DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI NASIL ANLARIZ? ÖNEMLİ DOĞUM BELİRTİLERİ
DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI NASIL ANLARIZ? ÖNEMLİ DOĞUM BELİRTİLERİ

Hamilelik süreci her anne adayı için son derce heyecanlı geçen bir dönemdir. Birçok anne adayı bu dönemde doğum belirtileri nelerdir, doğumun yaklaştığını nasıl anlarız, doğum yaklaştığında neler yapmalıyım gibi sorular sorar. Normal süreç içerisinde 9 ay 10 gün yaklaşık 40 hafta gibi bir süreç izleyen gebelikte doğum zamanının geldiğini işaret eden bazı önemli belirtiler vardır. Bu yazımızda anne adayları için “Doğum belirtileri nelerdir?” sorusunu cevapladık.

Normal Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğum belirtileri nelerdir, sorusu araştırıldığında birçok belirti ile karşılaşmak mümkündür. Fakat her anne adayında görülen belirtiler çeşitli farklılıklar gösterebilir. Bununla birlikte yaklaşan doğum belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

• Rahim kasılmaları

• Düzenli sancıların başlaması

• Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi

• Sık tuvalete çıkma isteği

• Doğum suyunun gelmesi

• Üst karın bölgesinde bir rahatlama olması

Belirtiler görülmeye başlandığında doğumun yaklaştığı anlaşılır ve doğum süreci başlar.

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız?

Gebelik normal şartlar altında 40 hafta süren bir süreçtir. Doğumun yaklaştığını anne adayında küçük ve düzensiz olan sancıların düzenli ve seyrek hale gelmesinden anlamak mümkündür.  35. haftadan itibaren başlayan bu sancılar gün içerisinde kısa süreli şekilde kendini gösterebilir. Bu kasılmalar, doğum yaklaştıkça daha da şiddetlenir ve sancı süreleri uzar. Anne adaylarının sırt bölgesinde kendisini gösteren kramp ve ağrılar da doğumun yaklaştığını gösterir. Bu ağrıların sebebi, anne adayının kas ve eklemlerinin ilerleyen doğum sürecine hazırlık niteliğinde gerilmesi ve hareket etmeye başlaması olarak açıklanabilir.

Bebeği anne karnında enfeksiyonlardan korumak için rahim ağzında mukustan bir tıkaç yer alır. Bebeğin aşağı inmesi ve doğumun yaklaşmasının bir göstergesi de bu tıkacın bir miktar kanla birlikte atılmasıdır.  Halk arasında nişan olarak bilinen bu durum doğumun gerçekleşmesinden birkaç gün önce görülebilir.

Doğum belirtileri nelerdir, sorusu ile birlikte en çok bilinen doğum belirtilerinden biri de su gelmesidir. Kasılmalar ile birlikte yırtılan kese içinde bulunan su annenin vücudu tarafından dışarı atılır. Bununla birlikte bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü bir tuvalete çıkma hissi gelir. Bu belirti varsa doğumun yaklaştığını anlayabiliriz. Özellikle üst karın ve diyafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı olan bir rahatlama olur. Bu da doğumun yaklaştığının bir göstergesidir.

Doğum Yaklaştığında Yapılması Gerekenler

Doğum belirtileri nelerdir, sorusunun ardından doğum yaklaştığında yapılması gerekenlere değinebiliriz. Öncelikle anne adaylarının doğuma kendilerini hazırlaması gerekir. Bununla birlikte doğuma girmeden önce anne adaylarını rahatlatacak ve gevşemelerini sağlayacak egzersizleri yaparak kaslarının çalıştırılması da son derece önemlidir. Uygun nefes teknikleriyle birlikte pelvis taban kaslarını kullanabilen anne adayları için doğum çok daha kolay geçecektir.

Hamilelik belirtileri nelerdir, bölümünde de değindiğimiz üzere doğumun başladığının en önemli göstergesi sıklaşan sancılardır.  Bu sancılar geldiğinde doktorun uygun görmesiyle ayakta kalmak ya da yürümek yerçekiminin de etkisiyle bebeğin aşağı inmesine yardımcı olacaktır. Burada aktif olmak kasılmaları da çok daha rahat geçirmeyi sağlayacaktır.  Kişilerin hamile olduklarını öğrenmelerinin ardından doğum yapacakları hastaneye karar vermeleri de oldukça önemli bir noktadır. Doğumun yapılacağı yer, hastane ve doğumdan sonra kalınacak oda hakkında bilgi almak doğuma girerken kişilerin kendilerini çok daha güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda, hastanede bulunan sağlık personeliyle tanışmak, sorular sormak da güven duygusunu destekleyecektir.

Bu yazımızda doğum belirtileri nelerdir, sorusuyla gebelik sürecinin son aşamasını ele aldık. Hüma Hastanesi olarak bu heyecanlı sürecinizde uzman ekibimizle yanınızda olmaya devam ediyoruz. Ayrıca "Normal Doğumun Önemli Avantajları" adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !