Myomların Tanısı Nasıl Konur?
Myomlar rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu kitlelerdir. Myomlar mutlaka bir şikayet oluşturacak anlamına gelmemektedir. Hatta bazen devasa myomların hiçbir sorun yaratmadığı görülmektedir. Özellikle rahim duvarına doğru gelişen myomlar büyüklüklerinden bağımsız olarak çok ciddi kanamalara neden olabilmektedirler. Rahim duvarının içerisinde intramural myom denilen myom, şiddetli adet sancılarına ve uzayan adet kanamalarına neden olabilmektedir. Ayrıca rasgele olan kanamaların da sebebi myomlar olabilir.
Özellikle karın içerisinden rahim dışına doğru gelişen myomlarda çoğunlukla büyük boyutlara ulaştıklarında birtakım şikayetler başlayabilmektedir. Myomun şikayet oluşturabilmesi için bunların dışında kendi yapısında bir takım değişiklikler söz konusu olabilmektedir. Buna dejenerasyon denmektedir. Bu değişikliklere bağlı olarak çok şiddetli bulgular veya ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Arka tarafa doğru gelişen myomlarda alta dolgunluk hissi, ilişkide ağrı ve defekasyon zorluğu söz konusudur. Öne doğru gelişen myomlarda ise idrarı tam yapamama, sık tuvalete gitme gibi şikayetler olabilmektedir. Özellikle submüköz myomlar sıklıkla kanama ile ilgili sıkıntı yaratmaktadır.
Çoğunlukla myomlar rutin sağlık kontrollerinde yapılan ultrason değerlendirilmeleri ile tespit edilir. Ancak miyoma bağlı olarak görülen belirtilerin varlığında tanının netleşmesi için ek laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme tetkikleri yapılması istenebilir. Laboratuvar testleri ile kanama bozuklukları ve tiroit bozuklukları araştırılır. Buradaki en önemli husus myom tespit edildiğinde hastaların doktor kontrollerini ihmal etmeyip myomun gelişimini takip etmesidir.
Myomlar Neden Oluşur?
Myomların neden oluştuğu tıpta tamamen tespit edilmiş bir durum değildir. Bu konudaki ağırlıklı yaklaşım kadınlık hormonu olan östrojen etkisiyle myomların geliştiği yönündedir. Özellikle tek ve belli bir büyüklükteki myomlar (çapı 4-5 cm geçmişse) takiplerde de büyüme eylemi gösteriyorsa mutlaka ameliyat edilmelidir. Çünkü myom tanısı konulan kitlelerin bir kısmı çok yüksek oranda olmasa bile sarkom denilen rahim kanserlerinden birinin görünümünde olabilir. Dolayısıyla bazen myom ameliyatı olunması ileride sarkom olma ihtimalini ortadan kaldırabilmektedir.
Myomlar Nasıl Tedavi Edilir?
Myom kadınlarda çok sık görülmektedir. Myomların mutlak tedavisi ise cerrahidir. Fakat her myom için ameliyat gerekli değildir, myomun gelişimi takip edilebilir. Cerrahi kararı vermek myomdaki değişikliğe bağlıdır. Doğurgan yaştaki bir hasta ile menopoza girmiş bir hastada myom cerrahi tedavisi farklılık göstermektedir. Zaman zaman myoma bağlı çok şiddetli kanaması olanlarda özellikle hastanın genel durumunu düzeltmek ve uygun bir ortamda ameliyat edebilmek için hasta geçici olarak menopoza sokulabilir. Bu tedavi yöntemi ile hastada o dönemde hem genel bir düzelme söz konusu olur hem de myomlar kısmi olarak küçültülür. Böylece myomun cerrahi ameliyatı daha kolay hale getirilebilir.
2 Kasım 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.