Prematüre Bebek Ebeveynleri Tarafından En Çok Merak Edilenler

Gebeliğin 37.haftasından daha önce doğan bebekler, prematüre bebek olarak adlandırılmaktadır. Gelişimlerini tamamlayamadan doğdukları için bu çocuklarda karmaşık sağlık problemleri görülebilmektedir. Prematüre bebekler doğum zamanlarına bağlı olarak; erken preterm doğum, orta preterm doğum ve geç preterm doğum olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. Erken doğmalarından dolayı yeteri kadar sağlıklı olmayan bu bebeklerin hayata tutunabilmeleri için ebeveynlerin son derece dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle prematüre çocuk bakımı bu noktada önemli bir role sahiptir.

Prematüre Bebek Bakımı

Prematüre bebeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Bu durum çok sık karşılaşılan bir sorun olmadığı için, ebeveynlerin geneli yeteri kadar bilgili değildir. Prematüre çocuğa sahip olan pek çok ebeveyn, bu çocukların bakımlarının nasıl yapılacağı ya da hangi hususlara dikkat edileceği noktasında yetersiz kalmaktadır. Prematüre bebek beslenmesi ve bakımı için doktor desteği almak ve doktorlarla sürekli irtibat halinde olmak gereklidir. Bununla birlikte prematüre bebeklerin bakımında üzerinde durulması gereken hususlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

· Anne Sütü Aksatılmamalıdır: 34 haftadan önce doğmuş olan bebeklerde emme refleksleri ve çene kasları yeteri kadar gelişmemiştir. Bu durum da onların doğrudan annelerinin memelerinden süt emmeyi olanaksız hale getirmektedir. Yenidoğan bebek prematürelerde ilk olarak damar yoluyla protein ve gerekli olan bazı gıdalar verilmektedir. Daha sonra emme refleksi oluşuncaya kadar bebeklere ağızlarından midelerine indirilen bir sonda ile anne sütü verilmelidir. Anne sütü almadan prematüre bir bebeğin kendini toparlayabilmesi oldukça güçtür. Prematüre bebeklerde emme refleksinin oluşabilmesi için emzik kullanımı da tavsiye edilmektedir.

· Maksimum Hijyen Sağlanmalıdır: Bebeklerin enfeksiyonlarla mücadele etmesi için gereksinim duydukları antikorlar, genellikle son üç ayda üretilmekte ve anneden çocuğa geçmektedir. Erken doğan bebek bu antikorlardan mahrum kalmakta ve enfeksiyonlara karşı daha dirençsiz olmaktadır. Bu durumda çocuğun enfeksiyonlardan korunması büyük öneme sahiptir. Zira direnci düşük olan çocukların, basit enfeksiyonlarda bile büyük zorluklar yaşayabilmesi hatta hayatlarını kaybetmesi olasıdır. Bu noktada prematüre bebek ile herkesin temas etmesine izin verilmemeli, bakımları yalnızca annesi tarafından yapılmalıdır. Anne de çocuğa dokunmadan önce ellerini iyice yıkamalı ve bebek için kullanılacak tüm malzemeler, kullanımdan önce sağlıklı bir şekilde dezenfekte edilmelidir. Kış mevsiminde dünyaya gelmiş olan bebeklerin anneleri ve aynı evde yaşadığı kişilerin grip aşısı olmaları da önemlidir. Ayrıca ilk 1 yıl boyunca prematüre çocuklar ile kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılmalı ve evde de kalabalık davetler düzenlenmemelidir.

· Doğru Ortam Sıcaklığı Sunulmalıdır: Prematüre bebekler, diğer bebeklere ve yetişkinlere göre ısıya karşı daha duyarlıdır. Bulundukları ortamda sürekli hava değişiminin olması, onların hastalık yaşamasına neden olacaktır. Bu yüzden de oda ortalama 23-24 derece sıcaklıkta tutulmalı ve bebek de sağlam giydirilmelidir.

· Uyku Ortamı Daha Güvenli Hale Getirilmelidir: Yenidoğan prematüre çocuk genellikle uyku apnesi ile daha sık karşılaşmaktadır. Bu durum ani bebek ölümlerinin en büyük nedenlerinden biridir. Bu yüzden de bebeklerin uyudukları ortam güvenli hale getirilmeli ve bebeğin yatağında örtü, yastık ya da oyuncak bulundurulmamalıdır. Bu dönemde bebeklerin uyku tulumu içerisinde uyutulmaları daha doğrudur.

· Düzenli Doktor Kontrolü Yapılmalıdır: Prematüre bebek gelişim sürecinin daha yakından takip edilebilmesi için düzenli doktor muayenesi gereklidir. Herhangi bir şikayet durumu olmadığı sürece, ayda bir defa doktor kontrolüne gidilmesi yeterli olacaktır. Olağandışı bir durum gelişmesi ya da doktorun talep etmesi durumunda doktor ziyaretlerinin sıklaştırılması da mümkündür.

2 Kasım 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.