahim ağzı kanseri ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Amacımız; Kayseri ve Orta Anadolu’daki tüm kadınlarımızın ergenlikten-anneliğe, annelikten-menopoz dönemine kadar bütün bedensel ve ruhsal sıkıntılarını tıp ışığında çözüme ulaştırmaktır. Kadın üreme sağlığı ve hijyeni gibi tüm süreçlerinizde yanınızda olmayı hedefliyoruz.
Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.
7 Nisan 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.