PMS (premenstrüel sendrom)

PMS (premenstrüel sendrom), kadınların adet görmeden önceki haftalarda yaşayabilecekleri yakınmaların ve şikayetlerin çeşitli kombinasyonlarının görüldüğü durumdur. Bazı kadınlar için bu semptomlar o kadar şiddetli olabilir ki, kadınlar işe veya okula gidemez sosyal hayatlarını idame ettiremez duruma gelirler. Ancak PMS’e sahip kadınların büyük bir çoğunluğu bu sendromu daha hafif haliyle atlatabilmektedir. Ortalama olarak, 30’lu yaşlarındaki kadınların daha çok yakındığı PMS çoğu kadının hayatının bir evresinde çeşitli şekillerde kendini gösterebilmektedir.

Her dört kadından üçünün hayatlarının bir döneminde PMS’in belirtilerini yaşadığı bilinmektedir. Çoğu kadın için PMS semptomları hafif tipte kendini göstermektedir.

PMS’nin Nedenleri

Kadınların neden PMS olduğu tam olarak anlaşılamamıştır ancak adet döngüsü sırasında hormon seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Bazı kadınlar bu değişikliklerden diğerlerinden daha fazla etkilenebilmektedir.

PMS belirtileri

Fiziksel, duygusal ve psikolojik yakınmalar görülebilmektedir. Her kadının yakınmaları farklıdır ve aydan aya değişkenlik gösterebilmektedir.

PMS’nin en yaygın belirtileri şunlardır:

Ruh halinde değişiklikler, üzgün, endişeli veya sinirli hissetmek, yorgunluk veya uyku sorunları, şişkinlik hissi veya karın ağrısı, göğüslerde hassasiyet, kabızlık veya ishal, sırt veya baş ağrısı, ciltte sivilcelenme, yağlı saç, iştah bozuklukları, cinsel dürtü değişiklikleri olarak sıralanabilir.

PMS olduğumu nasıl anlayabilirim?

PMS tanısı koyabilecek kesin bir test yoktur. Şikayetlerinizi sıraladığınızda, ne zaman ortaya çıktıklarını ve yaşamınızı ne kadar etkilediklerini anlattığınızda doktorunuz durumunuz hakkında size ayrıntılı bilgi verebilecektir.

Aşağıda sıralanan belirtileriniz varsa PMS olma ihtimaliniz var demektir

Üst üste en az üç adet döngüsü boyunca adetinizden beş gün önce belirtileri göstermek

Adetiniz başladıktan sonra dört gün içinde şikayetlerinizin sonlanması

Adet döngünüz öncesinde normal aktivitelerinizi yapmaktan veya zevk almaktan sizi alıkoyuyor olması

Birkaç ay boyunca hangi PMS semptomlarına sahip olduğunuzu ve ne kadar şiddetli olduklarını takip edin. Belirtilerinizi her gün bir takvime veya telefonunuzdaki bir uygulamaya yazın. Doktor randevunuza giderken bu bilgileri yanınıza alın ve doktorunuza anlatın.

PMS in etkilerini azaltmak için yapılabilecekler:

· Düzenli egzersiz

· Sağlıklı, dengeli bir diyet yapılması; az ve sık beslenmenin (2-3 saatte bir), size günde 3 büyük öğün yemekten daha fayda sağladığını görebilirsiniz.

· Uzun ve dengeli bir uyku (7 ila 8 saat önerilir)

· Yoga veya diğer meditasyon yöntemleriyle stresinizi azaltmak

· Ağrıyı hafifletmek için ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesiciler alınması

· Sigara veya alkol tüketmemek

PMS’in tedavisi

Yaşam ve beslenme tarzınızdaki değişiklikler ve egzersizin yanı sıra aşağıda sıralanan medikal tedavi ve terapiler PMS’i yenmenizde sizlere yardımcı olacaktır.

· Kombine yapıda hormon içeren ilaçlar (doğum kontrol hapları gibi)

· Anksiyolitik ve anti depresan ilaçlar

· Diyet takviyeleri – B6 vitamini, kalsiyum ve D vitamini ve magnezyum , Çoklu doymamış yağ asitleri (omega-3 ve omega-6)gibi takviyeler

· Bilişsel davranışçı terapi – konuşma terapisi

· Akupunktur

2 Kasım 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.