Botoks Nedir?
Botoks, Clostridium Botulinum bakterileri tarafından laboratuvarda üretilen saflaştırılmış bir ekzotoksindir. Bu protein aşırı aktif kasları geçici olarak gevşeten ve yüzdeki ince çizgileri düzelten bir nörotoksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar.
İlk kez göz tembelliği, blefarospazm (göz kapaklarını tam düzgün bir şekilde hareket ettirememe rahatsızlığı) ve servikal distoni tedavisinde uygulanan botoks, daha sonraki süreçte kaş çatmalarının neden olduğu kırışıklıkları düzeltmek adına kullanılmıştır. Estetik ve kozmetik amaçlarla, mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki kırışıklıkları azaltmak, oluşumunu engellemek ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacıyla ve kronik migren tedavisinde kullanılabilmektedir.
Botoks Estetiği: Kırışıklık Tedavisi
Gülme, kızma, şaşırma, gözleri kısma gibi mimik hareketleri sonrası yüz cildin de dinamik çizgilenmeler oluşur. Yıllar içinde bu mimik hareketlerin tekrarlanması sonucu ciltte oluşan dinamik çizgilenmeler kalıcı hale gelir ve bu alanlarda kalıcı kırışıklıklar ortaya çıkar. Kırışıklıklar en sık alın, kaş arası, göz dış kenarları ve ağız çevresindeki gülme çizgilerinde görülür.
Mimiklerini kullanma alışkanlığı, mesleği, güneşe maruziyet süresi, yüz cilt-kas yapısı, yaş ve cinsiyetine göre kırışıklıklar kişiye bağlı olarak değişik derecelerde olur.
Göz dış kenarlarındaki ve alındaki çizgiler kişiyi daha yaşlı bir görünüm, kaş arasındaki çizgiler ise kişiyi kızgın bir ifade görünümü verir. Yüz mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri azaltılır ve dolayısıyla kas üstündeki cildin kas hareketlerine bağlı kırışması da azaltılır. Bu sayede hem yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme hem de yeni kırışıklıkların oluşması içinde koruyucu bir etki sağlamış olur.
Botoks ile ciltteki mimik kırışıklıkları azaltılarak ya da tamamen giderilerek kişi daha genç daha pürüzsüz bir görünüm elde edilmiş olunur. Ancak özellikle çok derinleşmiş katlantı izine dönmüş yüz kırışıklıkları, sadece botoks ile istenilen düzeyde düzleşmeyebilir. Bu durumdaki derin kırışıklıkların giderilmesi için dolgu maddeleri ile beraber kullanılması daha iyi sonuç verir.
Botoksun Tıbbi Kullanımı
Botoks, migren hastalarına estetik amaçlı yapılmasının ardından migren ağrılarının azalmasıyla migrene de iyi geldiği tesadüfen keşfedilmiştir. Migren ağrılarının çoğunda altta yatan neden baş bölgesindeki kasların gerginliğidir.
Migrende ağrı ataklarını oluşturan kasların gerginliği ortadan kaldırılırsa, migren ağrılarına neden olan faktörlerden biri de ortadan kaldırılmış olur. Migren tedavisi için ağrı kesici birçok ilaç kullanılır. Ancak botoks uygulamasının en büyük avantajı, ağrıyı geçirmesi değil, ağrının ortaya çıkmasını engellemesidir. Migren hastalarının büyük kısmı fayda görür. Bu fayda ya migren atak sıklığında azalma ya da atak ağrısının daha az olması şeklindedir.
Mikroenjeksiyon şeklinde uygulanır çok fazla bir rahatsızlık hissi vermez. Uygulama öncesinde lokal anestetik krem ve uygulama sırasında da buz tatbiki hasta konforunu artırır. İşlem sonrası genelde kişiler hiçbir şey olmamış gibi günlük hayatlarına dönebilirler. Bazen hafif bir ödem ya da noktasal bir morluk olabilir.
Botoks, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine Botoks uygulandığında şikayetlerinde düzelme sağlanır.
Uygulama öncesi yapılan test ile aşırı terleme bölgeleri saptandıktan sonra yapılan uygulamanın etkisi de 6 ay kadar sürmektedir.
Bruksizm denilen diş sıkma ve diş sıkmaya bağlı çene kaslarında sertleşme nedeniyle çene bölgesine botox yapılabilir.
Serebral palsi gibi bazı nörolojik durumlar uzuvlarınızın merkeze doğru çekilmesine neden olabilir. Bazı durumlarda bu kasılmış kaslar Botoks enjeksiyonları ile gevşetilebilir. Çok özel bazı durumlarda nöroloji doktorları tarafından uygulanır.
Botoks Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Botoks öncesinde alanında uzman olan bir ekip tarafında konsültasyon yaptığınızdan emin olmalısınız. Bu, cildinizin doğru bir değerlendirmesini almanın en iyi yoludur ve istediğiniz sonuçları elde etmek için ne kadar botoks gerektiğini belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca bu aşamada sonuçların ne kadar süreceği ve hangi yan etkileri beklemeniz gerektiği hakkında sorular sorabilirsiniz.
Herhangi bir ilaç veya takviye alıyorsanız, randevunuzdan en az iki hafta önce bunları kullanmaktan kaçınmalısınız. Buna reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler, bitkisel takviyeler ve hatta ekstra su alımı dahildir. Dozları gerektiği gibi ayarlayabilmesi için herhangi bir ilacı durdurmadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Botoks uygulamasını yaptırmadan önce tercih ettiğiniz kliniğin bu uygulama konusunda deneyimleri olup olmadığını sormanız önerilmektedir. Klinik ortamı temiz ve bakımlı görünüyor mu? Bulması kolay mı? Sırada bekleyen başka hastalar var mı? Bütün bunlar, buranın tedavi yaptırmak için iyi bir yer olup olmadığını ölçmenize yardımcı olacaktır.
Botokstan önce en iyi tavsiye proaktif olmak ve önceden plan yapmaktır. Botoks onlarca yıldır kullanılmaktadır. Bu uygulama dünya genelindeki en popüler kozmetik uygulamalar arasında yer almaktadır. Ancak risksiz değildir, bu nedenle yan etkileri en aza indirmek ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için neler yapabileceğinizi bilmek önemlidir.
Botoks randevunuzdan önceki gece yeterince uyumanız, uygulama sırasında daha rahat olmanızı sağlayacaktır. Gerekirse işlemden sonra sizi eve bırakabilecek birini yanınızda getirin. Ya da geceyi yakın bir otelde geçirmek için ayarlamalar yapabilirsiniz. Böylece işlemden sonra eve giderken herhangi bir araba kullanmak zorunda kalmazsınız.
Randevunuzdan iki hafta önce aspirin veya diğer kan sulandırıcıları almamalısınız. Çünkü bunlar botulinum toksini tip A ile kombine edildiğinde enjeksiyon bölgelerindeki morlukları artırabilir. Enjeksiyon yapılacak bölgelerde artrit veya tendinit varsa, bu ilaçlar gününde ilaç alınabilir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Botoks Enjeksiyonları: İşlem Süreci
Botoks uygulaması genellikle basit ve hızlı bir işlemdir. Doktor, hangi kaslara enjeksiyon yapılacağını belirler ve bu kasların fonksiyonlarına bağlı olarak uygun dozu belirler. Bu, istenilen kas aktivitesini azaltmak veya bloke etmek için tasarlanmış bir dozajı içerir. İğneler aracılığıyla belirli kaslara küçük miktarlarda botulinum toksini enjekte edilir. Bu enjeksiyonlar, kasların belirli bölgelerindeki sinir uyarılarını engeller. Bu işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Çok ince bir uca sahip olan iğne yardımıyla kırışıklık sorunun bulunduğu bölgeye uygulama yapılır. İşlem sırasında çok hafif bir yanma hissi ya da acıma hissinin duyulması olağandır. Botoks’un sağlık üzerine ciddi bir yan etkisi yoktur. Uygulama sonrası geçici bir şişlik, morarma, nadiren de geçici olarak göz kapağında düşüklük yapabilir.
Botoks enjeksiyonları genellikle kısa sürede tamamlanır. İşlem süreci genellikle 15 ila 30 dakika arasında sürer. Hasta, işlem sonrasında günlük aktivitelerine hemen dönebilir. Ancak uzun süre eğilme gerektiren hareketlerden ve yüz kaslarını çalıştırmaktan uzak durulmalıdır. Ayrıca Botoks enjeksiyonundan sonra yaklaşık dört saat kadar baş yüksekte tutulmalı, öne doğru eğilmekten sakınılmalı ve uzanılmamalıdır. Botoks enjeksiyonundan yaklaşık sekiz saat sonra ılık su ile ve yüze hasar yaratmayacak şekilde, yani kese ya da baskı uygulamadan duş alınabilir. Yüz yıkanırken soğuk su kullanmaya özen gösterilmelidir.
Botoks Ne Kadar Süre Dayanır?
Botoks genellikle 3 ila 4 ay arasında bir kullanım özelliğine sahiptir. Ancak bu, yüz kaslarınızı ne sıklıkla hareket ettirdiğinize ve cildinize nereye enjekte edildiğine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Örneğin, kaşlarınızın üzerinde kaş çatma çizgileriniz varsa ve gün içinde çok fazla kaş çatıyorsanız; bu çizgilerin kaybolması, bu kasları her gün çok fazla hareket ettirmediğinizden daha uzun sürer. Bundan dolayıdır ki tedavi işlemi sonrası ne kadar süre dayanacağı konusu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
—
Hüma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümümüzden bu işlemi kolaylıkla yaptırabilirsiniz.
13 Mart 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.