Hamilelik ve Anomali Bebek

Bebeğimizin anomali (bebeğin-fetusun anatomisindeki şekil bozukluğu) dünyaya gelmesini düşünmek bile istemeyiz. Gebeliğin sorunsuz tamamlanması için mutlaka anomali tespit yöntemlerini bilmemiz gerekir.

Gebelikte kromozomal anomali tespitinde genetik yöntemlerle kesin sonuçlar alınabilirken Biyokimyasal ve ultrasonografi yöntemlerinde görür halde anomali tespiti doğru tanı koyma oranı%80 90 olarak kalıyor. Gebelikte anomali tespiti ile anne babaların ve çocukların ömürleri boyunca sürecek sıkıntılarının önüne geçilebilmektedir.

Gebelikte anomali tespiti nasıl yapılır?

Anomali tespiti için biyokimyasal taramalar ve ultrasonografik incelemeler yapılır.

Gebelikte anomali tespitinin önemi nedir?

Gebelikte anomali; anatomik yapıda bozukluğu olan problemli bir bebek doğurmak istemeyen ebeveynlerin, önceden bilgilendirilmesi ve gerekirse düşük, tahliye yaptırılmasıdır.

Her gebenin mutlaka anomali tarama tespiti yaptırması gerekir mi?

Anomali olasılığı %2-4 arasındadır. Ekonomik ve fiziki şartlar elverdiği ölçüde bütün gebelerin anomali taramasından geçmesi gerekir. Böylece anne adayları bebeğinin nasıl bir problemle doğacağını bilir. Bütün anomalik durumlar bebeğin alınmasını gerektirmez. Tedavisi küçük bebeklerde tedavinin zamanında başlayabilmesi için aile bilgilendirilir.

Anomali tespiti için mutlaka renkli ultrason mu gereklidir, siyah-beyaz ultrasonlarla da anomali tespiti yapmak mümkün müdür?

Renkli ultrasonlar siyah beyaz olanlara göre daha avantajlıdır.

Mutlaka renkli olması gerekli değildir. Renkli olanların belli avantajları vardır ama anomali taramasının siyah beyaz ultrasonla yapılması çoğunlukla yeterlidir.

Gebelikte anomali tespiti hangi gebelik ayından itibaren yapılabilir?

En erken 3. ayda yapılabilir. 11-14 gebelik haftalarında yapılacak tarama testi sırasında anomali tespit edilebilir.

Anomali tespit edildiğinde ne gibi bir uygulama yapılmalıdır?

Gerçekten anomali olduğunun saptanması için bazı tanısal testler yapılmalıdır (amniosentez gibi) görünürde olan beynin su toplaması, bağırsak, böbrek tıkanıklıkları ve kol-bacak –ayak el anomalileri doğrudan ultrasonla tanınabilir. Hayatla bağdaşmayan doğacak bebeğe ve aileye maddi –manevi esir yük getirecek durumlar saptanıp gerekirse gebelik sonlandırılabilir.

Anomali olan bebeği hangi hekimler saptayabilir?

Genel anomaliler yani çok bariz görülebilen büyük sorunlar anne adayının kendi hekimleri tarafından saptanabilir. Genel uzmanların anomali bulma olasılığı %50-80 oranındadır. Bu nedenle bazı anomalilerin doğumdan sonra tespit edilebileceğini unutmamak gerekir.

2 Kasım 2023 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.