Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Behçet Hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin anormal şekilde tepki vermesi sonucu ortaya çıkan ve cilt yaralarına neden olan kronik ve inflamatuar bir hastalıktır.

Genellikle kan damarlarını etkileyen ve vücudun farklı bölgelerinde iltihaplanmaya yol açarak çeşitli semptomlarla hayat kalitesini düşürür, şiddetli vakalarda daha büyük tehlikeler de barındırabilir.

Türk dermatolog Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve bu sebeple tıbbi literatüre Behçet Hastalığı ya da Behçet Sendromu olarak geçen bu sağlık problemi, yalnızca cilt ile sınırlı kalmayıp gözleri, eklemleri, bağırsakları ve diğer birçok organı etkileyebiliyor.

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet Hastalığı, vücudun vücudun farklı bölgelerinde yer alan kan damarlarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Nadir görülen bir hastalık olan Behçet hastalığında, ağız içinde ve dudaklarda yaralar, genital bölgede ağrılı ülserler, gözlerde iltihaplanma, deri lezyonları, eklem ağrıları ve sindirim sistemi problemleri gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Behçet Hastalığı Neden Olur?

Behçet sendromu olarak da bilinen Behçet hastalığı, bağışıklık sistemi başta olmak üzere tüm organları olumsuz yönde etkiler.

Nedeni tam olarak bilinememekle birlikte vücutta tekrarlanan inflamasyon ataklarının sebep olduğu otoinflamatuar süreçlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Otoimmün hastalıkların çoğunda olduğu gibi, Behçet hastalığında da bağışıklık sistemi normalde zararsız olan maddelere veya dokulara saldırır.

Tüm bunların yanında, Behçet hastalığının gelişiminde çeşitli çevresel ve genetik faktörler de potansiyel role sahip olabilir.

Behçet Hastalığı Belirtileri

Behçet hastalığının gösterdiği semptomlar vücudun çeşitli organlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan maddelere ya da dokulara karşı aşırı reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkan bu belirtiler, hastalığın şiddeti ve etkilendiği organlara göre değişebilir.

Behçet hastalığının yaygın belirtileri şu şekildedir:

  • Kan pıhtılaşması
  • Genital ülserler
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Cildin hassaslaşması
  • Ağız ülserleri
  • Ağrılı ve tekrarlayan lezyonlar
  • Bacaklarda kırmızı, hassas şişlikler ve sivilce benzeri lekeler
  • Gözlerde ağrı, kızarıklık ve bulanık görme
  • Eklemlerde ağrı, şişlik ve hassasiyet
  • Karın ağrısı, hazımsızlık ve kanlı ishal gibi gastrointestinal sorunlar

Behçet Hastalığı Tanı Kriterleri

Behçet hastalığının teşhis edilmesini sağlayacak herhangi bir tanı yöntemi yoktur. Bu sebeple hastalığın tanısı uzman dermatologlar tarafından gerçekleştirilen fiziksel muayene sonucunda ile tanımlanır.

Tanı sürecinde, aşağıda belirtilen uluslararası kabul görmüş tanı kriterleri kullanılır:

  • Hastada en az üç kez tekrarlayan ağız ülserlerinin (aftların) bulunması.
  • Hastada tekrarlayan genital ülserlerin bulunması.
  • Üveit, retinal vaskülit veya gözde diğer iltihaplanma belirtileri gibi göz problemlerinin bulunması.
  • Akne benzeri döküntüler, eritema nodozum veya diğer cilt lezyonlarının bulunması.
  • Deriye yapılan küçük bir iğne batırma sonrası belirli bir süre içinde deride kızarıklık ve şişlik oluşması gibi değerlendirmeler Behçet hastalığına işaret edebilir.

Tanı sürecinde uzman dermatologlar, hastanın tıbbi öyküsünü, fiziksel muayene bulgularını değerlendirir. Her hastanın belirtileri ve hastalığın seyri farklı olabileceği için, tanı süreci olabildiğince kişiselleştirilir.

behcet hastaligi huma hastanesi tedavi

Behçet Hastalığı Tedavisi

Behçet hastalığının kesin sonuçlar veren, hastalığı tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemleri kişinin yaşadığı rahatsızlıkları ortadan kaldırmayı ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlar.  Uygulanan tedavilerin büyük bir çoğunluğu iltihabı kontrol altına almaya ve komplikasyonları önlemeye yöneliktir.

Kremler, pastiller, gargaralar ve spreyler gibi topikal kortikosteroidlerin tercih edildiği tedavi sürecinde zaman zaman antimikrobiyal veya antibiyotiklere de başvurulabilir.

behçet hastalığı  sık sorulan sorular

Behçet Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı etkisi bulunmayan Behçet hastalığı, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır ve kişiden kişiye geçmez.

Behçet Hastalığı Ölümcül müdür?

Behçet hastalığı genellikle ölümcül değildir, fakat komplikasyonlar geliştiğinde hayati risk barındırabilir.

Özellikle Büyük damar genişlemeleri ve yırtılmaları, damar trombozları, gastrointestinal kanama ve perforasyonları ciddi sonuçlara sebep olabilir.

Behçet Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Behçet hastalığına genellikle dermatoloji, romatoloji ve göz hastalıkları uzmanları bakar. Hastalığın farklı organları etkileyebilmesi nedeniyle multidisipliner bir yaklaşım gereklidir ve gerektiğinde nöroloji, gastroenteroloji gibi diğer uzmanlık dallarından da destek alınır.

Behçet Hastalığı Kaşıntı Yapar mı?

Behçet hastalığı genellikle kaşıntıya neden olmaz. Ancak bazı cilt lezyonları ve yara bölgelerinde hafif kaşıntı hissi olabilir. Kaşıntı genellikle hastalığın tipik bir belirtisi değildir.

Behçet Hastalığı Yaraları İz Bırakır mı?

Behçet hastalığının neden olduğu yaralar genellikle iz bırakmaz, ancak bazı durumlarda özellikle derin veya tekrarlayan yaralar ciltte iz bırakabilir. Uygun tedavi ve yara bakımı iz oluşumunu minimize edebilir.

Behçet Hastalığı Göz Tutulumu Belirtileri

Behçet hastalığında meydana gelen göz tutulumu, görme fonksiyonunu etkileyebilecek derecede ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur.

Behçet hastalığında göz tutulumu belirtileri şu şekildedir:

  • Gözde kızarıklık
  • Ağrı
  • Bulanık görme
  • Işığa duyarlılık
  • Gözde yüzen cisimler görme
  • Gözde akıntı

Behçet Hastalığı Göz Tutulumu Tedavisi

Behçet hastalığında en önemli risk göz tutulumu ile oluşan körlüktür. Ciddi komplikasyonlara yol açabilen bu durum hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilmeyi gerektirir.

Tedavi, iltihabı kontrol altına almayı, semptomları hafifletmeyi ve görme kaybını önlemeyi amaçlar.

Behçet hastalığının göz tutulumu tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler ve ilaçlar şu şekildedir:

  • Kortikosteroidler
  • Bağışıklık sistemini baskılayan Azatioprin, Siklosporin, Metotreksat gibi ilaçlar
  • Infliksimab, Adalimumab gibi alfa blokerler
  • Anti-inflamatuar ilaçlar

Behçet hastalığının göz tutulumu, görme fonksiyonunun kalıcı olarak kaybına yol açabileceği için tedaviye erkenden başlanması çok kritiktir. Hastaların düzenli olarak göz hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmesi ve tedavi planına uyması önemlidir.

Hüma Hastanesi uzmanlarına danışmak için bizi arayın.

444 0 388

1 Temmuz 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.