Çikolata Kisti Nedir, Tanısı Nasıl Yapılır, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halk arasında çikolata kisti olarak endometriozis hastalığı günümüzde her 10 kadından birini etkileyen ciddi kadın hastalıklarından biri. Bu kadar ciddi bir hastalık olarak kabul edilmesindeki en önemli nedenlerden biri ise kısırlığa neden olabilmesi.

Yazımızda çikolata kisti ile ilgili en çok merak edilen çikolata kisti nedir, tanısı nasıl yapılır ve tedavi yöntemleri nelerdir sorularına kısa cevaplar vermeye çalışacağız.

Çikolata Kisti nedir?

Çikolata kisti en basit tanımı ile rahim içinde bulunan bir dokunun rahim dışına başka bir dokuya yerleşmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Kadınların yumurtlama dönemlerinde rahim duvarı kalınlaşarak yumurta ile sperm döllendikten sonra döllenen yumurtanın buraya yerleşebilmesi için kendini hazırlar. Ancak yumurta döllenmediği zaman kalınlaşan rahim duvarı incelmeye başlayarak düşen dokuları vücuttan dışarı atmaya başlar. Vücuttan atılan bu dokular regl kanamasına neden olur.

Rahim duvarı dokuları dışarı atılırken bazı dokular vajinadan dışarı doğru içeri doğru ilerleyerek yumurtalıklara, kalın bağırsağa veya idrar torbasına yerleşir. Bu bölgelere yerleşen dokular tıpkı rahim içerisindeyken olduğu gibi yumurtalama dönemi geldikçe tekrar kalınlaşıp tekrar incelmeye devam ederler. Ancak incelirken atılması gereken dokular atılamadığı için yerleştikleri bölgede zamanla kiste dönüşür. Ve tıpkı regl dönemlerinde olduğu gibi kanamaya neden olurlar. Yani her regl döneminde olduğu gibi vücut içerisinde kalan rahim duvarı dokuları da oluşturdukları kist içerisine doğru kanamaya başlar. Kist içerisinde biriken bu kanlar zamanla koyu kıvamlı ve kahverengi bir sıvıya dönüşürler. Renginden ve kıvamından dolayı bu kistlere çikolata kisti denmektedir.

İlginizi çekebilir : Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis - Kolposkopi

Çikolata kisti tanısı nasıl yapılır?

Çikolata kistinin iki önemli belirtisi bulunmaktadır. Bunlar şiddetli pelvik ağrılar diğeri ise kısırlıktır. Doktor çikolata kisti tanısı koyarken bu belirtileri takip eder ve daha fazla belirti elde edebilmek için şu testler uygulanır;

-          Pelvik Muayene

-          Ultrason

-          MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme)

-          Laparoskopi

Bütün bu test yöntemleri üreme organlarını en iyi şekilde görüntülemeye yardımcı olarak üreme organlarındaki anormallikleri belirlemeye yardımcı olur. Böylece elde edilen veriler sayesinde çikolata kisti tanısı bütün detayları ile yapılabilir.

Çikolata kistinde tedavi yöntemleri nelerdir?

Çikolata kisti ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de o kadar kolay ve etkili olacaktır. Çünkü erken süreçte çikolata kistinin boyutu daha küçüktür. Bu yüzden erken dönemde teşhis edilen çikolata kisti ilaç kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. Eğer çikolata kistleri ilaçla tedaviye cevap veremeyecek kadar büyük boyutta ise ve hasta 35 yaş üzerindeyse genellikle cerrahi müdahale tercih edilir.

Hüma Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ekibi olarak yazımızda çikolata kisti nedir, tanısı nasıl yapılır ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Çikolata kisti ile ilgili daha detaylı bilgi almak ya da merak ettiklerinizi sormak için her zaman bize ulaşabilirsiniz.