Menopoz Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Menopoz dönemi kadınların hayatında oldukça önemli bir yere sahip dönemlerden biridir. Ergenlikte ilk regl kanaması ile başlayan doğurganlık süreci menopoz döneminde regl kanamalarının azalarak kesilmesiyle birlikte son bulur. Menopoz dönemi boyunca kadının vücudunda çeşitli hormonsal değişiklikler söz konusudur. Bu değişiklikler bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Yazımızda menopoz ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan menopoz nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemleri nelerdir sorularına kısa cevaplar vermeye çalışacağız.

Menopoz nedir?

Menopozu en basit hali ile tanımlayacak olursak; regl kanamalarının kalıcı olarak sona ermesi diyebiliriz. Dünyaya gelen her kadın belirli bir yumurta rezervine sahiptir. Yani kadın vücudunu üreme hücresi olan yumurtayı üretmez bu rezervler ile doğar. Ergenlik dönemine doğru ise hormonların etkisiyle beraber her ay düzenli olarak bu yumurtaların bir kısmı olgunlaşır. Döllenen yumurtalar gebelik oluşumunu sağlarken döllenmeyen yumurtalar regl kanamaları ile vücuttan atılır.

Zamanla yumurta rezervleri tükenmeye başlar ve buna bağlı olarak salgılanan hormonlarda da azalma yaşanır. Bütün bu olayların sonucunda ise regl kanaması artık kesilir ve doğurganlık dönemi böylece bitmiş olur. Bir kadında menopoz başlangıcından söz edilebilmesi için en az 12 ay boyunca regl kanaması görmemesi gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis - Kolposkopi

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz döneminde görülen hormonsal değişimler bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

-          Düzensiz regl kanamaları

-          Gece terlemeleri ve buna bağlı olarak uyku bozuklukları

-          Ateş basması

-          Depresif ruh hali

-          Değişken ruh hali ve ani sinirlenmeler

-          Eklem ve kas ağrıları

-          Baş ağrısı veya baş dönmesi

-          Cinsel isteksizlik

-          Anksiyete ve panik atak

-          Dikkat bozukluğu

-          İştah artışı

-          Cinsel istekte azalma

-          Cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk

Menopoz süreci başlayan kadında bu belirtilerin hepsi görülebileceği gibi sadece birkaçı da görülebilir. Belirtiler her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilir. Ancak regl dönemi düzensizlikleri ve hormon dengesizlikleri her kadında görülmektedir.

Menopozda tedavi yöntemleri nelerdir?

Menopoz dönemi başlayan kadınlarda hormonsal değişimlere bağlı görülen belirtiler kişinin yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde olabilir. Bu belirtileri daha da hafifletmek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kullanılan en yaygın tedavi yöntemi ise hormon tedavisidir. Menopoz süreci başlayan kadına düzenli olarak östrojen ve progesteron hormonları içeren ilaçlar verilir. Yaşanan hormon dengesizlikleri, dengelenmeye çalışılarak özellikle sıkça görülen belirtilerden olan sıcak basması, çarpıntı, halsizlik gibi belirtiler azaltılmaya çalışılır.

Hüma Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ekibi olarak yazımızda menopoz nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Menopoz ile ilgili daha detaylı bilgi almak ya da merak ettiklerinizi sormak için bize her zaman ulaşabilirsiniz.