Çocuklarda Göz Hastalıkları Nelerdir?

Çocuklarda göz hastalıkları, gözler, çocukların dünyayı keşfetme, öğrenme ve büyüme evresinde kritik role sahip duyu organlarıdır. Bu önemli ve hayati organlar çocukluk çağında belirli nedenlerden dolayı göz sağlığını etkileyecek hastalıklarla tehlikeye düşebilir.

Çocukluk döneminde yaşanan göz hastalıkları, çocukların görsel gelişimini etkileyerek; eğitim, sosyal yaşantı ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Çocukluk döneminde yaşanan göz hastalıkları çocukların yaşam kalitesini önemli derecede etkilemenin yanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı görme kayıplarına kadar gidebilir.

Çocuklar hızla gelişir ve göz yapıları değişir; bu sebeple çocukları düzenli göz muayenelerine götürmek, potansiyel göz hastalıklarının erken teşhis edilmesine ve tedavi edilmesine olanak tanır.

Çocuklarda göz hastalıklarının erken farkına varılması ve uzmanların kontrolü altında gerçekleşen tedavi planlamalarıyla, çocuğun sağlığı ve geleceği için hayati önem taşır.

cocuklarda goz hastaliklari nelerdir

Peki, çocuklarda göz hastalıkları nelerdir? Hangi hastalıklar neden olur? Hepsinin ve çok daha fazlasının cevabını bu yazıda bulacaksınız.

Göz Tembelliği

Ambliyopi ya da bilinen adıyla göz tembelliği, gözlerin anormal derecede az kullanılması sonucunda görme yetisinin körelmesiyle meydana gelir. Görme duyusunun gelişimini tam olarak tamamlamadığı çocukluk döneminde ortaya çıkan bu hastalık, beynin iki gözden gelen görüntüleri bir araya getirme yeteneği zayıflatır. Bu durum bir gözün diğerinden daha zayıf olması veya iki göz arasında uyumsuzluk olmasıyla açıklanabilir.

Belirgin bir semptom vermeyen bu sağlık sorununun farkında varmak için düzenli periyotlarla göz kontrolü yaptırmak çok önemlidir. Çünkü, erken yaşlarda tespit ve tedavi edilemeyen göz tembelliği, görme kaybı gibi çok daha büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Çocuklarda göz tembelliğinin tedavisi genellikle gözlük takılması, göz egzersizleri ve oküzyon tedavisi gibi yöntemleri içerir.

Şaşılık (Gözde Kayma)

Tıbbi literatürde strabizm olarak adlandırılan şaşılık, gözlerin normal hizasını kaybederek farklı yönlere bakmasıyla meydana gelir. Bir ya da her iki gözün istemsiz olarak farklı yönlere kayması, şaşılık olarak adlandırılır. Bu durum, göz kaslarının dengesiz çalışması sonucu ortaya çıkabilir.

Göz kaslarının dengesiz gelişimi,  gözlerin uyum sorunları, doğuştan gelen göz kusurları, göz yaralanmaları veya sinirsel sorunlar şaşılığın belirgin nedenlerinden olabilir. Bu durum, gözlerin sürekli olarak kırpılması, görmede bozukluk ve devamlı baş ağrısı gibi şikâyetleri beraberinde getirebilir.

Şaşılığın tedavisi, problemin ana nedenlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmekle birlikte, tedavi sürecinde gözlük kullanımı, göz egzersizleri, göz damlaları ya da cerrahi müdahale gibi standart süreçlerle tedavi edilebilir.

Erken yaşta teşhis ve tedavi edilerek müdahale edilen şaşılık durumlarında, görme yeteneğinin normalleşmesi ve kalıcı görme kaybının önlenmesi mümkündür. Bu sebeple, çocuklarda şaşılığın belirtileri fark edildiğinde ya da şüphelenildiğinde mutlaka bir göz doktoruna danışmak önemlidir.

Hipermetrop

Çocuklarda hipermetropi sorunu, yakını görmekte zorluk yaşama durumunu ifade eder. Genel olarak göz küresinin normalden daha kısa olması veya korneanın daha düz olmasıyla meydana gelir. Çocukta gösterdiği belirtiler içinde yakın mesafeyi görmekte zorlanma, okuma sırasında zorluklar yaşama ve baş ağrısı bulunur. Tedavi süreci erken aşamada genellikle gözlük veya kontakt lens kullanımıyla gerçekleşir, ancak nadir de olsa bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Erken evrede hipermetropinin teşhis ve tedavi edilmesi çok önemlidir, çünkü hipermetropi tedavi edilmediği takdirde çocuğun görme gelişimi ve okul performansı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Miyop

Hipermetrop kadar yaygın bir görme bozukluğu varsa o da şüphesiz miyop hastalığıdır. Miyop, genellikle 6 ila 14 yaşları arasında kendini gösteren uzağı görmekte zorlanma problemidir. Hipermetrop ile benzer bir şekilde göz küresinin normalden daha uzun olması veya korneanın düzleşmesi sonucu oluşur.

Genel itibariyle uzak nesnelerin bulanık görünmesiyle kendini gösterir ve çocuğun okul performansı ve günlük aktiviteleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Erken yaşlarda teşhis edildiği ve müdahale edildiği takdirde gözlük veya kontakt lens gibi optik düzeltmelerle görme yeteneği düzeltilerek günlük aktivitelere rahat bir şekilde devam edilebilir. Bu sayede, okul ve sosyal etkileşimlerdeki başarısı korunarak hayat kalitesi artırılır.

Katarakt

Katarakt problemi her ne kadar yaşlılık ile ilişkilendirilse de bu sağlık problemi çocuklarda da gözlemlenebilmektedir. Katarakt, gözün doğal lensinin bulanıklaşması ya da donuklaşması ile meydana gelir.

Erken evrede tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kayıplarına neden olabilen bu önemli sağlık sorunu, annenin gebelik döneminde yaşadığı belirli ataklardan veya kullandığı ilaçların yarattığı travmalardan tetiklenebilmektedir.

Doğuştan ortaya çıkan katarakt yaşamın ilk 6 haftasında müdahale edildiğinde potansiyel birçok göz probleminin önün geçilir.

Klinik muayenelerin yanında bir göz bebeğinin diğerinden farklı olması ya da göz bebeğinin içinde gözlemlenebilen donukluklar ile teşhis edilebilir.

Göz Tansiyonu (Glokom)

Çocuklarda göz tansiyonu yaşanmasının ana nedenleri arasında doğuştan gelen göz anomalileri, göz travmaları, göz iltihapları ya da bazı genetik hastalıklar yer alabilir.

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da belirti göstermeyerek ilerleyen bu hastalık gözde ağrı, bulanık görme, renkli halkalar veya ışıklara hassasiyet gibi semptomlarla gözlemlenebilir.

Kalıcı görme kayıplarına neden olabilecek kadar önemli olan göz tansiyonu(glokom) çocuğun görme yeteneğini korumak ve ilerideki görme kaybını önlemek için mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Tedavi süreci hastalığın evresine göre değişebilmekle birlikte, hedef genellikle göz içindeki basıncı azaltmaya yöneliktir. Göz damlaları ve ilaçların kullanıldığı bu süreçte, ilaçların yetersiz kaldığı takdirde cerrahi müdahale de seçenekler arasındadır.

Göz hastalıkları genellikle belirgin ve anlaşılır semptomlar göstermez. Birçok vakada çocuklar yaşadıkları görme problemlerini anlamlandıramazlar. Bu nedenle, çocukları belirli periyotlarla göz muayenesine getirmek, göz sağlığı açısından son derece önemlidir.


Çocuğunuzda göz problemleri olduğunu düşünüyorsanız, en kısa sürede bir göz doktoruna danışmanız önemlidir.

Detaylı bilgi için Göz sağlığı ve hastalıkları Bölümü sayfamızı ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz. Hüma Hastanesi uzmanlarına 444 3888 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

11 Haziran 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.