Jinekolojik Muayene Nedir? Neden Önemlidir?

Jinekolojik muayene, her kadının 6 ayda ya da yılda bir defa kadın doğum uzmanına giderek yaptırması gereken, kontrol amaçlı bir muayenedir. Jinekolojik muayene nedir? Jinekolojik muayene aşamaları nelerdir? Jinekolojik muayene neden önemlidir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için verdik.

Jinekolojik Muayene Nedir?

Jinekolojik muayeneler, ölümcül olabilecek hastalıkların erken tanısı ve bu hastalıkların tedavisi için yapılması gereken muayenelerdir. Pek çok kadın jinekolojik muayeneden korkar ya da bu muayeneyi yaptırmak istemez. Ancak bu muayene çok kısa süre süren ve de olası hastalıkların önüne geçebilen bir muayene olduğu için mutlaka yapılması gerekir. Uzmanları tarafından 2 – 3 dakika içerisinde yapılabilen bir işlemdir. Jinekolojik muayene aşamalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

İlk adım, doktorun hastadan öyküsünü dinlemesidir.

İkinci adım ise, hasta jinekolojik muayene masasına alınır.

Hasta belden aşağısı tamamen soyunmuş şekilde üzerine bir örtü alarak masaya oturur.

Bacaklarını masanın iki yanında bulunan desteklere koyar.

Jinekolojik muayeneye başlarken öncelikle karın bölgesi ve dış genital organlar gözlemlenir.

Jinekolojik muayene aşamalarından bir sonraki adımda ise hastaya spekulum muayenesi yapılmasıdır.

Kadının vajinasının içi ışık ile aydınlatılarak bakılır.

Spekulum aletinin yardımıyla vajinanın iç kısmına bakılarak vajinanın içinde akıntı ya da herhangi bir patolojik bulgunun var olup olmadığı gözlemlenir.  Bu sırada rahim ağzı ve çevresi de gözlemlenir.

Rahim ağzında yara ya da farklı sorunlar var ise bunlar tespit edilir. Ve doktor gerekli görürse rahim ağzından smear testi ya da kültür örneği alır. Böylece muayene tamamlanmış olur.

Jinekolojik Muayene Neden Önemlidir?

Jinekolojik muayeneler, kadın hastalıkları ve kadın doğum uzmanları tarafından yapılır.

Jinekolojik muayeneler regl döneminde veya normal dönemde yapılabilir. Ancak regl döneminde meydana gelen kanamadan dolayı yapılan muayene net olarak sonuç vermeyebilir.

Bu nedenle jinekolojik muayene, acil bir durum bulunmuyor ise regl döneminin haricindeki dönemlerde yapılması tercih edilir. Jinekolojik muayene, olası hastalıkların engellenmesi ve hastalığın erken teşhisi açısından oldukça önemlidir.

Bu yazımızda jinekolojik muayene konusunda sizleri bilgilendirmek amacıyla oldukça değerli bilgilere yer verdik. Sitemizi ziyaret edebilir muayene için bilgi alabilirsiniz.