Badem Göz Ameliyatı Nedir?
Gözler, vücutta ilk dikkat çeken organlardır. Güzel bir çift göz, kişiyi estetik anlamda ve sosyal ilişkilerde bir adım öne çıkarır. Kadınlar arasında kozmetik açıdan en popüler olan göz şekli için yapılan işlem badem göz ameliyatıdır.
Halk arasında çekik göz olarak da bilinen badem göz, gözün dış kenarının iç kenara göre daha yukarıda ve dışa doğru çekik olduğu, adını aldığı bademe benzediği göz şeklidir. Böylece gözlerin daha iri ve çekik bir görünüm kazanması sağlanır. Göz şeklinin değiştirilerek badem şeklinin verildiği badem göz estetiğine kantoplasti adı verilir. Badem göz estetiği, kişinin yüzünü daha simetrik ve etkileyici hale getirerek kendine güvenini artırabilir. Daha çekik bir görünüme sahip gözlerde bakışlar daha derin ve anlamlıdır. Kişiye daha genç ve çekici bir görünüm verir. Hollywood’da ve ünlüler arasında oldukça popüler olan badem göz şekli piyasada “Bella eyes, fox eyes” olarak da bilinir.
Badem Göz Ameliyatı Neden Yapılır?
Badem göz ameliyatı kişinin göz yapısının daha çekik bir görünüm kazandırılması amacıyla yapılır. Bu çekik görünümle birlikte kişinin göz çevresindeki sarkıklıkta büyük oranda ortadan kalkar.Bu estetik cerrahi müdahalenin etkisi kişide çok uzun yıllar kalır. Ayrıca bu işlemin uygulanma amacı tamamen kişinin göz estetiğini değiştirmek olup göz kapağı düşüklüğü ameliyatı gibi göz ve çevresindeki şekil bozukluklarının tedavi amacını kapsamaz.
Birçok kişi göz kapağı ve çevresinde estetik dışı bulduğu çeşitli sorunları, kozmetik malzemeler ve çeşitli makyaj uygulamaları ile kapatmaya çalışırken badem göz görünümü de vermeye çalışılmaktadır. Ancak bu görünüm hem uzun süreli hem de badem göz ameliyatı sonrasında ortaya çıkan sonuç gibi etkileyici olmamaktadır.
Badem Göz Ameliyatını Kimler Yaptırabilir?
Bu uygulamada temel olarak göz çevresinde bağların kısaltılması ve gerilmesi işlemi yapılır. Bu gerilme miktarı hastaya göre belirlenir. Ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere temelde iki çeşit badem göz estetiği yöntemi vardır. Ameliyatlı göz estetiği, cerrahi işlem içermesine rağmen oldukça uzun kullanım ömrüne sahip olduğu ve başarılı sonuçlar elde edildiği için sıkça tercih edilir. Ameliyatsız göz estetiği, hastalara geçici bir çözüm sunar. Hangi hastada hangi yöntemin uygulanacağına doktorun muayenesi ve hastanın isteği doğrultusunda karar verilir.
Gözlük kullanan, bilgisayar veya kitap başında uzun saatler geçiren insanların göz kapaklarında kalıcı hasarlar oluşur. Çekik göz ameliyatı sayesinde bu deformasyonlar düzeltilerek, kişilerin görünüşüne ve psikolojisine olumlu yönde katkı sağlanabilir. Bu ameliyatı kimler yaptırabilir sorusuna cevap olarak şu özelliklere sahip kişiler sıralanabilir:
- Göz çevresinde kırışıklığa sahip olan kişiler,
- Düşük göz kapağına sahip olan kişiler,
- Daha dikkat çekici, alımlı, belirgin ve çekik gözlere sahip olmak isteyen kişiler,
- Yaşlılıktan dolayı göz çevresinde, göz altlarında sarkma meydana gelen kişiler,
- Gözleri küçük olan kişiler,
- Baygın bakışlara sahip olan kişiler,
- Daha genç bakışlara sahip olmak isteyen kişiler,
- Herhangi bir sebepten dolayı göz şeklini beğenmeyen kişiler,
- Gözleri orantısız olan kişiler,
- Alt veya üst göz kapağında sorun olan kişiler.
Badem Göz Ameliyatı Öncesi
Operasyon yapılmadan önce doktor tarafından kişinin göz yapısı ve çevresinin operasyona uygunluğu incelenecektir. Ayrıca hastanın hamile olup olmadığı ve genel sağlık durumu da operasyona uygunluğu için önemlidir. Kişi operasyona uygunsa doktor kişiye özel bir planlama yapacaktır.
Buradaki önemli hususlar kişinin yüz hatları ile mevcut durumdaki göz kapakları ve göz çevresinin estetik yapısıdır. Doktor tüm bunları inceleyerek kişinin operasyon sonrasında nasıl bir görünüme kavuşabileceğini planlamaktadır.
Kişi operasyona geleceği gün göz çevresine herhangi bir kimyasal ve makyaj malzemesi sürmemelidir. Operasyonda hangi dikiş tipinin kullanılacağına yine bu süreçte karar verilmektedir. İşlem genellikle lokal anestezi altına yapılmaktadır. Ancak doktor bazı durumlarda genel anestezi ile de operasyonu yapabilmektedir.
Operasyon genel anestezi altında yapılacaksa kişi 8 saat öncesinden aç karnına gelmelidir, operasyon lokal anestezi ile yapılacaksa da kişi tok karnına ameliyata gelebilmektedir.
Son olarak hastanın belirli bir sağlık problemiyle ilgili düzenli ilaç kullanımı mevcutsa ayrıca kronik bir hastalığı bulunuyorsa ameliyat öncesinde bu hususlar ile ilgili alınacak tedbirlere de doktor tarafından karar verilmektedir.
Badem Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Doktorun ön muayenesi sonucu, hastanın talepleri doğrultusunda badem göz ameliyatına karar verilir. Lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir. İşlem, lokal anestezi altında uygulanacaksa ameliyata tok karna gelinebilir. Ancak genel anesteziye karar verildiyse belli bir süre aç kalarak ameliyata girilir. Ameliyat öncesinde bilinen bir sistemik hastalık veya kullanılan ilaçlar varsa bu konuda doktor bilgilendirilir.
Badem göz ameliyatı uygulama süreci genellikle aşağıdaki gibidir:
- Öncelikle göz kapağı ve çevresi sterilize edilir,
- Lokal anestezi yardımıyla operasyonun uygulanacağı bölge uyuşturulur. Böylelikle hastanın operasyon sürecinde herhangi bir ağrı hissetmemesi amaçlanmaktadır.
- Gözün dış yan kısmından mikro cerrahi aletler yardımıyla ufak bir kesi açılır.
- Cerrah tarafından uygun görülmesi halinde bu bölgedeki fazla doku operasyon öncesi planlanan görünümün elde edilmesi için çıkartılmaktadır.
- Özel iplikler yardımıyla gözün dış kantus bölgesi yukarı doğru çekilerek kemik zarına asılmaktadır.
- Son olarak kesi açılan yer özel dikişler sayesinde kapatılmaktadır.
- Dikiş işlemi ile birlikte operasyon tamamlanmış olur.
- Sonrasında bu dikişler ortalama olarak 1 hafta sonrasında kendiliğinden düşer ve böylece sonrasında dikiş alınması işlemine gerek kalmamaktadır.
İşlem sonucunda kişinin gözleri daha çekik ve yana doğru daha oval bir görünüm kazanmaktadır.
Badem Göz Ameliyatı Sonrası
Operasyon sırasında sıklıkla kendiliğinden eriyen ipliklerle operasyon gerçekleştirilir. Bu dikişler 1 hafta içerisinde kendiliğinden düşmektedir. Ancak operasyonda sonradan alınması gereken ve kendiliğinden erimeyen ip kullanıldıysa bunlar doktor tarafından bir hafta içerisinde alınmaktadır.
Genellikle 2. gün hasta günlük hayatına dönmektedir ancak yine de hastanın 1-2 gün istirahat etmesinde fayda vardır. Operasyon sonrasında hafif kızarıklık ve şişlik ile kaşıntı oluşumu normaldir. Ancak bunlar kısa bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir.
Operasyon sonrasında iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hastaya operasyonu yapan doktor tarafından anlatılacaktır. Ancak operasyon sonrası iyileşme süreci genel hatlarıyla aşağıdaki gibidir:
- Ameliyattan bir gün sonra duş alınabilmektedir.
- Ameliyattan sonraki ilk gün genellikle sırtüstü yatılması önerilmektedir.
- Yaklaşık 10 gün kadar operasyonun yapıldığı bölge ve çevresine herhangi bir kimyasal sürmemek gerekmektedir. Bu yüzden bu süreçte makyaj uygulamalarından uzak durulması gerekmektedir.
- İyileşme sıklıkla 10 güne kadar sürmektedir ancak bu kişinin cilt ve doku özelliklerine göre 15 günü de bulabilmektedir.
- Şişlik ve kızarıklık iyileşme sürecinin sonunda tamamen yok olmaktadır. Bu sürecin sonunda göz estetiğinde yaşanan değişiklik belirgin bir şekilde görülebilmektedir.
- İyileşme sürecinde hamam ve saunadan uzak durulmalıdır. Ayrıca enfeksiyon kapa riskine karşın denize ve havuza da girilmemelidir.
- Bu süreçte doktor tarafından reçete edilen bir ilaç var ise düzenli kullanımına önem verilmelidir.
- Düzenli spor yapan kişilerin spora ara verip vermemeleri gerektiklerini ve gerekliyse ne kadar süre ara vereceklerini doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Bu süreçte bahsi geçen bu durumlar dışında anormal bir durumla karşılaşılması durumunda kişilerin hiç vakit kaybetmeden doktorlarına danışması gerekmektedir.
Badem göz ameliyatının yanı sıra, Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir? yazımızı okuyabilir, uzman hekimlerimizden randevu alabilirsiniz.
13 Mart 2024 tarihinde Hüma Hastanesi tarafından düzenlendi.